SDÜ Hastanesinde Kornea Nakli Başarıyla Yapılıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesinde yaklaşık 2 yıldır yapılmakta olan kornea nakilleri sayesinde 30 hasta ameliyatla oldu. Hastanemizde başarıyla gerçekleştirilen operasyon sonrası çok sayıda hasta aydınlığa kavuştu.

Yayınlanma:
SDÜ Hastanesinde Kornea Nakli Başarıyla Yapılıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Göz Bankası Tıbbi Müdürü Doç Dr. Semra Acer kornea nakli ile ilgili olarak şu bilgilere yer verdi;

KORNEA NAKLİ NEDİR?

Kornea; göz küresinin en ön kısmında yer alan, kubbe şeklinde, saatinin ön yüzeydeki camı gibi düşünebileceğimiz saydam dokudur. Kornea tarafından kırılan ışık, göz bebeğinden gözün iç kısmına, oradan da beyine iletilerek görme sağlanır. Net görüntünün oluşabilmesi için sağlıklı ve saydam bir korneaya ihtiyaç vardır. Kornea nakli korneanın saydamlığını yitirdiği durumlarda yapılır. Dolayısıyla görmenin az olduğu tüm hastalara uygulanamaz. Halk arasında göz nakli olarak tabir edilse de nakil edilen doku sadece korneadır. Vericiden temin edilen sağlıklı kornea dokusu hastalara nakil edilmektedir. Kornea naklinde kornea dokusunun tamamı veya çeşitli katmanları nakledilebilir.

KORNEA NAKLİ KİMLERE YAPILABİLİR?

Doğuştan gelen bazı kornea hastalıklarında

Keratokonus, kornea distrofisi gibi hastalıklarda

Tıbbi tedaviye yanıt vermeyen kornea ülserleri, kornea dokusunun incelmesi veya delinmesi durumunda,

Tedavi edilemeyen kornea enfeksiyonlarında,

Travma sonucu; örneğin trafik kazası veya göze sivri cisim batması ile korneasında ağır hasar oluşan hastalarda

Bazı cerrahi işlemler sonrasında, örneğin; katarakt ameliyatı, refraktif cerrahi gibi korneanın geri dönüşümsüz zarar görmesi nedeniyle kornea nakli gerekebilir. Göz bankamız 2014 yılında kurulmuştur. Bankamız aktif olarak çalışmakta olup günümüze kadar birçok hastaya kornea nakli yapılmıştır. Bankamızda ikisi göz doktoru olmak üzere toplam altı kişi çalışmaktadır.”

Göz Bankası Laboratuvar Yöneticisi İbrahim Bozdoğan ise şu bilgilere yer verdi; “Öncelikle göz polikliniğimize başvuran ve kornea nakli ihtiyacı olan hastalarımızı belirlemekteyiz. Bu hastalar sağlık bakanlığının ülke genelinde oluşturduğu organ nakil bekleme listelerine bankamız tarafından eklenmektedir. Uygun kornea bulunduğunda hastalar nakil işlemleri için hastaneye çağrılmaktadır. Kornea nakil için diğer organ nakillerinde gerekli olan doku uygunluğu aranmamaktadır. Örneğin bir böbrek hastası için yıllarca uygun verici aranırken kornea nakli çok daha kısa bir süre içinde gerçekleşebilir. Nakil işlemi sonrası hastalar birkaç gün içerisinde taburcu edilmektedir. Hastalarda birkaç ay içerisinde görme keskinliğinde artış olmaktadır.”


​​​​​​Instagram'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

Facebook'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

X'de bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.