SDÜ Hastanesinde Mitral Balon Valvüloptasti İşlemi Yapıldı

SDÜ Hastanesinde Mitral Balon Valvüloptasti İşlemi Yapıldı

Yayınlanma:
SDÜ Hastanesinde Mitral Balon Valvüloptasti İşlemi Yapıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından mitral darlık hastalığında Avrupa Kardiyoloji Derneği ve Amerikan Kalp Cemiyeti tarafından ilk seçenek tedavi olarak belirtilen mitral balon valvüloplasti (kapağın balon ile açılması) işlemi yapıldı.

sdu-hastanesinde-mitral-balon-valvuloptasti-islemi-yapildi-1.jpg

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine başvuran ciddi mitral darlık tanısı alan iki hastaya Doç.Dr. Ali Bağcı ve Doç. Dr. Fatih Aksoy tarafından Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Soylu’nun desteği ile mitral balon valvüloplasti işlemi gerçekleştirildi.

Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Bağcı, yapılan işlem ve hastalık hakkında şu bilgileri aktardı; “Mitral balon valvüloplasti daralmış olan mitral kapağın genişletilmesi amacıyla uygulanır ve minimal invaziv bir girişimdir yani genel anestezi altında yapılan bir kalp ameliyatı değildir. Bu hastaların en önemli şikayeti giderek artan nefes darlığı olması ve genelde buna çarpıntının eşlik etmesidir. Hastalık kadınlarda daha sık görülmekte olup, toplumumuzda en sık neden kalp romatizması olarak bilinen romatizmal kapak hastalığıdır.

sdu-hastanesinde-mitral-balon-valvuloptasti-islemi-yapildi-2.jpg

Romatizmal kapak hastalığı en sık mitral kapağı etkilemektedir. Eğer bu hastalık zamanında tedavi edilmezse kalp yetmezliğine, ritim bozukluklarına, hastanın felç geçirmesine ve akciğere su toplanmasına sebep olmaktadır. Her mitral darlık hastasına bu işlem yapılmamaktadır. İşlem öncesi mutlaka uzman tarafından kapak ekokardiyografi ile ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmelidir. Eğer engel bir durum yoksa balon valvüloplasti bu hastalıkta Avrupa Kardiyoloji Derneği ve Amerikan Kalp Cemiyeti tarafından ilk seçenek tedavi olarak belirtilmektedir.

İşlem ise; lokal anestezi altında uygulanmaktadır. İşlem saati öncesinde en az 6 saatlik açlık gereklidir. Hastanın kullandığı ilaçlar varsa, doktora danışılarak işlem öncesinde ilaç düzenlemesi yapılmalı ve kesilmesi gereken ilaçlar kesilmelidir. İşlem anjiyografi laboratuvarında tecrübeli hekim, anjiyografi hemşiresi ve anjiyografi teknisyeni tarafından gerçekleştirilir. Kasıkta işlem uygulanacak bölgeye lokal anestezi uygulanır.

sdu-hastanesinde-mitral-balon-valvuloptasti-islemi-yapildi-3.jpg

Buradan toplardamara girilerek, giriş noktasına bir kılıf yerleştirilerek çalışılacak bölge sabitlenir. Bu kılıf içinden gönderilen ve kateter olarak adlandırılan ince plastik bir tüp ile toplardamar takip edilerek kalbin sağ atriyumuna (kulakçık) ulaşılır. Buradan kalbin sol bölümüne geçilerek dar olan kapak seviyesinde balon ile genişletme yapılır. Bu işlem mitral kapak açıklığının boyutunu arttırır ve sol atriyumdan, sol ventriküle daha fazla kan akmasına izin verir.

Yapılan işlem sonrasında hasta odasına alınarak işlem bölgesine yaklaşık 2 saat kum torbası konur. Hastanede 1 günlük kalış sonrasında hasta taburcu edilir. Taburculuk sonrasında ilk kontrol 1. haftada yapılır. Sonraki kontroller 1.ay, 3.ay, 6.ay ve sonrasında 6 aylık kontroller şeklinde devam edilir.”

Aldıkları tedaviden son derece memnun kaldıklarını belirten hastalar, işlemi gerçekleştiren doktorlara ve ekibine teşekkür ettiler.


Instagram'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

Facebook'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

X'de bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.