SDÜ Kökboyama İle Tübitak 4006 Bilim Fuarı’nda

SDÜ Kökboyama İle Tübitak 4006 Bilim Fuarı’nda

Yayınlanma:
SDÜ Kökboyama İle Tübitak 4006 Bilim Fuarı’nda

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Genç, Gazi Sosyal Bilimler Lisesi’nin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen 4006 Bilim Fuarı’nın ‘Kültürel Miras’ tematik alanında ‘Etkileşimli Kökboyama Atölyesi’ gerçekleştirdi.

“-Kökboyama ‘sürdürebilirlik’ için ilham veren öncü bir modeldir”

Prof. Dr. Mustafa Genç: “Kadim Türk geleneği kökboyama hiçbir kimyasal madde içermez. Kanserojen etki yoktur. Tüm süreçleri kusursuz ekosistem döngüsüne uygun bir yaklaşımdır. Bu bilgiler ışığında küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin saptanmaya başlandığı gezegenimizde kurtuluş için ilham veren öncü bir modeldir. Sağlıklı bir toplum ve gezegen için ‘sürdürülebilirlik’ kavramına kapsayıcı bir fayda sağlayacak güçtür.”

“Artık şu ân küresel ölçekte faaliyet gösteren önemli şirketler, bebek, çocuk, hassas ve kritik grupların giysilerinin renklendirilmesinde kökboyama yöntemini kullanmaya başladılar. Anılan gruplarda kökboyama kreasyonları çıkarıyorlar. Yine oyuncakların renklendirilmesinde kökboyama yöntemini benimseyen küresel şirketler ortaya çıktı. Biz de SDÜ olarak bu kadim Türk kültürü için yayın üretip bilimsel literatüre kazandırmaya ve ‘iyi koruma uygulamaları’ gerçekleştirmeye devam ediyoruz.”

Kirletici unsurlardan uzak, saf, doğal, temiz ve sağlıklı bir üretim şekli olan Kökboyama için yeni kuşaklara da kavramsal, görsel ve etkileşimli atölye çalışmaları ile bilinçlendirme çalışmalarını hayata geçiriyoruz. Şu ân bu hedefler çerçevesinde Gazi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerine, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı şemsiyesi altında etkileşimli atölye gerçekleştiriyoruz.” dedi

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.