SDÜ'de Antibakteriyel Kırıcı Madde Üretildi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Turgut Şahin ile Türk İş Adamları Platformu (TİAP) işbirliği çerçevesinde yürütülen çalışma kapsamında ciddi bir başarıya imza atılarak Türkiye’de ilk defa yüzde yüz doğal antibakteriyel UV

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ekim 2010 18:46
SDÜ'de  Antibakteriyel Kırıcı Madde Üretildi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Turgut Şahin ile Türk İş Adamları Platformu (TİAP) işbirliği çerçevesinde yürütülen çalışma kapsamında ciddi bir başarıya imza atılarak Türkiye’de ilk defa yüzde yüz doğal antibakteriyel UV kırıcı madde üretildiği bildirildi.

 Çalışmada ultraviyole ışınlarının (UV) etkisiyle meydana gelen renk solması ve koyulaşmasının önemli oranda engellendiği anlaşıldı.

Buluşla ilgili açıklama yapan Türk İş Adamları Platformu (TİAP) yetkilisi Hakan Başlık “Süleyman Demirel Üniversitesi ile birçok alanda çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bir yıldan bu yana TİAP bünyesinde yer alan Mucit Türk İş Adamları Platformu (MUTİAP) üyeleri ile birlikte, Orman Fakültesi Orman Endüstrisi Bölüm Bşk. Doç. Dr. H.Turgut Şahin Hocamız tarafından önemli bir çalışma ortaya konulmuştur.

 ‘Nano Türk Ultrawax’ adını verdiğimiz ürünümüzün bilimsel anlamda çalışmalarının yürütülmesi adına önce Süleyman Demirel Üniversite Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’a aktardık ve Orman Fakültesi ile çalışmalara başlattık. Türkiye’nin ilk ve tek akredite laboratuarı olan Aydın Ticaret Borsası laboratuarı tarafından büyük bir titizlikle yapılan analiz sonuçları ışığında çok ilginç bir durumla karşılaştık.

 Nano Türk Ultrawax hem UV kırıcı özelliği taşımakta hem de bulunduğu ortamda hiçbir bakteri oluşumuna imkan vermemektedir. Türkiye’nin İlk ve tek antibakteriyel UV kırıcı maddesini yüzde 100 doğal olarak elde etmenin mutluğu içersindeyiz” dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Turgut Şahin ise “Bilindiği gibi ahşap malzemeyi diğer malzemelerden ayıran en önemli özelliklerinden birisi kendisine özgü doğal bir rengi ve estetik desene sahip olmasıdır. Bu bakımdan dış şartların özellikle güneş ışınlarının etkisi ile ahşap malzemelerin doğal renk ve estetik görünümünde oluşan kalite düşmeleri ahşap malzeme kullanıcılarının en önemli sorunlarındandır.

Ahşap malzemenin dış ve iç mekanlarda doğal estetik görünümünü daha uzun süre koruması için vernik ve cila gibi bazı yüzey işlem maddeleri ile işlem görmesi gerekir. Bu maddelerin yapısında UV ışınlarını kırıcı etkiye sahip bazı kimyasallar bulunmaktadır. Ayrıca verniklerin hazırlanmasında toksik özellikteki birçok kimyasal madde kullanılmaktadır. Bu nedenle son yıllarda çevre ve insan sağlığına duyarlı aynı zamanda UV ışınlarına karşı ahşap malzemeyi koruma etkisi yüksek yeni ürün geliştirme çalışmaları artarak devam etmektedir. Bu çalışmada kullanılan ve bitkisel materyalden farklı konsantrasyonlarda hazırlanmış bitki ekstraklarının, odunların doğal renklerinde UV ışınlarının etkisi ile oluşan renk düzensizlikleri ve renk solması gibi kalite düşürücü etkinin önemli oranda azaldığı belirlenmiştir.

Denemelerde, kiraz, kestane, okaliptüs ve dişbudak odunları bitkisel ekstrak maddesi ile işlem görmüş, daha sonra UV kabininde işleme tutulmuştur. Daha sonra, yaklaşık 250 saatlik UV ışınında bekletilen odunların renk değerleri uluslararası standartlar kullanılarak (CIE Lab) yapılmıştır. Elde edilen bulgularda bitkisel ekstrak maddesi ile işlem gören odun yüzeylerinde belli derecelerde korunma sağlandığı anlaşılmıştır.

Farklı formülasyonlarla değişik odun türleri üzerine çalışmalar halen devam etmektedir. Burada yapılan çalışmalarda öncelikli amaç, piyasadaki sentetik esaslı verniklere alternatif olabilecek benzer koruma özelliği sağlayan çevreyle dost yüzde 100 doğal ahşap yüzey koruma maddesi üretmektir” ifadelerine yer verdi.

Buluşundan dolayı Doç. Dr. Halil Turgut Şahin MUTİAP tarafından ödüllendirilirken, Şahin'in ödülü Aydın valisi Hüseyin Avni Coş tarafından verildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.