SDÜ'de Genetik Hastalıklar Merkezi Açıldı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi hizmete girdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Mart 2011 23:26
SDÜ'de Genetik Hastalıklar Merkezi Açıldı

Göller Bölgesi'nde ilk olan ve 8 ana konuda hastalıkların teşhisi ve tanısı yapılabilecek merkez, Isparta'nın dışında bölgeye de hizmet verecek. Tanı merkezinde kalıtsal hastalıklar başta olmak üzere doğuştan metabolik hastalıklar, akraba evliliklerinden doğan anomolili bebekler, kalıtsal zekâ gerilikleri, düşük ve ölü doğum yapan hastalar, kısırlık araştırmaları, doğum öncesi genetik tanı çalışmaları ile birlikte kanserde genetik çalışmalar gibi pek çok hastalığın incelenmesi hedefleniyor.

Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi'nin açılışında konuşan SDÜ Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Öztaş, merkezde kan ve amniyosentez örneğinden, kromozom analizinden, tek gen hastalıklarına ve kanser genetiği çalışmalarına kadar her türlü genetik tanı işleminin gerçekleştirileceğini söyledi.

Öztaş, merkezdeki laboratuvarın modern cihazlar ve görüntüleme sistemleri ile hizmet vereceğini kaydetti. Başvuran hastaların öncelikle klinik genetik biriminde genetik hastalıklar açısından muayene edileceğini ifade eden Öztaş, yapılacak genetik testlerden sonra hastalara hastalıkları ile ilgili genetik danışmanlık hizmeti verileceğini aktardı.

Öztaş, "Merkezimiz Göller Bölgesi'nde ilk olduğundan bölgeye hizmet verecek ve hasta profilimiz ağırlıklı olarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları ile Üroloji bölümleri başta olmak üzere diğer bölümlerden başvuran hastalar oluşturacaktır." dedi. Öztaş, en kısa sürede Türkiye'nin en ileri referans tıbbi genetik merkezi haline gelmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Isparta Valisi Memduh Oğuz da iyi ve güzel olan her şeyin yanında olduklarını belirterek, açılan merkezin ileride bir Genetik Enstitüsü'ne dönüştürülmesini temenni ettiğini kaydetti. SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Kutluhan da merkezin 300 bin liraya mal olduğunu ve bölgeye hizmet vereceğini söyledi. Kutluhan, merkezin yapımında Ispartalı hayırseverlerden katkılar aldıklarını belirti.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vecihi Kırdemir ise hastalıklara en kısa sürede doğru ve en uygun zamanda cevap verebilecek bir laboratuvara sahip olduklarını dile getirdi. Hastanede çeşitli bölümlerin açılmasında katkıda bulunan olan hayırseverlere verilen plaketin ardından merkezin açılışı yapılarak cihazlar hakkında bilgi verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.