SDÜ’den ‘Tıbbi Kenevir’ atağı

SDÜ’den ‘Tıbbi Kenevir’ atağı

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ocak 2019 09:27
SDÜ’den ‘Tıbbi   Kenevir’ atağı

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin İlker Çarıkçı, son günlerde ülke gündemine oturan ‘Kenevirin faydaları’ konusunu kendilerinin daha önce bildiğini ve bu doğrultuda kurdukları Araştırma Laboratuvarı ile de bu yıl içerisinde ‘Tıbbi Kenevir’ konusunda çalışmalar yapacaklarını açıkladı. 

Bugüne kadar Kenevir deyince aklımıza hep kenevirin uyuşturucu işinde kullanılan bir bitki olduğu, polis veya jandarma tarafından kenevir ekenlere yönelik operasyonlar ve imha görüntüleri geliyordu. Ancak, artık bu olgu değişiyor. Zira, Kenevir bitkisinin ne kadar faydalı özellikle ilaç sanayince çok yararlı bir bitki olduğu keşfediliyor. Bu durum son zamanlarda ülke gündemine de oturmuş durumda. Hatta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kenevir ekimine elverişli bazı iller belirlediklerini ve bu illerde kenevir desteği verileceğini bile açıkladı. 

REKTÖR ÇARIKÇI; “TIBBİ KENEVİR 

ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ” 

İşte kenevir konusunda tüm bu gelişmeler yaşanırken, bu konuda bir açıklama da SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin İlker Çarıkçı’dan geldi. Rektör Çarıkçı, Kenevir konusunda son zamanlarda yapılan açıklamalarla ilgili bilgi sahibi olduklarını belirtti. Bu konuda gazetecilere açıklamalarda bulunan Rektör Çarıkçı; “Biraz önce de açıkladığım gibi biz bir Araştırma Üniversite olarak, kendimizi taçlandıracağız.  Yani bu şu demektir; Araştırma laboratuvar bunun ilk adımıydı. Şimdi de bu yıl içerisinde ‘Tıbbi Kenevir’ ile ilgili de burada çalışmalar yapılacak. Bu sene Batı Akdeniz Doğal Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezini açıyoruz. Bu laboratuvarların altyapısını oluşturacağı, tıbbi kenevir lafını özellikle söylüyorum. 

“KENEVİRDEN İLACI 

BİZ ÜRETECEĞİZ” 

Çünkü sayın Cumhurbaşkanı açıklama yapmadan önce biz iki hafta önce sayın Valimize bu konuda sunum yapmıştık. Burdur ve Afyon’da tıbbi kenevir üretilebiliyor ve bunu aynı zamanda üniversiteler de üretebiliyor. Bu tabi tıbbi ilaç için önemli. Yerel ve milli kalkınma vizyonunda en önemli şeylerden bir tanesi kendi ilacımızı üretmek. Biz de bu adımları atmaya başlıyoruz. Yani Araştırma Üniversitesi olmak lafta olmayacak. 

“DOĞANIN VERDİĞİ İMKANLARI TEKNOLOJİ 

İLE İLACA DÖNÜŞTÜRMEMİZ GEREKİYOR” 

Öte yandan, Bu bölge tıbbi aromatik bölgesi ve bunu ilaca dönüştürmemiz gerekiyor. Sadece gül ve lavanta değil. Tabi Rejeneratif tıpla ilgili de birtakım iddialarımız var. Yerel Milli ekonomi, sanayi konusunda biz de Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi olarak iddialı olmayı hedefliyoruz. Bölgesel kalkınma konusunda ise; sanayisi geri kalmış bir bölge. Bununla ilgili de ar - ge ve inovasyon da lafta olmamalı diye düşündük. 1 – 2 sene önce söylemiştim; teknoloji transfer ofisi TÜBİTAK desteği ile ciddi bir parasal imkanla kuruldu. Şu anda büyüme aşamasında. 

“BAKA’DAN 1 MİLYON

LİRA DESTEK ALDIK” 

Artık Isparta’dan ziyade; işin doğrusu Burdur ve Denizli firmaları ile ar - ge üretebiliyoruz ama biz buna bölgesel baktığımız için Isparta’nın da buna 1 – 2 sene içinde ayak uyduracağını düşünüyoruz. Peki şurada ne yapmalıyız? Sadece Isparta sanayisini yerel unsurlarla nasıl geliştirecek? Geliştiremeyecek. Burada Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile beraber 90 bine yakın öğrencimiz var. Buradan sanayici, yazılımcı, üretici, ar- ge inovasyon konusunda kendini geliştiren insanlar çıkmayacak mı? Benim şöyle bir iddiam var; Isparta’nın 10 yıllarına hitap eden en önemli şey; üniversitenin içinde kurulmuş olan Kuluçka ve Ön Kuluçka Merkezleri. Ön kuluçka merkezimiz YTEM’in içinde. Kuluçka merkezimiz teknokentin en üst katında. Bu, kendi üniversitemizden sanayiye hizmet edecek şirket kurabilecek insanları üretebileceğimiz kuluçka yerleri buraları. Birçok iyi üniversitede bu var. Biz Isparta’da bunu yaptık. BAKA bize bu konuda 1 milyon lira destek verdi kuluçka merkezimizin açılması için. Bu çok değerli. Peki ne işe yarayacak bu kuluçka merkezi? Bu sene biz kendi öğrencilerimiz ve genç araştırmacılar arasında 102 tane başvuru aldık. Bu başvuruları eğittik, yetiştirdik, bu arkadaşlarımıza iş kurmaktan tutun, fikirlerini nasıl sınai ürüne dönüştürebileceklerine dair eğitim verdik. 32 kişiye de TÜBİTAK desteği ile eğitim verdik” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.