Sezaryen Oranı Yüksek Hastanelere Yaptırım

Sezaryenle doğum oranın yüzde 45'e ulaşması Sağlık Bakanlığını harakete geçirdi

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Mayıs 2012 16:23
Sezaryen Oranı Yüksek Hastanelere Yaptırım

Sezaryen oranlarını yükselen özel hastanelere yaptırım uygulanacağını belirten Bakan Akdağ, hekimlerin de eğitimden geçirileceğini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sezaryenle doğumlara karşı olduğunu açıklamasının ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan da önemli bir açıklama geldi. Akdağ, gereksiz yere sezaryen oranlarını yükseltmiş olan özel hastanelere yaptırım geleceğini söyledi.

Akdağ Vatandaşa Seslendi

Balıkesir’de Sağlıkta Dönüşüm Programı Değerlendirme Toplantısı’na katılan Akdağ, bazı özel hastanelerde sezaryenle doğum oranının yüzde 70’e kadar çıktığını kaydetti. Bakanlık olarak 3 yıldır bu konuyla ilgili yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Akdağ, “Şunu açıkça ifade ediyorum gereksiz ihtiyaç olmadığı halde sezaryen oranı çok yüksek olan uzman hekimleri bu durumdaki eksiklerini doğum tecrübesi eksiklerini tamamlamak üzere eğitime alacağız. Bunun ilk uygulamasına haziran ayında başlıyoruz. Ayrıca gereksiz yere sezaryen oranlarının çok yükseltmiş olan hastanelerle ilgili, özel hastanelerle ilgili yaptırımlarımız olacak. Bunu da önümüzdeki aylardan itibaren bütün Türkiye’de yaşayacağız” dedi.

Bu konuda vatandaşlara da önemli görev düştüğüne dikkati çeken Akdağ, şunları kaydetti: “Vatandaşımız kendisi sezaryenle doğum yapma isteği bir yana, sezaryen teklif edilse bile bunun gerekçesini tam olarak sorgulamalıdır vemutlaka bilgilendirilmiş, ‘rıza formu’ dediğimiz yani ‘Benim rızam var bu sezaryene’ formlarını dikkatlice okumalıdır. O formlarda görecektir ki sezaryen çok da masum bir tıbbi işlem değildir. Sezaryen sonuçta hamile bir kadının karnının, daha sonra da rahminin yarılması ve çocuğun oradan çıkarılmasıdır. Bunun doğal bir yol olmadığı açıktır.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.