Sofraları Ziyafete Çevirmeyin

Ramazan ayının yaz mevsimine ve sıcak havalara gelmesi nedeniyle uzmanlar vatandaşları uyarıyor.

Yayınlanma:
Sofraları Ziyafete Çevirmeyin

Son dönemlerde mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarının yanı sıra yaklaşık 17 saat tutulacak oruç süresinde oluşacak sıvı kaybını önlemek amacı ile sahur öncesinde bol sıvı tüketimi, sahurda hafif gıdalar tüketilmesini öneren Isparta Devlet Hastanesi diyetisyeni Sema Sönmez, iftarda yavaş ve aralıklarla yemek yenmesi konusunda da hatırlatma yaptı.

Sönmez, 17 saat boyunca aç kalmış birinin bir anda yemeğe yüklenmemesi gerektiğini vurguladı.

‘SOFRALARI ZİYARETE ÇEVİRMEYİN’
Uzun ve sıcak yaz günlerinde sağlığımızı bozmadan oruç tutabilmek için yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiği belirten Isparta Devlet Hastanesi diyetisyeni Sema Sönmez “Ramazan sofralarını ziyafete çevirmek yerine daha hafif yiyecekler tüketilmelidir. Bol kızartmalı ve yağlı yiyecekler uzun ve sıcak günlerde sağlığımızı kötü yönde etkileyeceği için kaçınmak gerekiyor” dedi.

‘MUTLAKA SAHURA KALKIN’
Oruç tutmak isteyenlerin mutlaka sahura kalkmaları gerektiğine değinen Sönmez “Bizi tok tutacak yiyecekler tüketmemiz gerekmektedir. Özellikle protein içeriği yüksek olan peynir, yumurta soframızda olması gereken yiyeceklerdir. Sahurda çorba tüketilmesini de yararlı buluyoruz. Çok yağlı kızartmalı yiyeceklerin tüketilmesi sıkıntılı olabilir. Kan şekerini hızlı bir şekilde düşüren ya da yükselten yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘İFTARI GENİŞ TUTUN’
17 saatlik bir açlığın sonunda iftarı belirli aralıklar ile yapılmasının sağlık açısından olumlu olabileceğini dile getiren Sönmez “İftarları geniş tutmamız gerekiyor. İftarın açılışını çorba ile yapabiliriz. 15 dakika sonra dinlendirerek yemeklere devam etmeliyiz. 17 saat aç kalmış bir mideye bir anda yüklenmemiz lazım. Et yemeği pişirilmektense ızgara ya da haşlama şeklinde pişirilmesi gerekir” dedi.

‘BOL SIVI TÜKETİN’
Yaz aylarında olmamızdan dolayı sıvı kaybımızın çok olacağının altını çizen Isparta Devlet Hastanesi diyetisyeni Sema Sönmez “Kaybettiğimiz sıvıyı yerine koyabilmemiz için iftar ile sahur arasında 2 litre sıvı tüketmemiz gerekmektedir. Su tüketimi içinde iftardan sonra yavaş yavaş öğünler ile beraber su tüketmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCELİĞİMİZ SAĞLIK’
Konuşmasını şu şekilde sürdüren Sönmez “Ramazan ayı boyunca kilo verilmesini beklemiyoruz. Bizler oruçları daha sağlıklı nasıl geçirebiliriz onu düşünüyoruz. Genelde ramazan ayında kişiler kilo verdiğini zannediyor. Aslında o kilo ile alakalı değil. Vücuttaki sıvı kaybı ile alakalı. Ramazandaki amaç kilo vermek değil ama kilo vermek isteyenler içinde uygun bir diyet listesi de oluşturabiliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.