Somaliden Kaçtı Mutluluğu Ispartada Buldu

Annesini ve babasını iç savaşta kaybeden, kardeşiyle birlikte onları nelerin beklediğini bilmeden bir yolculuğa çıkan ve Türkiye'ye sığınan Somalili Suat Hassan İsmail, mülteci olarak yaşadığı Isparta'da tanıştığı Gökhan Gökaslan ile dünya evine girdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ocak 2011 14:57
Somaliden Kaçtı Mutluluğu Ispartada Buldu

Annesini ve babasını iç savaşta kaybeden, kardeşiyle birlikte onları nelerin beklediğini bilmeden bir yolculuğa çıkan ve Türkiye'ye sığınan Somalili Suat Hassan İsmail, mülteci olarak yaşadığı Isparta'da tanıştığı Gökhan Gökaslan ile dünya evine girdi.
    
Ülkelerinde yaşanan iç savaştan, ekonomik sıkıntılardan kurtulmak, daha rahat koşullarda hayatlarını sürdürebilmek için topraklarını bırakan, kendilerine sığınacak yeni vatan arayan mültecilerin kimisi zorlu yolculuklarda hayatlarını kaybederken, kimisi de beklenmedik mutluluğa kavuşuyorlar. Somali'deki iç savaştan kaçan ve Türkiye'ye sığınan 18 yaşındaki Suat Hassan İsmail'in hikayesi de mutlu sonla bitenlerden.
    
Yaşayabilmek için vatanını, evini terk eden Suat Hassan İsmail, mülteci olarak yaşamını sürdürdüğü Isparta'da yaptığı evlilikle hayatında kendisi için yeni bir sayfa açtı.
    
Evlenerek, Türk eşinin soyadını alan Suat Gökaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Somali'de yaşanan iç savaşta annesini ve babasını kaybettiğini, hayatta kalabilmek için kardeşiyle birlikte Somali'den kaçtıklarını belirtti.
    
Mülteci olarak Türkiye'ye sığındıklarını söyleyen Gökaslan, yaklaşık iki yıl önce Isparta'ya yerleştiklerini ve Atabey Yetiştirme Yurdu'nda kalmaya başladığını anlattı. Türkçe'yi yurtta öğrenmeye başladığını söyleyen Suat Gökaslan, öğretmen arkadaşlarının aracılığıyla yaklaşık 2,5 ay önce Gökhan Gökaslan ile tanıştığını söyledi. İlk etapta çekindiğini ama Gökhan ile konuşmaya başladıktan sonra onun samimiyetini anladığını aktaran Suat Gökaslan, ''2,5 ayda birbirimizi tanıdık ve evlenmeye karar verdik. Yurt idarecilerimizle konuştuk, hukuki açıdan herhangi bir sıkıntının olmadığını anladık ve evlenmeye karar verdik'' dedi.
    
Isparta'da yaşadığı süre içerisinde insanlarla herhangi bir sıkıntı yaşamadığını, Ispartalılar'ın çok sıcakkanlı olduğunu ifade eden Suat Gökaslan, artık eşiyle birlikte Isparta'da yaşayacağını belirtti. Somali'den kaçarken böyle bir mutluluğunun kendisini beklediğini hiç düşünmediğini aktaran Gökaslan, ''Bu yolculuğun benim için böyle bir mutlulukla biteceğini tahmin etmiyordum. Şu anda çok mutluyum'' diye konuştu.
    
Somali'den hayatta kalabilmek için kaçtıklarını belirten Gökaslan, büyük bir korkuyla Somali'yi terk ettiklerini aktardı. Kaçan insanların başka ülkelere yolculuk sırasında hayatlarını kaybettiklerini ya da zor şartlar altında yaşadıklarını öğrendiklerini söyleyen Gökaslan, kendilerinin de bazı sıkıntılar yaşadıklarını, ancak Isparta'da tanıştığı Gökhan Gökaslan'ın yaşadıklarını unutturduğunu ifade etti.
    
Otogar'da işçi olarak çalışan Gökhan Gökaslan da ilk etapta teretdüt duyduğunu ama Suat'ı tanıdıktan sonra evlenmeye karar verdiğini söyledi. Suat'ın yaşayış tarzının Türk kültürüne çok uyumlu olduğunu belirten Gökaslan, ''Bugün çok mutluyum, güzel bir birlikteliğe imza atıyoruz. Suat ile birlikte yaşlanmayı umuyorum'' diye konuştu.
    
Somalili bir genç kızla evlenmesi dolayısıyla çevresinden olumsuz tepki görmediğini söyleyen Gökhan Gökaslan, aksine ailesinin bu evliliğe destek olduğunu aktardı. Mutluluk için ten renginin sorun olmaması gerektiğini vurgulayan Gökaslan duygularını şöyle dile getirdi: ''Eşim esmer, bense beyaz tenliyim ama bu mutluluğumuza engel değil. Birbirimizle olduğumuzda huzurlu oluyoruz. Bizim için önemli olan bu. Benim merak ettiğim konu ise çocuğumuzun hangi ten rengini taşıyacak olması. Eşim beyaz olmasını istiyor ben ise esmer. Çünkü onlar çok tatlı görünüyorlar'' dedi.
    
Düğünde Isparta'da yaşayan bazı Somalili mülteciler de Suat ve Gökhan'ı yalnız bırakmadılar.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.