"Sosyal Devletseniz Yoksulluğu Bitireceksiniz"

İYİ Patili Aylin Cesur, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023 bütçesi için konuşma yapan Bakan Derya Yanık'ı eleştirdi.

Yayınlanma:
"Sosyal Devletseniz Yoksulluğu Bitireceksiniz"

İYİ Patili Aylin Cesur, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023 bütçesi için konuşma yapan Bakan Derya Yanık'ı eleştirdi.2 Kasım 2022 Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023 bütçesi için konuşma yapan Bakan Derya Yanık bütçeyi açıkladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023 Bütçesi için İYİ Parti adına söz alan Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur aileden kadına şiddete, sosyal yardımlardan engellilerin sorunlarına kadar birçok konuda bakana eksikleri anlattı.

İYİ Partili Cesur; “2023 merkezi yönetim bütçe teklifinde, 4 trilyon 470 milyar liralık merkezi bütçenin sadece yüzde 3,35’i Bakanlığınıza ayrılmış. Bu çok yetersiz. Hükümetiniz Aile ve Sosyal Hizmetleri 3.35’lik bakanlık yapmış desek yanlış olmaz." Dedi.

Yaşlılar, engelliler, kadınlar, şehit ve gazi yakınları, sosyal yardımlar gibi çok önemli konuların sorumluluğunda olan bir Bakanlığa ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirten Cesur, "dört kişilik bir aile için açlık sınırı 7 bin 425 lira ve asgari ücretin 1.925 TL de üzerinde; yoksulluk sınırı 24 bin 185 lira. Bu ne demek biliyor musunuz, asgari ücret alan bir vatandaş eşi ve 2 çocuğuna bakamaz, eve ekmek götüremez ve 4 kişilik bir ailenin tüm fertleri asgari ücretli bir işte çalışsa bile yoksulluk sınırında dahi gelir elde edemiyorlar. Sosyal devlet olmanın gerekliliği, yoksulluğu bitirmektir, yoksulluğu yönetmek ve sürdürmek değildir ve bu bir utanç kaynağı olmalıdır.Sizinle ne oldu biliyor musunuz?

Halkımızın alım gücü her geçen gün değeri düşen Türk lirasıyla ve artan enflasyonla eridi; yoksulluk derinleşerek geniş bir tabana yayıldı ve Bakanlığınızın 2021 yılı faaliyet raporu da zaten bunu destekliyor.

Bakanlığın verilerine göre geçen yıl 5 milyon 913 bin 515 hanenin sosyal yardımlardan yararlandığı, 2 milyon 476 bin 457 hanenin ise düzenli sosyal yardım aldığı belirtiliyor, öz ailesinin bakımını sağlayamadığı için 141 bin 275 çocuğa sosyal ve ekonomik destek verildiği yazıyor.

Bakımsız ve sağlıksız hane sayısı 30 bin 363, genel sağlık sigortası borçlu su sayısı 9 milyon 400 bin, gıda yardımı alan kişi sayısı 11 milyon.” Dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.