Tarımda ‘Mor Kazanç Kapısı’ Büyüyor

Tarımda ‘Mor Kazanç Kapısı’ Büyüyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Temmuz 2019 19:03
Tarımda ‘Mor Kazanç Kapısı’ Büyüyor

Yapılan tanıtımlar ve tarımsal desteklemelerin ardından üretimi son birkaç yılda yüzde 90’lara varan oranında artan lavanta, tarımsal ekonomide ciddi bir artı değer yaratıyor. Hem tarımsal geliri hem turizm gelirini artıran lavanta üretimdeki düşük maliyetle de dikkat çekiyor.

Tanıtım ve desteklerle üretimi artırılan lavantadan elde edilen uçucu yağ yüksek gelir getirirken, ziyaretçi akınına uğrayan, mor renge boyanmış güzel kokulu lavanta bahçeleri de eko-turizmle kazanç kapısı aralıyor.
İlaç ve kozmetik sanayisinde önemli bir yere sahip, ekonomik değeri yüksek lavanta/lavandinden elde edilen uçucu yağ, üretici için önemli bir gelir kaynağı olma özelliği taşıyor.

Bu bağlamda lavanta üretimini tanıtım ve desteklerle artıran Türkiye, 2013'te 105 ton olan lavanta üretimini 2014'te 297 tona yükseltti. 2015'te 400 ton olan üretim miktarı, yüzde 87 artarak geçen yıl 800 tona ulaştı.

Lavanta veya lavandinden elde edilen uçucu yağ üretimi hala ülke ihtiyacını karşılamaktan uzak olsa da ürünün ihracatından sağlanan gelir üretime paralel olarak son dönemde artış gösterdi. İhracat geliri 2014'te 18 bin 500 dolarken, 2015 yılında bu tutar yüzde 36 artışla 25 bin doları aştı.

Söz konusu yağın ithalatı için 2014'te 211 bin dolar ödenirken, 2015'te bu rakam yüzde 7 azalışla 196 bin dolara geriledi. 2011-2015 döneminde lavantadan üretilen yağın ihracatından toplam 109 bin dolar elde edilirken, ithalat tutarı 800 bin doları buldu.

PAZAR SORUNU YOK
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk da Isparta'nın gül, elma, kiraz ve kayısı üretiminde dünyada söz sahibi olduğunu da dile getirerek, lavantanın verimsiz ve çorak arazilerde üretilebildiğine işaret etti. Selçuk, gül üretimindeki budama, ilaçlama, gübreleme maliyetlerinin yüzde 10'u kadar maliyetle lavanta üretiminin yapılabildiğini anlattı.
Tanıtımın artmasıyla lavanta üretiminin çoğaldığına dikkati çeken Selçuk, "Çiftçilerimizin en büyük maliyet kalemleri ilaç, mazot ve gübre. İşçiliğini saymaz bizim üreticimiz. Lavantada bu giderler çok düşük. Ayrıca sürekli ilgi de istemez. Kurutulur, satışa sunulur. Alıcısı var, bu ürünün pazarları oluştu. Fabrikalar da var Kuyucak Köyü civarında. Satışı kolay yapılıyor. Ürün satılmasa da kuru bekletildiği için zarar görmüyor." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.