Tarımın Silikon Vadisi Olmak İçin El Birliği İle Çalışmalıyız

Tarımın Silikon Vadisi Olmak İçin El Birliği İle Çalışmalıyız

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Nisan 2021 09:32
Tarımın Silikon Vadisi Olmak İçin El Birliği İle Çalışmalıyız

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel’in, ilimizin tarım ve hayvancılık sorunlarının tespiti ile çözüm yollarının belirlenmesi ile tarımsal ekonominin güçlendirilmesi amacıyla düzenlediği ve ITSO’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıda konuşan ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “2 yıl içinde Gül Enstitüsü kurmayı planlıyoruz. Batı Akdeniz’de “Tarımın Silikon Vadisi Olması” yönünde yeterli bilgi birikimiz var. Tarımın Silikon Vadisi söylemini hep birlikte hayata geçirmek için uğraşmalıyız, çaba göstermeliyiz” dedi.

 Milletvekili Özel, Isparta’da tarım ve hayvancılığı konuşturmak istediğini belirterek, “Ekonomimiz tarım ve hayvancılığa bağlı. Şu an ilimizde öğrenci yok, asker yok. Ama ekonomimiz ayakta. Demek ki şehrimiz için tarım ve hayvancılık çok önemli. Isparta tarımın merkezi tarımı konuşmak anlamında, çözüm üretmek anlamında sizleri dinlemek istiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamız burada bize öncülük ediyor. Burada konuşulan her şeyi kayıt altına almak istiyoruz. Tarım sektörüne lokomotif olmak istiyoruz. Tarımda neler yapılması gerektiğini konuşmak istiyoruz. Burada lafı evelemeden, gevelemeden konuşmasını istiyoruz. Isparta olarak tarımsal projelerde geri kaldığımızı düşünüyorum. Isparta tarım ve hayvancılık kapasitesinin ancak yüzde 20-30’unu kullanabiliyor. Sizlerin görüşlerini önemsiyoruz. Toplantımızın asıl amacı budur. Burada her ay tarım ve hayvancılık ile ilgili bir konuyu konuşmak, tartışmak istiyoruz. Toplantılarımıza devam edeceğiz. Tarımda önümüze bir hedef koyacağız. Sizler konuşmazsa, bizler bu işleri yapmazsak çiftçimize, üreticimize kim öncülük edecek, sorunlar nasıl çözülecek. Herkesten katılım ve katkı bekliyoruz.” dedi

Recep Özel, “Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Fakültelerinin bağlı olduğu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler’i ve ekibini, tarım ve hayvancılık sektörüne de en yakın bilim kurumu temsilcisi olarak aramızda görmekten mutluyuz. ISUBÜ’den tarım ve hayvancılık sektörüne çok daha fazla katkı bekliyoruz. Hocamızı konuşmasını yapmak üzere davet ediyorum” dedi.ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “Sayın Vekilimizin böyle bir programı düzenlemesinden dolayı son derece mutluyuz. Isparta’mızın en önemlisi konusu olan tarım ve tarıma dayalı sanayinin tüm paydaşlarıyla birlikte burada değerlendirmeye açılması önemli bir ayrıntıdır.” dedi.

ISPARTA TARIMININ ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN
Toplantıya, geçmişte olduğu gibi bugün de Isparta tarımının önünü açmak için mücadele eden Ziraat Fakültesinin yönetimi ile birlikte katıldığını belirten, Prof. Dr. İbrahim Diler, “Üniversitemiz birimlerinin alanına giren tüm toplantılara katılmayı kendimize görev addediyoruz” ifadelerini kullandı.Rektör Diler, “Isparta’nın ve Akdeniz bölgesinin en önemli fakülteleri hatta Türkiye’deki 210 üniversite içinde doğa bilimleri fakülteleri olarak bilinen 35 yıllık Ziraat Fakültesi, 40 yıllık Su Ürünleri Fakültesi, 35 yıllık Orman Fakültesini bünyesinde barındıran tek üniversiteyiz.  En büyük avantajlarımızdan bir tanesi bu. Hocalarımızın 35-40 yıllık geçmişe bakıldığında çok önemli birikimleri deneyimleri var. Bu anlamda Isparta’ya da 35 yıldan beri elmacılık konusunda ve diğer pek çok tarımsal faaliyetlerde çiftçilerimize gönüllerini açmıştır, bundan sonra da açmaya devam edecektir. Ziraat Fakültemiz bünyesinde 9 bölümümüz var. Hepsi de ilimizin iştigal alanlarında yer almaktadır.

Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Koruma Bölümü, Tarım Ekonomisi Bölümü, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Tarla Bitkileri Bölümü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, Zootekni Bölümü. 35-40 yıllık geçmişimiz var ama Üniversitemiz kurulalı 2,5 yıl oldu. 2,5 dan beri yaptığımız çalışmalarımızı şu şekilde özetleyebiliriz. Öncelikle bu toplantıya Ziraat Fakültesi Dekan ve Dekan yardımcılarımızla birlikte geldiğimizi belirtmek isterim. Sizlerin her türlü sorularını rahat rahat muhatap olma anlamında karşınızdayız. Eskiden GÜLAR diye bilinen araştırma enstitüsü artık ISUBÜ bünyesinde yer alıyor. Üniversitemiz bünyesinde Gül ve Aromatik Bitkiler Araştırma Uygulama Merkezi ismiyle 2,5 yıldır faaliyette. 2 yıl içinde de Gül Enstitüsü kurmayı planlıyoruz. ISUBÜ olarak ITSO, ITB ortaklığıyla BAKA desteğiyle TARIM 4.0 güdümlü projemizin ilgili bakanlıklarca ön onayları yapıldı. Fizibilite çalışmalarını yürütmekteyiz. Batı Akdeniz’i Silikon Vadisi olma yolunda Üniversitemiz ve Ziraat Fakültemiz önemli bir işlevi üstlenecektir.

Tarım 4.0 ile tarımda dijitalleşme ve inovasyon alanlarında en yeni tekniklerin teknoloji ile tarımın birbiriyle örtüşmenin önünün açacağız. 18 aylık bir sürede Ispartalıların hizmetine sunmuş olacağız. Ziraat Fakültemizin yöneticileri ile birlikte üreticilere ziyaretlerde bulunuyoruz. Özel sektörle işbirliklerimiz artarak devam ediyor. Tıbbı ve aromatik bitkiler konusunda Isparta’mız önemli bir merkez. 40 endemik bitkimiz var. Akdeniz bölgesinde bu rakam 200’lere ulaşmaktadır. Hocalarımız bu konuda yoğun çalışıyor. 60 Ziraat Fakültesi arasında ISUBÜ Ziraat fakültemiz ilk 5’te yer alıyor.

Üniversitemizde iş yeri eğitimi uygulamamız hayata geçmiştir. Son dönemde Fakülte ve MYO’lardaki son sınıfa gelmiş öğrencilerimizi ilgili bölümleri ile ilgili alanlarda özel sektöre iş yeri eğitimine gönderiyoruz. Her alanda öğrenci arkadaşlarımızı fiili olarak iş yerlerinizde görebilirsiniz. Güz döneminde pandemi şartlarında 750 öğrencimizi iş yerlerine eğitime göndermiştik, bu sezon 2 bini aşkın öğrencilerimiz iş yerinde eğitimdeler. Artık sektörün isteğini hayata geçirmiş olduk. Yıllardan beri sizlerin isteği bu değil miydi? Öğrenciler, teorik yetişiyor masa başı iş istiyor diye sitemlerinizi alıyorduk. Şimdi iş yeri eğitim uygulaması ile sizlerin takdirini toplamanın haklı gurunu yaşıyoruz.

Antalya’da 250 ye yakın öğrencimiz iş yeri eğitimi alıyor. Isparta adına bundan daha gurur verici bir haber olabilir mi? Antalya’da turizm bölgesinde 5 yıldızlı ve 7 yıldızlı otel temsilcileri ile toplantı yaptık. “İşte bu uygulamayı istiyorduk” diye bizlere teşekkür ettiler. Ayrıca Üniversitemizin kendi imkânlarıyla analiz cihazlarını bünyemize kazandırmış bulunmaktayız. Meyve işleme fabrikalarının taleplerine ve ihracata göndereceğiniz meyvelerinizin analizini yapmaya talibiz. Çok önem verdiğimiz diğer bir konu ise sivil toplum kuruluşları ile diyaloglar. Tarım ve hayvancılık konusunda hizmet veren STK’ların başkanlarıyla çok yakın ilişkilerimiz var. Tarım Bakanlığı’nın 2010’dan beri yürütmekte olduğu halk elinde ıslah projesinde zeoteknik bölümü olarak partnerlerinden birisiyiz. Hocamız ıslah projesinde Pırıt cinsi koyuna ortaklardan bir tanesi. Üreticilerimiz her daim 7/24 hocalarımızın kapılarını çalabilirler. Ziyaret edebilirler, kendilerinin hangi tür istekleri varsa imkânlarımız ölçüsünde birlikte memleketimiz için bölgemiz için en iyisini yapmaya talibiz. Batı Akdeniz’de tarımın silikon vadisi olması yönünde yeterli bilgi birikimiz var. Sadece Isparta özelinde hizmet etmiyoruz, Batı Akdeniz’in bütün ilçelerinde hizmetlerimiz var. Oralardaki Ziraat Odalarını, Ticaret Oda temsilciliklerini ziyaret ettik, görüşmelerimiz sıkı bir şekilde devam ediyor. Tarımın Silikon Vadisi söylemini hep birlikte hayata geçirmek için uğraşmalıyız, çaba göstermeliyiz.” dedi.

BİLGİ KISKANILMAZ PAYLAŞILIR
Milletvekili Özel, “Hocamızın konuşmasını kısaca özetleyeyim, köylümüz üreticimiz çiftçimiz kafasında bir soru varsa bir problemi varsa ece gündüz bizi arasınlar diyoruz. Ziraatçı hocalarımız bilgilerini kıskanmazlar paylaşırlar, bilgi paylaştıkça kıymetleşiyor. Telefon numaralarımızı herkese verin bizi her zaman arayıp ulaşabilirler diyor. Konuşmalarından ve verdiği kıymetli bilgilerinden dolayı Hocamıza teşekkür ediyoruz” dedi.Milletvekili Özel’in önderliğinde düzenlenen birlik ve kooperatif başkanları ile sektörün temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıya Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mehmet Polat ve Doç. Dr. Ali Kemal Birgücü katıldı. Toplantı diğer katılımcıların tarım ve hayvancılık sektörü ile ilgili görüş, öneri, şikâyet ve taleplerini iletmesi ile sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.