Tehlike Cep'te

Yediden yetmişe hemen herkesin elinden düşürmediği cep telefonları sağlığı olumsuz etkiliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Nisan 2014 09:40
Tehlike Cep'te

Özellikle gençlerin vazgeçilmezi olan telefonlar, onlar üzerinde daha etkili oluyor. Yani çocuklar telefon kullanımına ne kadar erken başlarsa, bilinç ve davranışları da o denli fazla etkilenebiliyor.

Cep telefonu, günlük yaşantımızda bizlere kolaylık sağlıyor. İstediğimiz dakika istediğimiz kişiye ulaşabiliyoruz. Fakat üzerimizde taşıdığımız için de vücudumuzda çok fazla zararları olabiliyor. Hemen herkesin kullandığı cep telefonu ciddi rahatsızlıklar doğuruyor. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Gülkent Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Sanem Aşçı, cep telefonu kullanımının kadınlarda özellikle hamilelik döneminde düşük riskini artırdığını, erkeklerde üreme hücresinin sayısını azalttığını ve çocuklarda da Hiperaktivite bozuklukları ya da psikolojik bazı problemlerinin görülebileceğini söyledi.

UZUN SÜRE KONUŞMALARDAN UZAK DURUN!
Araştırmalara göre cep telefonuyla uzun süre konuşanlarda bir takım yan etkilerin görüldüğünü söyleyen Gülkent Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Sanem Aşçı “Bunlardan korunmak için mikrofon ya da megafon kullanılabilir. Uzun süre telefon konuşmalarından uzak durmalıyız, kulağımızda tutmamalıyız. Kulak çınlaması, dikkat bozukluğu, ruhsal etkilenmeler, yorgunluk hissi ve kalp pili kullananlar için yan etkileri olabileceği belirtilmiş. Uzun sürede yapılan çalışmalarda bazı kanser tiplerinde artış olduğu söyleniyor. Bunlar çok net olmamakla birlikte beyin tümörlerinde kulak kaynaklı tümörlerde ve kan hücreleri ile alakalı lenfomalarda artış olabileceği söyleniyor.” diye konuştu.

ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ
Cep telefonunun kadın, erkek ve çocuklar üzerinde etkili olduğunu belirten Aşçı, “Kadın ve erkeklerde hormonal bazı etkilerde yaratabiliyor. Özellikle düşük riskini artırıyor. Hamileler, cep telefonu taşımamalı ve kendilerinden uzak tutmaları gerekiyor. Bebeğin zihinsel gelişimini etkileyebilir aksi takdirde. Uzun süreli kullanımda, erkeklerde üreme hücresinin sayısını azalttığı söyleniyor. Çocuklarda ise ne kadar erken yaşlarda başlarlarsa, bilinç ve davranışları da o denli etkilenebiliyor. Hiperaktivite bozuklukları yada psikolojik bazı problemleri görülebilir. Bağışıklık üzerinde de bazı etkileri görülebilir, ısınma gibi…Çocuklarda beyin gelişimi, 7 yaşına kadar devam eder. Sinir hücreleri oldukça hassastır. O nedenle çocuklar cep telefonunun verdiği rahatsızlıklara karşı daha hassas olabiliyor. Çocuklukta başlanırsa telefon kullanımı, ilerleyen zaman diliminde daha fazla zarar görebilir. Günde 2-3 saat telefon kullananlar risk altında.” ifadelerini kullandı.

BİRDEN FAZLA TELEFON KULLANMAYIN
Telefon kullanmak kadar taşımanın da sağlığa zarar verdiğini aktaran Aşçı, “Kalp pili mekanik bir cihaz olduğu için dıştan gelen sinyaller sorun yaratabilir. Telefon sayısı konusunda da birden fazla telefon kullanımını önermem. Etkiyi daha da arttırır. Aynı zamanda telefon küçük bir alet ama baz istasyonları onlar daha fazla zararlı. Telefonlar için kurulan baz istasyonlarını düşünürsek onun çevresinde yerleşim alanı verilmemeli. Onların çevresinde yaşayan insanlarda kan kanseri ve diğer kanser durumlarında artış gösterebilir. Bir telefonun bu kadar etkisi varsa baz istasyonlarının etkisini düşünemiyorum.” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum