Telefon kullanıcıları dikkat!

Cihazların yaydığı elektromanyetik dalgaların zararlarından basit önlemler alarak korunmak mümkün.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ocak 2011 16:07
Telefon kullanıcıları dikkat!

Cep telefonunu kulaklıkla kullanılması, arama sırasında karşı taraf cevap verene kadar telefonun kulaktan uzak tutulması, gece yatarken kapatılması veya uzak bir yerde tutulması, kablosuz modemlerin kullanılmadığında kapalı tutulması alınabilecek bazı önlemler arasında yer alıyor.

Elektromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme, Araştırma ve Eğitim Derneği (TEMKODER) Başkanı Mehmet Bayramoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektromanyetik kirliliğin, kablosuz iletişim araçlarının yaydıkları elektromanyetik dalgalar olduğunu söyledi.

Her iletişim cihazının çalışma frekanslarının farklı farklı olduğunu ifade eden Bayramoğlu, ''Aslında kirlilik istenmeyen bir şeydir ancak biz bunu günlük yaşamımızda kullanıyor ve hayatımızı kolaylaştırıyoruz. Onun için elektromanyetik kirlilikten tamamen soyutlanmak yerine, ne kadar daha az zararla beraber yaşamayı sağlayabilirsek o kadar elektromanyetik kirlilikten korunmuş oluruz'' dedi.

CEPTE DEĞİL ÇANTADA TAŞIYIN

Bayramoğlu, elektromanyetik dalgalara maruz kalan hücrelerin ısısının yükseldiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Isınan hücreler, fonksiyonlarında bazı değişimler göstermektedir. Bununla ilgili henüz somut bir sonuç olmamakla birlikte bazı belirtiler vardır. Herkesçe bilinmektedir ki, uzun sürecep telefonuile konuşmalarda kulakta ve yüz kısmında ısınma ve ağrı oluşmaktadır. Bu zararlardan korunmak için basit yöntemler var. Günlük yaşamın vazgeçilmezi haline gelen cep telefonunu uzun süreli kullanmayacağız. Kısa süreli haber almak veya vermek maksatlı kullanmalıyız. Eğer uzun süreli kullanacaksak kablolu kulaklıkları tercih edeceğiz. Taşırken çantamızda taşıyacağız. Telefonla bir arama yaptığımızda karşı taraf cevap verinceye kadar kulağımıza tutmayacağız, ekrandan cevap verdiğini gördükten sonra kulağımıza tutacağız. Eğer mümkünse hoparlörünü açarak da uzaktan konuşabiliriz. Bu basit tedbirleri uygulamak bizi elektromanyetik dalgaların zararlarından etkilenmemizi koruyacaktır.''

Normal cep telefonu (2G) ile 3G cep telefonu arasında, elektromanyetik dalga anlamında çok fazla fark olmadığını anlatan Bayramoğlu, ''İnternet ve görüntülü konuşma yapıyorken az bir farklılık vardır. Ancak her zaman korunmaya ihtiyacımız olduğundan dolayı bunda da korunmaya çalışacağız. Korunma süreklilik arz eden bir şeydir. Elektromanyetik maruziyetin etkisi de süre ile doğrudan ilgilidir'' diye konuştu.

YASTIK ALTINA KOYMAYIN, ÇOCUKLARDAN UZAK TUTUN

Bayramoğlu, cep telefonlarını uyurken çok yakında tutulması ve çalar saat gibi kullanılmasının yanlış olduğuna vurguladı.

Çoğu kişinin cep telefonlarını çalar saat gibi kullandığını belirten Bayramoğlu; ''Bu nedenle yastıklarının altına koyuyor. Bu yanlış. Aranırım diye düşünüyorsak uzak bir yere koyacağız. Kesinlikle çocukların uyuduğu yerlere veya odalarına koymayacağız. Çalar saat olarak kullanmak için yanımızda kullanacaksak, kapalı konumda bulundurmalıyız. Kapalı konumdayken herhangi bir elektromanyetik ışıma yapmamaktadır'' dedi.

DİZÜSTÜ AMA SİZ MASADA KULLANIN

Kablosuz yerine kabloluinternetkullanımının daha faydalı olduğuna değinen Bayramoğlu, ''Ancak kullanma zorunluluğu varsa modemi çocuk odalarından ve yatak odalarından uzakta bulunduracağız. Gece vakti herkes yattıktan sonra veya kullanılmayan saatlerde modemi kapalı konumda bulundurmamızda fayda var'' dedi.

Bayramoğlu, dizüstü bilgisayarların dizlerde veya vücuda temas halinde kullanılmaması gerektiğini belirterek, ''Mutlaka masada kullanmalıyız. Hem elektromanyetik ışımasına maruz kalmamak hem de vücudumuzun fiziksel yapısının etkilenmemesi için masada kullanmayı tercih etmeliyiz'' diye konuştu

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.