Telif Pazarında Yerimiz Yok

Frankfurt Kitap Fuarı'nda etkin bir çalışma yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKB) Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ekim 2010 18:25
Telif Pazarında Yerimiz Yok

Frankfurt Kitap Fuarı'nda etkin bir çalışma yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKB) Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, fuarda telif hakları alanındaki büyük pazarın değerlendirilmesi için yeni bir modelin hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKB) Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, Almanya'da 2010 Ajansı çalışmalarını ve Frankfurt'ta yapılan kitap fuarını değerlendirdi. Avdagiç Türkiye'nin kitap fuarına katılımındaki yapısının değişmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin fuara daha çok yayınevinin bulunacağı bir yapılanma ile temsil etmesi gerektiğini ifade eden Avdagiç, dünyada milyar dolarları bulan telif haklarında Türkiye'nin hak ettiği oranı almasının bu sayede gerçekleşeceğini belirtti.

TELİFTE YOL ALMALIYIZ
Türkiye'nin önümüzdeki dönemde fuarda farklı yapıda olması gerektiğine işaret eden Avdagiç, Yayıncılar Birliği'nin sektör kuruluşları aktive ederek daha etkin katılımlarının sağlanması gerektiğini söyledi. Avdagiç "Bundan sonra Bakanlık ve Ticaret odasının geri çekilmesiyle buradaki yapının yayıncılarla dolması lazım. 5-10 sene içinde burada ciddi sayıda yayıncının bulunacağı bir platform oluşturmak lazım" dedi. Bugüne kadar hiç olmadığı kadar Türkiye'deki yayınevlerinin portföyündeki kitaplara belli ülkelerden rağbet olduğunu anlatan Avdagiç bu duruma iyi değerlendirmek durumunda olduğumuzu söyledi. Fuarda çok büyük bir telif pazarı olduğuna işaret eden Avdagiç "Dünyada yıllık şu an öngörülen rakam 9-10 milyar dolar mertebesinde. Türkiye'nin burada aldığı pay, maalesef çok düşük. Binde birlerin de altında. Bazı yayıncılarımız buraya geliyor. Bir takım bağlantılar kuruyorlar ama yeterli değil. Türkiye'deki yayıncılar için de bir gelir kaynağı. İyi değerlendirilmesi gerekir" dedi. Türkiye'nin genel anlamda yükselen trendine bağlı olarak kitap telif haklarında önemli yol katetmesi gerektiğine işaret eden Avdagiç şunları söyledi: "Mesela bir Endonezyalı yayıncı kişisel gelişimle ilgili bir kitabı Amerika'dan telif alacağına Türkiye'dekini almayı tercih ediyor. Çünkü Türkiye'nin içeriğinin kendilerine daha uygun olduğunu düşünüyor. Bu nedenle Türkiye'nin uluslararası alanda yukarı çıkmasından dolayı oluşan olumlu bir ivmenin değerlendirilmesi gerekir" dedi.

Kültür A.Ş standı yine fuarın gözdesi
Bu yıl"Konuk ülke" olan Arjantin, geniş yayıncı katılımıyla fuarda yerini aldı. Arjantin stantının bir kısmının Türkiye stantının yanında olması Türkiye'ye olan ilginin daha da artmasına neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, fuara prestij kitaplarıyla katıldı. Stantta ebru ve hat üzerine çalışma yapıldı. Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, fuarda "Türk Yayıncılık Sektöründe Yeni Yaklaşımlar" konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Ümit Yaşar Gözüm, Metin Celal, Münir Üstün ve İsrafil Kuralay'ın da katıldığı panelde, Türkiye'deki yayıncıların uluslararası yayın hakları tartışıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.