Tip 2 Diyabete Dikkat!

Tip 2 Diyabete Dikkat!

Yayınlanma:
Tip 2 Diyabete Dikkat!

Diyabet, son yıllarda toplum arasında artış gösteren bir sağlık sorunu. Değişen yaşam koşulları ile artış gösteren diyabetin çeşitli türleri de bulunuyor.  Özel Isparta Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Sezer, modern çağın hastalığı olan tip 2 diyabetin detaylarını anlattı.

Modern çağda görülme riski daha da artan diyabet hastalığı, düzensiz beslenme şekli ve hareketsizlikten kaynaklanabiliyor.

Günümüzde değişen yaşam yekli ile beraber tip-2  diyabetin oluştuğunu belirten Prof. Dr. Tuğrul Sezer, stres, hareketsizlik ve sağlık beslenme şeklinin tip-2 diyabetin nedenleri olduğunu söyledi.  Sezer, “Erişkinlerde daha sık görüler tip-2 diyabetin özellikle modern yaşam tarzının getirdiği sonuçlardan bir tanesi. Modern yaşam tarzı deyince neyi kast ediyoruz, eskiye göre yürüme alışkanlığında azalma var. Günlük hayatın hızlanmasıyla daha çok araba veya toplu taşıma araçları kullanılıyor. Yürüme miktarı süresi daha az artı beslenme biçimi, fast food tarzı beslenme, gereğinden fazla beslenme, dolayısıyla obezitenin olması tabi bunun yanına bir de stresi koymak lazım. Bunlar son yıllarda  tip-2  diyabetin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde inanılmaz derecede artışa yol açıyor.” Dedi.

CİDDİ ORGAN HASARI MEYDANA GETİRİYOR

Tip-2  diyabetin ciddi anlamda organ hasarı yarattığını ifade eden Sezer, “tip-2  diyabetin sıklığında artış var. Risk faktörleri ile ilişkisine baktığımız zaman bu risk faktörlerinin önemli bir kısmı önlenebilir durum. Diyabetin kendisini çok ciddi organ hasarlanmasına, organ yetmezliğine ve ölümlere yol açıyor. Dolayısıyla müdahale için tip-2  diyabet gelişimini beklemeden, elbette bunun tedavileri var, risk faktörleri dikkate alarak eğer tedbir alınırsa tip-2  diyabetin gelişimi azaltılabilir, önlenebilir. Tip-2 diyabet, daha çok erişkinlerde görülen, henüz insülin salgısı olduğu ama insülin direncinin eşlik ettiği, insülin salgısının biraz geciktiği obezitenin genellikle takip ettiği, başlangıçta ilaç ve diyetle kontrol altına alınan diyabet demektir” şeklinde bilgi verdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.