Tıp Fakültesinde Genetik Labaratuarı Açıldı

Vali Memduh Oğuz, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vecihi Kırdemir, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, bazı daire müdürleri, hastane başhekimleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Mart 2011 12:27
Tıp Fakültesinde Genetik Labaratuarı Açıldı

Programa; Vali Memduh Oğuz, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vecihi Kırdemir, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, bazı daire müdürleri, hastane başhekimleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesinden sonra konuşmalar bölümüne geçildi.

İlk konuşmayı yapan SDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Sıtkı Öztaş, laboratuar hakkında teknik bilgiler verdi.

Öztaş; “Son yıllarda insan genom projesinden elde edilen veriler arttıkça hastalıkların genetik temelleri üzerine yeni bulgular elde edilmiş ve hastalıklarda genetik teşhisin önemi ön plana çıkmıştır. Bu gelişmeleri yakından takip eden Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Metin Lütfi BAYDAR Hocamızın teşviki ve destekleri ile Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama hastanesi bünyesinde "Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi" kurulmuştur.

08 Mart 2011'de faaliyete başlayacak olan "Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi" Klinik Genetik, Genetik Danışmanlık ve Genetik Hastalık Tanı Laboratuarı alanlarında hizmet verecektir.

Merkezimiz Göller Bölgesi'nde kurulmuş olan ilk ve tek Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi unvanını taşımaktadır. Merkezimiz Göller Bölgesindeki il ve ilçelerde bulunan hastanelere ve hastalara hizmet verecektir. Hasta profilimizi ağırlıklı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları (Hematoloji, Onkoloji, Endokrinoloji) ile Üroloji bölümleri başta olmak üzere diğer bölümlerden başvuran hastalar oluşturacaktır.

Genetik Hastalıklar Tanı Laboratuvarında Sitogenetik, Moleküler Sitogenetik (FISH), Moleküler Genetik ve Prenatal Genetik Tanı çalışmaları yapılacaktır. Laboratuarımız modern cihazlar ve görüntüleme sistemleri ile hizmet verecektir.

Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi'ne başvuran hastalar, öncelikle Klinik Genetik biriminde genetik hastalıklar açısından muayene edilecek, hastanın tanısıyla uyumlu genetik testler, Genetik Hastalıklar Tanı Laboratuarında yapıldıktan sonra, hastalara hastalıkları ile ilgili genetik danışmanlık hizmeti verilecektir.

Genetik Hastalıklar Tanı Merkezimizde kan ve amniyosentez örneğinde kromozom analizinden, tek gen defekti hastalıklarına ve kanser genetiği çalışmalarına kadar her türlü genetik tanı işlemi gerçekleştirilecektir.

Genetik Hastalıklar Tanı Merkezinde,

-Kalıtsal hastalıklar,

-Doğuştan Metabolik hastalıklar,

Akraba evliliklerinden doğan anomalili bebekler, Kahtsal zeka gerilikleri,

-Düşük ve ölü doğum yapan hastalar, İnfertilite (Kısırhk) araştırmaları Doğum öncesi genetik tanı çalışmaları,

-Bölgesel genetik hastalıklar,

Kanserlerde genetik çalışmalar gibi pek çok hastalığın incelenmesi hedeflenmiştir.

Genetik Hastalıklar Tanı Merkezimiz bu çalışmalara bir Öğretim Üyesi (Prof. Dr. Sıtkı ÖZTAŞ) ve bir teknisyen ile başlamış olup, en kısa sürede konusunda uzman genç öğretim elemanları ve teknisyenlerle kadrosunu güçlendirmeyi, çalışma parametrelerini genişleterek, Süleyman Demirel Üniversitesi'ni kısa sürede Türkiye'nin en ileri referans Tıbbi Genetik Merkezi haline getirmeyi hedeflemektedir.

Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi'nin üniversitemize, bölgemize ve ülkemize faydalı olmasını diler, Katkılarından dolayı: Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar'a, Prof. Dr. Yıldıran Songür'e, Prof. Dr. Süleyman Kutluhan'a, Prof.Dr. Hüseyin Yorgancıgil'e, Hastane  başmüdürümüze,  müdür  yardımcılarımıza,   idari   ve  teknik  personelimize teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra konuşan SDÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, “Gerçekten hastanemize Türkiye’deki üniversitelerde çok az olan bir tanı merkezini kazandırmış bulunuyoruz. Bugün hizmete açacağımız Genetik Tanı ve Tedavi Merkezimiz ile ülkemizdeki birçok genetik tanının konulamadığı yerlere ulaşacağız. 300 bin TL civarında bir parayla laboratuarı kurmuş olduk. Merkezimiz kurulmadan önce İstanbul’daki labaratuarlara kan örneklerini gönderip aylarca sonuç bekliyorduk. Artık hastalarımız haftalarca, aylarca beklemeyecek. Bu yönden çok mutluyum” dedi.

Hastane – hayırsever arasındaki ilişkiye değinen Başhekim Kutluhan, hükümetten çok ciddi manada yardım aldıklarını ancak hayırseverlerden de bu konuda çok destek gördüklerini belirtti.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vecihi Kırdemir ise, genetiğin, tıp biliminin önemli konularından biri olduğunu söyleyerek, hem modern sanayide hem de tıp sektöründe önemli gelişmeler olduğunu ve bunun kişilerin hangi hastalığa daha yatkın olduğunu ya da hastalığın genetik yapısı ile ilişkisinin tespitinde  kolaylık sağladığını ifade etti.

Son olarak konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Vali Oğuz da; “Üniversitemizde her türlü iyiye, güzelliğe yönelik yapılan çalışmalara her zaman destek olacağımı ifade ediyorum. Elbette yeni ve önemli bir gelişmenin başlangıcı olduğu net görünüyor. Önümüzdeki günlerde Genetik Tanı ve Tedavi Merkezimizin, hem araç – gereç, hem de kadro olarak daha da büyüdüğünü görürüz. Cumhuriyetimizin başlangıcında yapılan çalışmalarda toplumsal bir ırk olup olmadığı da çok ciddi olarak incelenmişti. Ama bir süre sonra toplumsal genetikten ziyade, bireysel olduğu yönünde bilimsel sonuçlara varıldı. Bir kere en önce bu bize lazım. Önce kendimizi, sonra çevreyi tanımak adına genetik kavramlarına çok büyük ihtiyaç duyuyoruz.

İnşallah Tıp Fakültemizin bu biriminde üniversitemizin diğer bölümleri de irtibatlandırılır ve sosyal hadiselerde genetik biriminin ne kadar önemli olduğu irtibatlandırılır. Burası bir tanı merkezinden öte bir genetik enstitüsü gibi olursa o zaman daha büyük bir misyon ifa etmiş olur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Genetik Tanı ve Tedavi Merkezi’nin yapımında ve cihazların alımında yardımda bulunan hayırseverlere plaketleri verildi.

Hayırsever vatandaşların isimleri şöyle; “Mehmet Uçar, Kamile Faydalı, Nevin Büyükçulcu, Gümüşhan Sosyal, Fatih Petrol, Nuri Tuncay, Nuri Parlar, Ahmet Özgüleç”.

Daha sonra açılışı yapılan Genetik Tanı ve Tedavi Merkezi gezildi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.