"Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "AK Parti hükümetleri döneminde KDV'de tüketicilere dönük gıdada, eğitimde sağlıkta, sosyal hayatın birçok alanında KDV oranlarında önemli indirimlere gittik." dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Ekim 2017 00:19
"Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "AK Parti hükümetleri döneminde KDV'de tüketicilere dönük gıdada, eğitimde sağlıkta, sosyal hayatın birçok alanında KDV oranlarında önemli indirimlere gittik." dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmelere devam edidi.

Tasarıda, konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinde farklı olan özel iletişim vergisi oranlarının her bir hizmet için yüzde 7,5 olarak aynı oranda belirlenmesine ilişkin düzenleme üzerinde söz alan Maliye Bakanı Ağbal, vatandaşa özel iletişim vergilerinde önemli indirimler getirdiklerini söyledi.Mobil telefonlar üzerindeki vergileri yüzde 63, sabit telefonlar üzerindeki vergiyi ise yüzde 50 oranında düşürdüklerini dile getiren Ağbal, şöyle devam etti: "Bugün hangimizin telefon aboneliği tek başına internet ya da tek başına konuşma? Hepimizin sabit olsun, ön ödemeli kartlar olsun aynı anda iki hizmeti birlikte alıyoruz.

Dolayısıyla burada yüzde 7,5, yüzde 5, yüzde 25 olan oranı biz yüzde 7,5'ta eşitliyoruz. GSM operatörlerine buradan sesleniyorum; biz hükümet olarak vergi oranlarında indirim yapıyoruz dolayısıyla operatörler de bunu faturalara yansıtacaktır. Dolayısıyla 25, 15, ve 7,5 ve 5 şeklindeki oranlar zaman zaman ihtilaflara neden oluyordu. Bunu da ortadan kaldırıyoruz.

Niye akaryakıtta vergi indirmiyoruz?

"CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise söz alarak düzenleme ile ne kadarlık bir gelirden vazgeçildiğini hükümet yetkililerinin açıklamasını istedi.GSM firmalarının özel iletişim vergisinin yüksekliğini kabul ettiğine dikkat çeken Erdoğdu, "Vergi indirimi güzel bir şey vatandaş için. Ama niye GSM şirketlerine yapılıyor? Nedir bu siyasal tercihin sebebi? Niye gıdadaki KDV'yi indirmiyoruz da üç şirketin pazarladığı mallarınkini indiriyoruz? veya niye akaryakıtta vergi indirmiyoruz? Niye çiftçinin gübresinin vergisi inmiyor da üç yabancı şirketin sattığı ürün olan internet, telefon, mobil datalar hizmetlerinde hükümet bunu yapıyor bunu halka açıklaması lazım." şeklinde konuştu.

"Düzenlemenin doğrudan muhatabı tüketicidir"

Bakan Ağbal ise yeniden söz alarak AK Parti iktidarının 2016 yılında yem ve gübrede KDV'yi sıfırladığını hatırlattı.Ağbal, "AK Parti hükümetleri döneminde KDV'de tüketicilere dönük gıdada, eğitimde sağlıkta, sosyal hayatın birçok alanında KDV oranlarında önemli indirimlere gittik. Yine AK Parti hükümetleri döneminde gelir vergisinde, kurumlar vergisinde ve birçok vergide vatandaşın lehine önemli indirimler ve istisnalar getirdik. Sanki bugüne kadar hiçbir vergi indirimi yapmamışız ama kalkmışız telekom şirketlerine vergi kıyağı çekiyormuşuz... Burada yaptığımız düzenlemenin doğrudan muhatabı tüketicidir." değerlendirmesinde bulundu.

Komisyonun bugünkü çalışmasında, tasarıda yer alan elektronik haberleşmeye ilişkin 11 madde kabul edildi.Komisyon, tasarının görüşmelerine yarın devam edecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum