Torba Yasaya Karşıyız

Belediye-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Cemal Kurt, TBMM’de görüşülen “Torba Kanun Tasarısı” hakkında bir takım açıklamalarda bulundu. Kurt, bu tasarıya ilişkin bazı itirazlarda bulunduklarını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Ocak 2011 16:52
Torba Yasaya Karşıyız

“Torba Kanun Tasarısı” için İtirazlarda bulundu!

Belediye-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Cemal Kurt,  TBMM’de görüşülen “Torba Kanun Tasarısı” hakkında bir takım açıklamalarda bulundu. Kurt, bu tasarıya ilişkin bazı itirazlarda bulunduklarını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen “Torba Kanun Tasarısı”na ilişkin bazı itirazlarda bulunan Belediye İş Sendikası Şube Başkanı Kurt açıklamasında ise; “Biliyorsunuz bu Tasarı, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır ve Türk-İş’in ve diğer sosyal tarafların görüşüne başvurulmadan 29 Kasım 2010 tarihinde Meclis’e sunulmuştur. Sosyal Diyalog, ciddi bir iştir. Bir yandan sosyal diyalog diyip, diğer yandan dostlar alışverişte görsün hesabı ile işine geldiğinde bunu uygulayıp, işine geldiğinde uygulamamak kabul edilebilir bir durum değildir. Tasarı ile ilgili çekinceler Başbakanlık, ilgili bakanlıklar ve meclis komisyonlarına iletilmiş, çekinceler kamuoyu ile de paylaşılmıştır. Bizler çekincelerimizin Meclis Komisyonlarında giderileceğini beklerken, maalesef bu da gerçekleşmemiştir. Meclis komisyonlarında sadece il özel idarelerinde çalışan işçilerin Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatlarına gönderilmesi hükmü çıkarılmış, bu işçilerin Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi hükme bağlanmış, ancak bunun dışındaki tüm sakıncalı hükümler varlığını korumuştur.


Gelinen noktada torba yasa tasarısına ilişkin itirazlarımız şöyle sıralanmaktadır:

1- Hükümet, işçilerin işsizlik sigortası fonu’na bir kez daha el uzatmaktadır:

a- Tasarıyla Hükümet, İşsizlik Sigortası Fonu’nun bir önceki yıl gelirlerinin yüzde 30’una “istihdamı artırmak” gerekçesiyle el koymakta, bu miktarı yüzde 50’ye kadar çıkarma yetkisini de almaktadır.

b- Hükümet, işverenlerin isteğini kabul ederek genel ekonomik kriz dışında sektörel ve bölgesel krizlerde de kısa çalışma ödeneğinin İşsizlik Sigortası Fonu’nundan ödenmesini hükme bağlamaktadır.

c- Buna karşın kısmi çalışanların işsizlik sigortasından yararlanmaları, çalışmadıkları sürelere ilişkin primlerini ödeme koşuluna bağlanmakta, ayrıca kısmi süreli çalışan işçilerin bir kısmının eşitlik ilkesine aykırı olarak primlerini kendileri ödemek koşuluyla sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları öngörülmektedir.

d- 31.12.2015 tarihine kadar özel sektör işverenlerinin işe aldığı yeni işçilerin işveren sigorta primlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması öngörülmektedir.

2- Hükümet, işverenlerin maliyetlerini düşürmek için esnek çalışma düzensizliğini genişletmektedir:

a- Tasarıyla “evden çalışma”, “uzaktan çalışma” kavramları İş Kanunu’na yerleştirilmekte, turizm sektöründe denkleştirme süresi 4 aya çıkarılmakta, 25 yaşın altında işçilerin deneme süresi 4 aya yükseltilmektedir.

b- Bir yandan esneklik ve güvensizlik genişletilirken diğer yandan da 16 yaşından küçük işçilere uygulanan düşük asgari ücretin 25 yaşın altındaki işçilere uygulanmasının hazırlığı yapılmaktadır.

3- Belediye işçileri istihdam fazlası sayılarak başka iş yerlerine dağıtılmak istenmektedir:

Belediyelerde çalışan bir kısım işçi “istihdam fazlası” sayılarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatları ile TBMM Komisyonu’nda ilave edilen bir hükümle, ihtiyaç talebinde bulunan belediyelere dağıtmak istenmektedir.

Bu durum işçilerin yerlerinden yurtlarından edilmelerini beraberinde getirecek, yeni mağduriyetlere zemin hazırlayacaktır.

4- Hükümet, sosyal güvenlikte beklenen düzenlemeleri yapmamıştır:  Tasarıda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda birçok değişiklik yapılmaktadır. Bu değişikliklerin büyük kısmı aşağıda örneklendiği gibi çalışanları huzursuz edecek düzenlemeler içermektedir.

a- Kamu kesiminde kısmi süreli çalışan işçilerin boşta geçen sürelerine ilişkin genel sağlık sigortası primlerini devlet ödemekte, özel sektörde bu yükümlülük işçinin üzerine kalmaktadır. Bu ikilemin düzeltilmesi beklenirken Tasarıyla özel sektördeki bu işçilerin yükümlülükleri 01.01.2012 tarihine ertelenmektedir.

b- Tasarıyla kamu kesiminde kısmi süreli çalışan işçilerden boşta geçen süreleri için isteğe bağlı sigortalılığını devam ettirenlerin genel sağlık sigortası primini de kendilerinin karşılaması öngörülmektedir. Halbuki, boşta geçen süre için isteğe bağlı sigortalılığını devam ettirmeyenlerin genel sağlık sigortası primleri kamu işverenleri tarafından ödenmektedir. Bu durum dikkate alındığında yapılmak istenen düzenleme eşitsizliğe yol açacak ve isteğe bağlı sigortaya devam edenler cezalandırılmış olacaktır.

c- Tasarıyla, işveren tarafından verilen bir ayı aşkın ücretsiz izin sürelerinde işçilerin genel sağlık sigortasından yararlanma hakları kaldırılmaktadır.

Tasarıya ilişkin görüşmeler TBMM Genel Kurulu’nda başlamıştır. Hükümeti, tasarının bizce sakıncalı bu maddelerini geri çekmeye; TBMM Genel Kurulu’nu da tüm bu hususlar konusunda duyarlılığa çağırmaktadır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.