Türk Sağlık Sen’den Geçmiş Olsun Ziyareti

Türk Sağlık Sen’den Geçmiş Olsun Ziyareti

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ocak 2020 09:29
Türk Sağlık Sen’den  Geçmiş Olsun Ziyareti

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Mümtaz Kamil Durak, Isparta Şehir Hastanesi’nde poliklinik hizmeti verdiği sırada bir hasta tarafından darp edilen Doç. Dr. Mustafa’ya Uslu’yu ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Durak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını kınadı. 

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Mümtaz Kamil Durak, beraberinde Başkan Yardımcısı İlker Özdoğan ve Isparta Şehir Hastanesi Temsilcisi Osman Özdoğan ile birlikte geçtiğimiz günlerde şiddete uğrayan Doç.Dr.Mustafa Uslu'ya geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Doç. Dr. Uslu’ya geçmiş olsun dileklerini ileten Durak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını kınadı. 

Durak, “Dün, gecenin bir yarısında sağlık hizmeti talep eden kişilere hizmet vermeye giden 112 ekiplerini buluyor. Bu gün, bir hastanemizde hasta muayene eden doktorumuzu buluyor. Yarın ise kimi bulacağı bilinmiyor. Adeta kör bir kurşun gibi şiddet ortalıkta dolaşıyor. Son olarak da sizi buldu. Türk Sağlık Sen olarak bu şiddet olayını kınıyor ve hükümet tarafından en etkili tedbirlerin alınması noktasında gerekli  ikazımızı yapıyoruz. Size de geçmiş olsun dileklerimi tekraren iletiyorum” dedi. 

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Durak, “Türkiye’de Sağlıkta şiddetin çözülmesi gereken temel meselelerden biri olduğunu, yaşanan şiddet olaylarını sizlerle her platformda paylaşarak toplum nezdinde ve Hükümet nezdinde duyarlılık oluşmasını hedefledik.  Basın ve medyadaki duyarlılık sayesinde bu bilgilendirmeye şuurlandırmaya destek olundu. Ama henüz yeterli değil.

Sağlık çalışanlarının can güvenliklerinden yoksun bir şekilde hizmet ürettiklerini defaten anlattık. Birçok sağlık çalışanı görevi başında saldırıya uğrayarak canından oldu. Bazı meslektaşlarımız ise yaralı olarak kurtuldu. Fakat bu işin ardı arkası kesilmedi. Her gün yurdumuzun bir köşesinde sağlık hizmeti sunucularına bir şiddet uygulaması olduğunu, çalışanlarımızın yaralandığını veya hayatlarını yitirdiklerini üzülerek öğreniyoruz. Konuyla ilgili olarak  beyaz kod verildiğini, adli takibin başladığını öğrensek te yaptırımların yetersiz olduğu, caydırıcı olmadığını görüyoruz. Acilen en radikal tedbirler alınmalı ve uygulanmalıdır. Aksi takdirde can güvenliği olmayan sağlık çalışanları mesleklerini icra edemez hale geleceklerdir. Bunun için sağlıkta şiddete acil çözümler  bulunmalı ve ağır yaptırımlar gereklidir. Çünkü sağlıkta şiddetin durmak bir yana artarak devam etmesindeki en önemli neden etkin ve caydırıcı tedbirlerin hayata geçirilmemesidir.  Örneğin tutuklu yargılama sadece kağıt üstünde kalmaktadır. Uygulamada pek hayata geçmeyince, şiddet uygulayan elini kolunu sallaya sallaya gezdikçe çözüm olmamaktadır” ifadelerini kullandı. 

TUTUKLU YARGILANMALILAR 

Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan zanlıların tutuklu yargılanmaları gerektiğini kaydeden Durak, “Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, sağlık kurumlarında ortalığı birbirine katanlara bu işin sonunun tutuklu yargılanmak olduğunun idrakine varmaları sağlanmalıdır. Devletin ceza sistemi ve uygulayıcıları bunu hissettirmelidir. Şiddet uygulayanların acil haller dışında kamu sağlık hizmetlerinden belli bir ücret karşılığı yararlandırılması getirilerek bu durum tersine çevrilmelidir. Yani kişi sağlık çalışanına şiddet uyguladığında belli bir süre ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanamayacağını bilmelidir. Şiddetin kendisine bir fatura çıkaracağını anlamalıdır. Tekrar söylüyoruz,  Türk Sağlık-Sen olarak önerimiz sağlık hizmeti veren birimlerin ve yerlerin hiçbir ayrım gözetilmeden ( Sıfır Toleranslı Alan) olarak tanımlanmasıdır. Sıfır toleranslı alanlarda işlenen suçlara en sert yaptırımlar uygulanır ve bu suçlara karşı hakimlerin bir takdir yetkisi de bulunmaz. Para cezasına çevrilme veya hafifletici sebepler göz önüne alınmayarak cezalar net bir biçimde verilir. Böyle bir alan tanımlaması ile eminiz ki sağlık kurum ve kuruluşları daha güvenli yerler haline geleceklerdir.  Bu konuda sendika olarak teklifimizi Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili mercilere gönderdik. Sağlıkta şiddet konusunda da bu tarz çözümlerin faydalı olacağına inanıyoruz. Gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Size de çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar diliyoruz " dedi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.