Türkiye Yenilenebilir Enerji Açısından Avantajlı Bir Ülke

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İbrahim Üçgül yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırımlarında geç kalındığını belirterek Türkiyenin konumu itibariyle avantajlı olduğunu dile getirdi.

Yayınlanma:
Türkiye Yenilenebilir Enerji Açısından Avantajlı Bir Ülke

SDÜ Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Üçgül enerji alanındaki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde enerji maliyetlerinin artarak devam ettiğine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Prof. Dr. İbrahim Üçgül; “Son yüzyılda enerji öyle önemli hale geldi ki ülkelerin bile haritalarını değiştirdi.

Enerji kaynaklarını elde etmek amacıyla savaşlar yaşandı. Ülkelerin pek çoğu bundan etkilendi. Böyle olunca da enerji alanında dışa bağlı olan ülkeler arayış içerisine girdiler. Sürdürülebilir enerji kaynakları olan ülkeler teknoloji ve sanayileşmede çok ilerlediler. Burada en büyük sıkıntıyı bizim gibi gelişmekte olan ülkeler yaşadı ve hala yaşamaktalar. Günümüzde ülkemizin cari açığımızı oluşturan en önemli kalem enerjidir. Onun için enerji alanındaki sıkıntıları aşmamızda yenilenebilir enerji kaynakları bizim için büyük bir öneme sahiptir.“ diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINDA GEÇ KALDIK

Türkiye için enerjinin yeni bir sorun olmadığını ifade eden Üçgül; “Türkiye hem rüzgâr enerjisi alanında hem de güneş enerjisi alanında avantajlı bir ülke. Ancak bu alanlarda ki yatırımlar gecikmeli oldu.

Son zamanlarda sevindirici gelişmelerde oldu. Özellikle güneş enerjisi alanında belediyeler başta olmak üzere bazı kamu kurumları santraller kurmaya başladı. Bu konuda yatırıma başlayan çok sayıda özel girişimcide var. Ancak dediğim gibi biraz geç kalındı. Biz bunu akademisyenler olarak 2000’li yılların başında öngörmüştük. Keşke yatırımlar ve yenilenebilir enerji alanında yerli teknolojileri üretmeye yönelik çalışmalar o yıllarda başlamış olsaydı.” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum