Türkiye'nin İlk BİDEB Destekli Projesi Isparta'da Başladı

TÜBİTAK tarafından desteklenen “Orman Okulu Yaklaşımı ve Doğada Öğretim Modelleri Eğitmen Eğitimi” projesi Gölcük Tabiat Parkında start aldı.

Yayınlanma:
Türkiye'nin İlk BİDEB Destekli Projesi Isparta'da Başladı

TÜBİTAK tarafından desteklenen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK, BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında “Orman Okulu Yaklaşımı ve Doğada Öğretim Modelleri Eğitmen Eğitimi” projesi Gölcük Tabiat Parkında start aldı. 

Proje açılış konuşması Dr. Öğr. Üyesi Yasin Ünal tarafından yapıldı. ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal; “Proje TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı tarafından desteklenen ilk ORMAN OKULU YAKLAŞIMI EĞİTMEN EĞİTİMİ Konseptine sahip projesidir.

Yürütücü kuruluş, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’dir. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ise ortak kuruluştur. Proje Isparta Valiliği, Isparta Belediye Başkanlığı ve Arzen Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından AYNİ olarak desteklenmektedir.

Proje etkinliklerinde, 6 farklı üniversitede görev yapan konusunun uzmanı eğitmenler görev almaktadır. Hedef kitle; Türkiye’nin farklı illerinden Orman Okulu konularında yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam eden genç bilim adamları ve kurumların AR-GE bölümlerinde görevli araştırmacılardır.

Projeye, Türkiye’nin farklı illerinde 200 e yakın başvuru yapılmış olup, 20 katılımcı seçilmiştir. Proje, disiplinler arası ve birbiri ile bağlantılı Orman Okulu Yaklaşımı çerçevesinde teorik-uygulamalı tarzda yürütülecektir. Proje sonrasında Katılımcılara Katılım Sertifikası verilecektir. 7 gün olarak planlanmıştır.

Gecelemeli kamp uygulamaları Yazılı kanyon Tabiat Parkı, diğer etkinlikler ise Isparta İli Sütçüler Belediyesi Sarı Çam Kartal Yuvası Turizm Tesisleri ile Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz MYO da teorik ve uygulamalı bir tarzda gerçekleştirilecektir. 

Orman Okulu Yaklaşımı Eğitmen Eğitimleri ile Orman Okulu etkinlikleri Üniversitemiz yürütücülüğü ve desteğinde devam edecektir” dedi. Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, “Güzel bir projenin başlangıcında sizlerle birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum.

Önemli bir eksikliğimizi giderecek bir proje olacağına inanıyorum. Türkiye olarak bir çok konuda diğer ülkelerden çok öndeyiz. Ancak, çocuklarımıza ormanı doğayı sevdirme, ormanda doğada eğitim verme konularında eksiklerimiz olduğunu düşünüyorum. Yasin Hocamızın bu projesi ile meşalemizi yakıp burada eğitimi alan arkadaşlarımız gittiği yerde de bu eğitimleri devam ederse güzel bir işe imza atılmış olacaktır.

Doğayı tanımayı görmeyi seçmeyi iyi bilirsek bir süre sonra muhteşem bir sanat galerisinde gezermiş gibi olacağız. Hayatı hiç mucize yokmuş gibi yada herşey bir mucizeymiş gibi yaşatan fark bu eğitimler. Milli Parklar olarak, ülkemizin en önemli yerlerini koruyoruz kolluyoruz. Çocuklarımıza bu güzelliklerden doğadan ormandan zevk almayı yaşatmalıyız. Bu konuda tohum atmamız lazım. Birkaç gönüllü insanımızın çırpınmasıyla tohumlarımızı atıyoruz.

Gölcük Tabiat Parkımızda büyük bir binamız var. Yapı belgelerini aldık, komple tadilat yapıp, bu binamızı Doğa Bilim Eğitim Merkezi yapıyoruz. Özellikle, okullarımız, öğretmenlerimiz ve çocuklarımızın emrinize amadeyiz.” dedi.Rektör Prof. Dr. İbrahim Diler, projenin yürütücü ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti, başarılarının devamını diledi.

20-24 Temmuz 2022 4 gece 5 günlük etkinliği ise, Isparta İli Sütçüler ilçesi, Sütçüler Sarıçam Kartal Yuvası Tesisinde teorik ve uygulamalı etkinlikler bir arada gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.