Türkiye’ye Örnek Olacak Yerel Kalkınma Modeli

Türkiye’ye Örnek Olacak Yerel Kalkınma Modeli

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Mart 2019 10:58
Türkiye’ye Örnek Olacak Yerel Kalkınma Modeli

Takvim yaprakları 2007 yılını gösterirken 16 aileyle başlayan kültür mantarı serüveni, bugün 200 aileye ulaştı. Günde 8 ton mantar üretimi ile beldeye ayda 120 bin TL ekonomik girdi sağlanıyor. Türkiye’ye örnek olacak yerel kalkınma modelinin adresi ise Eğirdir’e bağlı Sarıidris Beldesi…

HEDEF: İLÇE YAPMAK
Kültür mantarı üretimiyle canlı bir ekonomik tablo çizen Sarıidris’in MHP’li Belediye Başkanı ve yeni dönem adayı Ramazan Pala, beldenin ekonomik gelişimi, yatırımları, eğitim modeli ve yapılaşma modeli ile Sütçüler, Gönen, Aksu gibi ilçelerden bir farkı olmadığını belirterek “Birinci hedefimiz ilçe olmak” dedi.

İKTİDAR ORTAĞIYIZ
Açıklamalarında Cumhur İttifakı vurgusu da yapan Pala: “Biz Cumhur İtiifakının içerisindeyiz. Yani iktidar ortağıyız. Kalkınma hamlelerimiz devam edecek. Mantarda oluşturduğumuz üretim modelini şimdi de seracılık için oluşturacağız. Eğitime sağladığımız katkı devam edecek. İmari yapılaşmada da model olacağız”

EMEĞİ GECEN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİK
Beldede kalkınmanın anahtarı olan mantar konusunda emeği geçen herkese teşekkür ettiğini kaydeden Pala, “Veli Gök’e teşekkür ederim bunun mimarı Veli Gök’tür. Ama Tarım İlçe Müdürüne de teşekkür ederim. Dönemin Kaymakamı Ömer Ulu’ya teşekkür ederim. Dönemin Valisi Şemsettin Uzun’a teşekkür ederim” dedi.

Sarıidris’te yeni dönem için belde halkından güvenoyu isteyen Belediye Başkanı Ramazan Pala, Önümüzdeki 5 yıllık süreç için hedeflerin anlattı. Sarıidris’in 15 yılında olduğunu belirten Pala, şunları kaydetti; “Bir yaptıklarımız var birde yapacaklarımız var. Yaptıklarımız nedir? Eğitimden tarıma, sokağa, tuvalete, camiye her türlü hizmeti yaptık bizden önce hizmet yapanlara da teşekkür ederim. Az yapmış çok yapmış bunu vatandaş değerlendirecek ama şunu söyleyeyim biz 1999’da belediye başkanı olduğumuzda belediye demek için şahit lazımdı. Ama şimdi geldiğimizde hakikaten bir belediye ve 2019 yılındaki birinci vaadimiz yine söylüyorum beldemizi ilçe yapmak ilçeyi nasıl yaparsın belki ilçe yapamam ama insanların kafasında ilçe oluştururum nasıl insanların kafasında ilçe oluşturursun yapılaşmayla, ekonomiyle, ilimle irfanla oluşturursun. Bizim Sütçülerden, Aksu’dan, Yenişarbademli’den, Gönen’den, Atabey’den, Senirkent’ten, eksiğimiz yok. Bizim tek eksiğimiz kaymakamımızın olmaması oda olsa bizim fazlamız var.

KOMPOST ÜRETİM TESİSİ YAPACAĞIZ
Ekonomi olarak daha canlıyız insanlar şunu görürse Sarıidrise gelip incelerse ekonominin ne kadar canlı ne kadar zinde olduğunu görür. İki tane gölet yaptırdık görev süremizde. Tabi bunu başlayana, proje yaptırana, emek verenlere başında söylediğim gibi şimdi de söylüyorum hepsine teşekkür ediyorum. Herkes bilir ki okumuş yazmış televizyonun arkasına değil önüne bakmış insanlar görür ki proje yapmakla olmaz. Ustayı getirip onu işe başlatmakla olur. Türkiye’de birlerce proje çizilir binlercesi raflarda durur ama hiç biri ne faaliyete geçer nede uygulamaya alınır. Biz şunu yapacağız 2019 yılında Allah bize nasip ederse yapacaklarımız ilk sırada ilçe, ikincisi yapmış olduğumuz göletin DSİ tarafından sulamasını yaptıracağız. İhalesi de yapılmış, üçüncüsü kompost üretim tesisi yapacağız. Özel İdare katkılarıyla beraber Vali Beyle de görüştük Vali Beyin geçen haftaki ziyaretinde Tarım İl Müdürümüze talimat verdi. Aynı şekilde Özel İdare’deki arkadaşlara da söyledi. Dördüncüsü plastik kasa üretimi yapacağız kim için kasabadaki 200 tane mantar üreticisi için söyledik ilçe yapabilirsek lise açacağız, yüksek okul açacağız, yollarımız iyileşecek, hizmetler daha fazla ayağımıza gelecek. Bu dönemde PTT şubesi de açtık. PTT şubesi demek banka demek. Diğer bankalarda hangi tür hizmeti alıyorsan PTT Bankta da aynı hizmeti alırsın. Ama bizim açtığımız PTT bank yerini hazırladık levhasını astık fakat devlet buraya memur bulamadı. Bunu öyle ya da böyle milletvekilleriyle istişare edeceğiz. Açılması için gereken çalışmalarımızı yapacağız.

EĞİTİM DEDİN Mİ AKAN SULAR DURUR
1999 yılındaki taahhütlerimizle 2019 yılındaki taahhütlerimizde değişiklik yok nedir bunlar eğitime katkı sağlayacağız eğitimle ilgili her türlü fedakarlığı yapacağız dedik. İl Milli Eğitim Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdürü de görebilir. Sarıidris’in dışında iddia ediyorum Türkiye’de bir tane eğitime katkı veren belediye başkanı göstersinler, biz bir kalem verdik belki maddi değeri yüksek olmayabilir ama bizim imkanımız bir kalem vermekti. Ben Isparta Belediye Başkanı olsam veya Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olsam neler yapabileceğimi bir hayal edin? Okuldaki öğretmen arkadaşlara ve müdür arkadaşlara da sorabilirsiniz, her türlü fedakarlığı yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz.

16 KİŞİYLE BAŞLAYAN MANTAR
ÜRETİMİ 200 KİŞİYE ULAŞTI
Hayvancılık demişiz onu zirveye taşımışız. Dağdan dağa 5 kilometre su götürmüşüz. Yol diyorsan ona keza yapmışız. Daha önce gidilmeyen yollara bugün Mercedes arabalarla gidilebiliyor. Dikim alanları yapmışız. Bin dönüm orman rehabilitasyonu yaptırmışız. 10 bin ağacın üzerinde fidan dikilmiş. Bu gelecek demektir. Mantar demişsiniz 2007 yılında Veli Gök’e teşekkür ederim bunun mimarı Veli Gök’tür. Ama Tarım İlçe Müdürüne de teşekkür ederim. Dönemin Kaymakamı Ömer Ulu’ya teşekkür ederim. Dönemin Valisi Şemsettin Uzun’a teşekkür ederim. 16 kişiyle başladığımız mantar üretimi 200 kişiye ulaştı ve bunların yüzde 70’inde iki adet depo var bu da beldede 400 mantarhane var demektir. Bu da günde 8 ton mantar üretmek demektir. Mantarın kilosunun 5 liradan olduğunu hesap edersek 40 bin TL. Mantar üretimi ayda üç kez yapıldığında 120 bin lira bir kasabaya girdi demek bir ayda bunu yıl bazına vurduğumuzda bu da 1 milyon 500 bini geçiyor. Bunlar kendiliğinden gelmedi. Bunları el ele tutuşarak kurumlarda kuruluşlarda insanlarla diyalog kurarak çözdük. Yoksa kişisel olarak bir şey yok ama, ben burada bütün kurumlara da teşekkür ediyorum

5 MİLYON TL’LİK GES YATIRIMI
GES projesini yapıyoruz. Yaklaşık maliyeti bize 5 milyon. Güneş paneli ve biz bu panelleri kurduğumuzda Sarıidris Belediyesi’nin elektrikle ilgili hiçbir sorun kalmayacaktır. Vatandaş şunu iyi bilmeli. Bu yaptığımız santralle belediyenin elektrik ihtiyaçları karşılanacaktır. Elektrik santralimiz 500 kw’lık projesi programı hazırlanmış önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız. Yer tespiti tamam. Neden geciktik dersek 2015 yılında başladık yer tespiti yaptık İller Bankası yeri beğenmedi. Maliyeti pahalı dedi. Daha sonra biz vatandaştan bir yer kiraladık sondajını planını projesini hazırladık şubat ayında ihale yapılacak. İller Bankası yetkilisiyle görüştüm. Para sorunumuz yoktur. Belediyenin elektrik ihtiyaçları belediyenin soğuk hava deposunun elektriği bedava olacak, sokak lambaları vatandaşlarımız bilmeye bilir 2019 yılından sonra sokak lambalarının elektrik faturaları belediye bütçesinden karşılanacak. Belediye binasının elektrik ihtiyaçları, içme suyundaki kullandığımız enerji, parklarda kullandığımız enerji bunların tamamı belediye bütçesinden karşılanacakken yapacağımız güneş panellerinden karşılanacak bunların içinde en önemlisi soğuk hava deposudur. Soğuk hava deposunda bütün belde vatandaşlarımız bilir ben 2014 yılında geldiğimde ihalesi yapılmış icra yoluyla satılan soğuk hava deposuna Isparta’daki evimi Gelendost’taki babamdan kalma bahçeyi taahhütname verdim bunu icra müdürlüğüne gidip bakabilirler. Uzlaşı yoluyla çözdük ne elektrik sorunumuz var nede depo sorunumuz var bunu Sarıidrisli de bilir. Kendim taahhüt verdim. Verdiğim söze uyuyorum. Bunu herkes biliyor. Uymadığım zaman 6 ay hapis cezası yatacağımı da biliyorum çünkü icraya vermişiz bu taahhüdü herkese teşekkür ediyorum.

İKTİDAR BEN NE İSTEDİYSEM VERDİ
Biz şu anda Cumhur İttifakından yanayız. Onun yanında olduğumuz söylüyoruz. Ama dün ittifak değildi. Sarıidris’e hizmet etmediler mi dersen ben kimseyi siyaseten suçlayamam. Benim her zaman söylediğim bir şey var dünde söyledim bugünde söylüyorum. Ben ne istediysem talep ettiysem verdiler. Bana karşı siyaset yapmadılar onun için mevcut milletvekili arkadaşlara da teşekkür ederim. Eski vekil arkadaşlara da aynı zamanda teşekkür ederim. Sarıidris’e kimse siyasi gözlükle bakmadı bende beldemle birlikte kimseye siyasi gözlükle bakmadım. Çünkü benim istek ve taleplerim Sarıidris kasabası içindir. Başkaları için şöyle oldu böyle oldu demek başkalarını bilemem. Ben sadece Sarıidris adına söylerim. Sarıidris beldesi için konuşurum. Bugüne kadar bütün kamu kuruluşlarına geçmiş belediye başkanlarına hizmet eden herkese teşekkür ediyorum zamanında imkanı oymuştur o kadar yapabilmiştir. Bizim de imkanımız doğrultusunda yapılmıştır. Sarıidris halkı sağ duyuludur, sağ duyuya kulak verecektir, ufku, gönlü, ilmi, irfanı değerlendirecektir. Bizim bir tek inadımız vardır oda kasabamıza hizmet etmektir. Başka bir inadımız yoktur kimseyle alacağımız vereceğimizde yoktur, bizim yaptıklarımız anamızın ak sütü gibi helaldir, kimsede alacağımız yoktur ama vatandaşın belki bende hakkı vardır ben onu bilemem onu Cenab-ı Allah bilir ama varsa alacağı olanlar gelip isteyebilirler 15 yıldır hizmet ediyoruz belki görmeden bilmeden yaptığımız kusurda olabilir ama bilinçli ve kasıtlı olarak hiçbir zararımız yoktur.

ÇOĞU İLÇEDEN FAZLAMIZ VAR EKSİĞİMİZ YOK
2019 yılı seçimlerindeki birinci taahhüdümüz kasabamızı ilçe yapmaktır. İkinci taahhüdümüz kompost üretim tesisi kurmaktır. Üçüncü taahhüdümüz plastik kasa üretim tesisi kurmaktır. Bunları yaptığımızda kasabanın ilçe olmaması için hiçbir sebep yoktur. 31 Mart’tan sonra tekrar nasip olur seçilirsek. Cumhur ittifakına güvenerek gidip Ankara’da kapılarını çalacağım. Bizim çoğu ilçelerden fazlamız vardır eksiğimiz yoktur. Şu anda Sarıidris’te 2 bin 400 nüfus var ama bizim nüfus yoğunluğunu artıracak alt yapımız mevcuttur. İleride TOKİ’ye başvurur muyuz onu bilemiyorum. İnsanlar doğduğu yerde değil doyduğu yerde yaşar ama gönül ister ki doğduğu yerde yaşasın biz buna katkı sağlamak için bu mantar üretimini yaptık hayvancılığı geliştirdik, insanlar geleceklerdir memleketlerine . Onlar gelmezse bir başkaları gelecektir. Neden insanlar ekonominin canlı olduğu yere giderler vatandaşlarımız neden Antalya’ya gidiyorlar Isparta’da durmuyorlar? Antalya’da iş sahasının bol olduğu için gidiyorlar. Başka büyükşehirlere neden gidiyorlar iş sahaları daha geniş olduğu için gidiyorlar. Sarıidris olarak biz tarımı canlandırmışız, hayvancılığı canlandırmışız, o zaman bizim insanlarımızda ne yapıyor zaman zaman genç arkadaşlarımızda geri dönüyorlar gelmeye de devam edecekler.

MANTAR TAMAM SIRA SERACILIKTA
Yol yapmak, sokak yapmak belediyenin işidir doğrudur ama insanların karnını da doyurmak bir belediyeci olarak onu da ön görmek bizim başlıca işlerimizdendir. İnsanlara yön vermek neden siyaset yapıyoruz. Kuru inat için siyaset yapamayız hayvancılığı canlandırdık diyorum. Yaylalarda 4 tane gölet yaptık bunun iki tanesini DSİ yaptı iki tanesini de Özel İdare yaptı bizim kasabamızda şuanda 5 bin büyük baş mal var, 8 bin de küçük baş mal var ciddi bir gelirdir bu. Mantarcılığın dışında elmacılık var Allah nasip eder de sulamaları bitirirsek 1000 dönüm arazi sulanabilir hale geçecek Türkiye’de enderdir, bin 100 dönüm yeri kapalı barkodlu sistemli sulama yaptık burada da aynısını yaptırmaya çalışacağız. Vatandaşlarımıza başka gelir kapıları açacağız. Seracılığı getireceğiz enerji var 24 saat su var DSİ Bölge Müdürümüz bu sistemi nereden buldun getirdin beldeye diye sormuştur. Yani Türkiye’de enderdir. Bu sistem barkodlu sulama nedir bu karta ne kadar su kullanacaksanız içine para yüklüyorsunuz kullanıyorsunuz. İşte bu sistem Sarıidris beldesinde mevcut ama başka bir ilçede belde de yoktur. Bunu ufku olan insanlar yapabilir öngörüsü olan insanlar yapar onun için ben Sarıidris kasabasındaki vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

İMARİ YAPILAŞMADA MODEL OLACAĞIZ
2 B dediğimiz orman ait araziden biz yaklaşık 45 dönüm yer aldık. Bunu parselasyon yaptık. Ucuz arsa ürettik bunun alt yapısını kanalizasyonunu yaptık. İçme suyunu da yapacağız bu bizim vatandaş adına yaptığımız en büyük bir hizmettir. Bedava vermedik ama pahalı da vermedik biz üst üste koyduğumuzda yoluyla alt yapısıyla hatta belediyeden biraz daha kaynak aktarmamız gerekiyor. Biz de ticari açıdan yapmadık. Sadece şartnameye Sarıidris doğumlu olanlar ihaleye girebilir dedik. Milliyetçiliğimizi de orada ortaya koyduk yani parası olanlar değil Sarıidrisli olanlar alsın dedik. Şu anda 7-8 arsamız var. 54 tane arsayı sattık. Altyapı için harcadık. Parasını yolun yapımına harcadık. Birkaç kişi de inşaat ruhsatı aldı başladılar. İçme suyunu da havalar iyi olunca götüreceğiz. Başka bir sorunumuz da yoktur.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.