Usta Sanatçı Cahit Berkay Artık SDÜ'lü

Usta Sanatçı Cahit Berkay Artık SDÜ'lü

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Mart 2019 09:11
Usta Sanatçı Cahit Berkay Artık SDÜ'lü

Türk gençliğine ve müziğine yeni soluk kazandıran Cahit Berkay, Üniversitemizin konuğu oldu. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde yüzlerce hayranı ile buluşan Berkay’a Üniversitemiz “Fahri Doktora Payesi” takdim edildi.


Törenin öncesinde Akademik Oda Orkestrası, besteleri Cahit Berkay’a ait olan film müziklerinden sırasıyla “Devlerin Aşkı”, “Dila Hanım” ve “Çiçek Abbas”ı yorumladı; “Al Yazmalım” isimli son eserde ise Cahit Berkay’ın curasıyla yaptığı performansa eşlik etti. Daha sonra Radyo Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan ve usta sanatçının özgeçmişlerini konu alan film izlendi.


SDÜ’nün unutulmayacak günlerden bir tanesine ev sahipliğini yaptığının altını çizen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Türk müziğinin önemli isimlerinden birisi olan Berkay’a fahri doktora payesi sunmaktan duydukları gururu dile getirdi. Çarıkçı, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “1965 yılında profesyonel müzik yaşamınız boyunca, dünün ve bugünün gençlerine rol model olan başarılı sanat yaşamınız, yarattığınız çok sayıdaki film, dizi ve belgesel müzikleriyle Anadolu ve Türk müziğini ulusal ve uluslararası sanat camiasındaki temsil gücünüz, milyonlarca kişiyi etkisi altına alan “Anadolu Rock” türünün ilk temsilcilerinden oluşunuz, Anadolu ezgileri ile folklorunu kullanarak evrensel müziğe kattığınız yenilikler nedeniyle Güzel Sanatlar Fakültesinin teklifi ve Üniversitemiz Senatosunun aldığı kararla şahsınıza “Fahri Doktora” payesi takdim edilmiştir.” Çarıkçı, sözlerini, Berkay’ın entelektüel, girişimci ve çok yönlü bakış açısı ile Türk müziğine ve sanatına kattığı değerin bundan sonraki yıllarda da artarak devam etmesini temenni ederek sonlandırdı.

Ardından Rektör Çarıkçı, usta sanatçıya fahri doktora beratını takdim etti ve binişlerini giydirdi.

Üniversitemizden bir parça sayılarak kendisine “Fahri Doktora Payesi” verilmesinin heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını belirten Cahit Berkay, “Bundan böyle üniversitenizin bir mensubu olduğuma göre sizlere sevgili meslektaşlarım ve öğrencilerim diye hitap edebilirim” latifesi ile sözlerine başladı.

Daha önce hiç bu kadar heyecanlanmadığını ifade eden Berkay, duygularını “Evimde yüzlerce ödül var fakat bu ödülü en güzel yere koyacağım. 13 yaşımda ayrıldım bu şehirden ve yıllar sonra çok güzel bir vesileyle buraya geldim” sözleriyle ifade etti. Bu noktaya gelmesinde “beslenme çantası” oluşturmasının önemine dikkat çeken Berkay, “Ben mesela çok kitap okurum. Sadece çalıştığın alanda kendini geliştirmek, o branşı öğrenmek değildir önemli olan. Mesela bir sinema yıldızının kendi dalının yanı sıra edebiyatı, şiiri bilmesi de gerekir. Önce kendi benliğimize ait kültürümüzü, müziğimizi tanıyacak ve özümseyeceksiniz. Daha sonra bunların üzerine bir şeyler ekleyeceksiniz. Bir Nazım Hikmet’i, Ruhi Su’yu, Karacaoğlan’ı, Mevlana’yı, Pir Sultan’ı tanıyacaksın, içselleştireceksin, gör bak o zaman neler yapabiliyorsun” mesajını verdi.

Konuşmasının akabinde Berkay’a, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu tarafından Teke Yöresine ait üç telli enstrüman ile ebru sanatı hediye edildi.

Daha sonra, bugüne dek Üniversitemizce Fahri Doktora Payesi verilen değerli kişilerin belgelerinin sunulduğu “Fahri Doktora Panoları”nın açılışı gerçekleştirildi. Kültür Merkezi Fuayesi'nde sergilenen panolarda Türkan Şoray'dan İnan Kıraç'a, Fuat Sezgin'den Suna Kan'a, Alev Alatlı'dan Mehmet Özçay'a 30 değerli şahsiyete verilen fahri doktora payeleri sergileniyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.