"Utanç Verici"

Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde zorunlu hale getirilen Cumartesi nöbetlerine tepki geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ocak 2015 11:22
"Utanç Verici"

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan uygulamayla zorunlu hale getirilen Aile Sağlığı Merkezlerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde veya diğer sağlık tesislerinde Cumartesi günleri nöbet tutma uygulamasına tepki geldi.

UTANÇ VERİCİ MANZARALARLA KARŞILAŞTIK
Aktif Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Ercan Kuyucu, konuyla ilgili geçtiğimiz Cumartesi günü çeşitli Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı merkezlerini ziyaret ettiklerini ve utanç verici manzaralarla karşılaştıklarını ileri sürdü.

İNSAN ONURUNA AYKIRI
Kuyucu açıklamasında, nöbet tutulan ortamların sağlıksız ve insan onuruna aykırı olduğunu dile getirerek “Aktif Sağlık Sen olarak geçen hafta sonumuzu Aile Hekimlerini ASM, TSM gibi nöbet yerlerinde ziyarete ayırdık ve bu ziyaretlerde son derece ilginç durumlarla karşılaştık” dedi.

KALORİFERLERİ YAKMAYIN TALİMATI
Toplum Sağlığı Merkezi’nde Cumartesi günleri nöbet zorunluluğu olmasına karşın, kaloriferlerin yakılmadığını bu nedenle aile hekimlerinin ve hemşirelerin soğuk bir ortamda hizmet vermek zorunda kaldıklarını belirten Kuyucu, “Geçen cumartesi sabahında gittiğimiz TSM’de nöbet tutan Aile Hekimleri ve hemşirelerin yürek burkan ve utanç verici nöbet ortamlarına tanık olduk. Bakanlığa ait bu binada kaloriferler yanmıyor ve içerisi buz gibi soğuktu. Sebebini sorduğumuzda personel müdürünün “Hafta Sonu Kaloriferleri Yakmayın” diye talimat verdiğini öğrendik” ifadelerini kullandı.

TIBBİ MÜDAHALE YAPACAK BİR ORTAM YOK
Yaklaşık 10 kişinin daracık bir odada hizmet vermek zorunda kaldığını, ayrıca pansuman dahi yapılabilecek bir ortamın oluşturulmadığını iddia eden Kuyucu, “Yaklaşık 10 kişilik nöbet ekibi daracık bir odaya adeta hapsedilmiş ve küçücük bir elektrikli ısıtıcının etrafında toplanarak ısınmaya çalışıyorlardı. Çok katlı bu binada bütün odalar kilitli sadece bir oda açıktı. Bu sebepten bütün personel aynı yerde forma giymek, aynı yerde hasta bakmak ve aynı yerde hastaya müdahale etmek zorundaydı Hasta bakmak bir yana gelecek olan hastalara pansuman, enjeksiyon vb. tıbbi müdahale yapılabilecek bir oda veya ortamda yoktu zaten” dedi.
3 HAFTADIR HASTA GELMİYOR
İl merkezinde 3 haftadır uygulanan nöbet programının hayatın gerçeklerine de uygun olmadığını ileri süren Kuyucu, Cumartesi günleri TSM ve ASM’lere hiç hasta gelmediğini de iddia etti. Kuyucu, “Bu nasıl bir uygulamadır ki; Isparta gibi 200.000 nüfuslu bir şehrin 3 ayrı noktasında 10’dan fazla Aile Hekimi ve bir o kadar hemşire her hafta cumartesi günleri nöbet tutuyor ama üç haftadır hiç hasta gelmiyor. Böyle bir kaynak israfı olabilir mi? İnsan emeği bu kadar ucuz ve hoyratça kullanılamaz” görüşünü savundu.

İLK ONA GİREN ISPARTA’DA DURUM BUYSA…
Aktif Sağlık Sen Genel Başkanı Kuyucu açıklamasının devamında “İnsan onuruna ve hekimlik mesleğine yakışmayan tespit ettiğimiz bu utanç verici durumları ilgililerin, yetkilileri ve siz kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz. Bu tespitlerin yapıldığı yer; Sağlık göstergeleri ve hizmetlerinin kalitesi bakımından Türkiye’de ilk ona giren bir şehirse gerisini artık siz düşünün” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK YETKİLİLERİ: İNANMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ
Konuyla ilgili Aktif Sağlık Sen’in internet sitesinde çeşitli fotoğrafların ve haberlerin yer alması üzerine Bakanlık yetkililerinin kendisini aradığını kaydeden Ercan Kuyucu, “Bakanlık yetkilileri bu yaşananlara inanmakta güçlük çektiklerini belirtti. Yaşananları kendilerine de anlattık. Konuyla ilgileneceklerini belirttiler” dedi.

SENDİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCISI
ERCAN KUYUCU'NUN BASINLA PAYLAŞTIĞI
O FOTOĞRAFLAR








Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum