Vücudunuzdaki Olağan Dışı Bulgu Kanser Olabilir

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Koçer, vücutta hissedilen olağan dışı bir bulgu halinde doktora başvurmak gerektiğini, bunun bir kanser belirtisi olabi

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2011 16:53
Vücudunuzdaki Olağan Dışı Bulgu Kanser Olabilir

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Koçer, vücutta hissedilen olağan dışı bir bulgu halinde doktora başvurmak gerektiğini, bunun bir kanser belirtisi olabileceğini söyledi.

Koçer, vücudun herhangi bir yerinde nedeni bilinmeyen şişlikler, iyileşmeyen yaralar, vücudun çeşitli yerlerindeki benlerde ve siğillerde, renk ve boyut değişmeleri ve olağan dışı kanamaların kanserin en sık rastlanan belirtisi olduğunu belirtti.

Kalıcı ses kısıklığı, geçmeyen öksürük, açıklanamayan ateş ve zayıflama ve büyük abdest alışkanlıklarındaki değişikliklerin de kanserin en sık rastlanan belirtisi arasında yer aldığını ifade eden Koçer, bazen de hiç belirti ve bulgu vermeden kontroller sırasında tanı konabildiğini anlattı.

Meme kanserinin kadınlarda en sık rastlanılan kanser türü olduğunu ifade eden Koçer, şunlar söyledi: "Kendi kendine yapılan göğüs kontrolleri ki 20 yaşından itibaren her ay ayda bir yapılmalıdır. İkincisi doktor tarafından yapılan göğüs kontrolleridir ve 20-39 yaş arasında 3 yılda bir, 40 yaş ve üstünde yılda bir kez yapılmalıdır. Sonuncusu ise mamografi olup 40-49 yaş arasında 1-2 yılda bir, 50 yaş ve üstünde her yıl yaptırılmalıdır" dedi.

Barsak kanserlerinin de her iki cinsiyette sıklıkla rastlanılan kanserler arasında yer aldığını hatırlatan Koçer, tarama testlerinin 50 yaşından başlamak üzere her yıl dışkıda gizli kan tetkiki, her 10 yılda bir de çeşitli tetkik ve muayenelerle kontrol yapılması gerektiğini anlattı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.