Yalvaç Suyuna Sahip Çıkıyor

Maden Alanı Genişlerse....

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Ağustos 2019 11:33
Yalvaç Suyuna Sahip Çıkıyor

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen, Hisarardı’da maden alanının genişletilmesi sonucunda su kaynaklarının tehdit altında olduğu iddiaları bölgede tartışılmaya devam ediyor. Hisardı Köyü muhtarı Hasan Aydın önderliğinde imza toplayan köy halkı yetkilerin konuyla ilgili duyarlı davranmasını istedi.

Geçtiğimiz günlerde Öz Yalvaç Gazetesi’nin gündeme getirdiği, Hisarardı’da maden alanının genişletilmesi sonucunda su kaynaklarının tehdit altında olduğu haberi bölgede tartışılmaya devam ediyor. Hisardı Köyü muhtarı Hasan Aydın önderliğinde imza toplayan köy halkı yetkilerin konuyla ilgili duyarlı davranmasını istedi.

Haberin yayımlanmasının ardından, Hisarardı Köyü Muhtarı Hasan Aydın öncülüğünde köy halkının imzalarından oluşan bir dilekçe ilgili bakanlıklara, Isparta Valiliği, İl Özel İdaresi, Yalvaç Kaymakamlığı ve Yalvaç Belediyesi’ne sunuldu. Maden sahasının genişletilmesine imkan sağlayan ÇED raporu gerekli değildir kararının hukuka aykırı olduğunu savunan Hisarardı köylülerimiz, işlemin iptal edilmesi için talepte bulundular.

Aynı süreçte, konuyu yakından takip eden Yalvaç Belediyesi de, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Isparta Valiliği, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak, Yalvaç’ın su kaynağı bulunan alanda maden genişletme izninin kurumlarına sorulmadan nasıl verildiği sorularak, hem konuyla ilgili detaylı bilgi istendi hem de söz konusu alanda belediyenin oluru olmadan işlem yapılmaması istendi.

Hisarardı Köyü Muhtarı Hasan Aydın ve köylülerin iddialarına göre, maden firması tepkilerin artması nedeniyle bir oldu bittiye getirmek için bayramın 2. günü, yani bugün çalışmalarına start verecek.

Konuyla ilgili olarak gazetemize bilgi veren Hisarardı Köyü Muhtarı Hasan Aydın, şunları söyledi:

“Hisarardı Köyümüzde Suçıktığı dediğimiz mevkide, bayram arkası maden arama kazısı yapılacağı, bu aramada, Yalvaç’ı besleyen su kaynağının kaybolma ihtimali bulunmaktadır. Kazı yapılacak alan, tarafımca fotoğraflarla tespit edilmiş olup, ayrıca bu tepenin altında tarihi eser olma ihtimalinin olduğu da dile getirilmektedir. Yalvaçlı ve Yalvaç halkı olarak, suyumuza sahip çıkmalıyız. Gerekirse toplanarak bu durumu protesto etmeliyiz. Sayın belediye başkanımız, sayın kaymakamımız ve yetkili merciler bu konu hakkında toplanıp Yalvaç halkını ve mahalle muhtarlarını konuyla ilgili olarak bilgilendirmelerini istiyoruz.”

Söz konusu durumun Yalvaç Belediyesi’ne bildirilmesinin ardından hemen harekete geçilerek tedbir alınması için Yalvaç Kaymakamlığı’na ve Yalvaç İlçe Jandarma Komutanlığı’na yazı yazıldı. Başkan Tütüncü imzasıyla yazılan yazıda şu hususlara yer verildi:

“İlçemiz Hisarardı Köyü sınırlarından bulunan tahsisi belediyemize ait tek içme suyu kaynağı olan suyun bulunduğu alanda maden çalışmalarına başlanıldığı köylüler tarafından kurumumuza bildirilmiştir. Tahsisi bize ait olan su kaynağı için tarafımızdan izin alınmaksızın başlanılan maden çalışmalarının sahasında ivedilikle durdurularak gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması hususunu arz ederim.”

Ayrıca, yine cuma günü belediye tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Isparta Valiliği, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’ne yazılan yazıda, Yalvaç ve Hisarardı’nın tek içme suyu kaynağının anılan alanda bulunduğu vurgulanarak şu hususlar belirtildi:

“(…) Çevre ve Şehircilik Isparta İl Müdürlüğü’nün 06.05.2019 tarih ve E.7071 sayıyla Hisarardı Köyü Muhtarlığı’na yazılan yazıya, “68895 ruhsat numaralı sahada barit ocağı kapasite artışı ve kırma eleme tesisine “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildiği öğrenilmiştir.

Tahsisin tarafımıza ait olduğu bir su kaynağının etrafından yapılacak olan kapasite artış izninin (…) kurumumuzdan görüş alınmaksızın verilmesi anlaşılamamış olup, bu kararın yasal gerekçesinin tarafımıza bildirilmesini, bunun yanı sıra tek içme suyu kaynağımızın, imar planında koruma alan sınırı yarıçapının resmi olarak tarafımıza bildirilmesini ivedilikle talep etmekteyiz.

Bunların yanı sıra, yeni aynı bölgede başka işletmelere ait firmaların araştırma yaptıkları duyumları alınmıştır. Bu bölgede izin verilmesi planlanmış veya planlanacak olan tüm sanayi, maden işletme, vb. faaliyetlere kurumumuzdan görüş almadan izin verilmemesi, telafisi mümkün olmayan zararların önlenmesi ve su kaynaklarımızın mevzuatın öngördüğü şekilde korunması bakımından büyük önem taşımaktadır.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum