Yemekhane Atıklarından Biyogaz Yaptılar

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi (YEKARUM) tarafından geliştirilen reaktör sayesinde üniversitenin yemekhane atıkları biyogaza çevrilerek elde edilen gaz atölye çalışmalarında kullanılmaya başlandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Şubat 2011 13:53
Yemekhane Atıklarından Biyogaz Yaptılar

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi (YEKARUM) tarafından geliştirilen reaktör sayesinde üniversitenin yemekhane atıkları biyogaza çevrilerek elde edilen gaz atölye çalışmalarında kullanılmaya başlandı.
    
SDÜ YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, yaptığı açıklamada, merkez bünyesinde her türlü atığı termal filtre şartlarında biyogaza çeviren reaktör geliştirdiklerini hatırlatarak, reaktörü aktif hale getirdiklerini söyledi. Biyogaz için atık olması gerektiğini ifade eden Üçgül, üniversitenin yemekhanesindeki yemek atıklarını biyogaza çevirmek için de deneme çalışmaları yaptıklarını ve olumlu sonuç elde ettiklerini aktardı.
    
Yemekhanede yemek atıklarını topladıklarını anlatan Üçgül, özel bir sistemle bunları parçaladıklarını ve suyla karıştırdıklarını anlattı. Karışımın, biyogaz reaktörü içinde 37-55 derece sıcaklığa getirildiğini dile getiren Üçgül, malzemenin işlenerek metan gazı üretildiğini bildirdi. Üçgül, biyogazın metandan oluşan bir gaz olduğunu hatırlatarak, bu sistemle sadece biyogaz elde etmediklerini, atıklar biyogaza çevrildikten sonra sıvı ve gaz kısımları ayrılarak gübre de elde ettiklerini vurguladı. İbrahim Üçgül, gübrenin de oldukça verimli olduğunu aktardı. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi olarak alternatif enerji kaynakları üzerinde çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Üçgül, ''Mutfak atıkları çevreye önemli zararlar oluşturmakta. Hem bu zararın önüne geçmek hem de ekonomiye kazandırmak amacıyla geliştirdiğimiz reaktörde mutfak atıklarını kullanarak biyogaz üretimini gerçekleştirdik'' diye konuştu.
    
Biyogazın doğal gaz ile aynı içeriğe sahip olduğunu ve doğal gazın kullanıldığı her alanda kullanılabildiğini ifade eden Üçgül, biyogazın çeşitli şekillerde kullanılmasının mümkün olduğunu anlattı. Üniversitenin yemek atıklarından elde ettikleri biyogazı atölye çalışmalarında kullandıklarını ifade eden Üçgül, ''Isıtma amaçlı kullanılabilir, aynı şekilde bir gaz motoru ve jeneratör ile elektrik üretiminde kullanılabilir. Biz de elde ettiğimiz biyogazı atölye çalışmalarımızda kullanıyoruz. Böylece hem artı bir enerji harcamıyoruz hem de çevreyi kirleten mutfak atıklarını en iyi şekilde değerlendiriyoruz'' dedi.
    
-YATIRIMCILARA ÇAĞRI-    
YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Üçgül, ülke genelinde yenilenebilir enerji kaynakları konusunda önemli teşvikler sunulduğunu bildirdi. Bu tür çalışmaların yaygınlaştırılması amacıyla Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) bağlı bölge kalkınma ajanslarının bir çok bölgede destek verdiğini dile getiren Üçgül, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının da özellikle yenilenebilir enerji kaynakları ile çevreye duyarlı projelere destek verdiğini kaydetti. İbrahim Üçgül, bu tür desteklerin yatırımcılar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum