Yer Bize Çimen Verdi / Belgesel

Sütçüler ilçesi sınırlarındaki Yukarı Köprüçay Havzası'nı konu alan ve Ulaş Temur'un yönetmenliğinde Sinemakavram ekibi tarafından çekilen "Yer Bize Çimen Verdi" belgeseli.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ocak 2015 17:25
Yer Bize Çimen Verdi / Belgesel

SinemaKavram ekibinin 2012`deki ilk çalışması Yer Bize Çimen Verdi belgeseli, Yukarı Köprüçay Havzası'ndaki yaşamı ve kendi kendine yetebilen bir toplumu konu edinirken, bölgede yaşayanların, havza üzerinde çalışmaları devam eden HES projesine bakışını en açık biçimde yansıtıyor.

Yönetmen: Ulaş Temur
Görüntü Yönetmeni: Ahmet Kapucu
Kameraman ve Kurgucu: Alper Kocatepe
Ses: Özlem Işıklı
Özgün Müzik: Bülent Ünal
Proje Danışmanı: Yusuf Yavuz



SinemaKavram Ekibi'nin
'Yer Bize Çimen Verdi' Belgeseli ile ilgili notu...

Geçen baharda internette Yusuf Yavuz’un bir yazısına rastladık. Yazıda bir havzanın geçmişi ve şimdiki kaderinden bahsediliyordu ve yazının kurgusu bölgede “Hasan Dayı” diye bilinen Hasan Demir’in öyküsü ile paralel sunuluyordu. Her şeyini kendi kendine ve doğal tarım yöntemleri ile yetiştiren, bölgedeki insanlarla yetiştirdiği ürünleri paylaşan bir bilgenin profiliydi bu. Biz de hızla Yusuf Yavuz ile irtibata geçtik ve konu hakkında bilgi almak istedik. O günden bugüne çok sayıda toplantı düzenledik ve Yusuf Yavuz kendisinin de doğduğu o coğrafya hakkında bize ciddi bilgiler verdi, ayrıca belki de ulaşamayacağımız bir çok kaynak sundu önümüze.

Hasan Dayı’nın hikayesi sitemizden ve topluluk sayfamızdan açtığımız “Yer Bize Çimen Verdi” başlığı altında yayınlanacak. Özellikle Yusuf Yavuz’un bölgede yaptığı araştırmalarının kültürel bir özeti olabilecek Hasan Dayı’nın özgün öyküsünün anlatıldığı “Dinle Anadolu, Yitip Giden Senin Hikayendir” başlıklı yazı, çalışmalarımızın girişi mahiyetinde yayınlanacak. Ve arkasından Yusuf Yavuz’un bölgeye ilişkin diğer yazılarına ve belgeselimizin gidişatı hakkında bilgilere yer vereceğiz.
Bundan iki hafta önce de bölgeye 4 günlük bir keşif gezisi düzenledik, gezide bize “son nokta muhabir” dergisinin kurucularından Gazeteci Ali Aktaş gönüllü olarak eşlik etti, fikirlerini ve enerjisini esirgemedi. Ayrıca kendisi facebook’tan “Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu”nu kurarak duyarlılığını ortaya koydu. Havzada bulunduğumuz 4 gün boyunca, Hasan Dayı’nın oğlu Memiş Demir, yaptığı rehberlikle bizleri yönlendirdi. Havzadaki tüm köy ve mahallelerde başta Abdurrahman Kökdoğan ve eşi olmak üzere bize olağanüstü yardım gösterildi.
Bölgedeki izlenimlerimiz sonucunda kısaca şunları gözlemledik; bölge insanın her şeyini ürettiği keçi yetiştiriciliği yıllar önce bitmiş, her evde bir dokuma tezgahından neredeyse hiç birinin kalmadığı bir ortamda dokumacılık sönmüş ve havza savunmasız kalmış gibi… Ve şimdi bölgeye “baraj ve HES projesi” öngörülüyor… Peki baraj ve HES projesi, kendi kültürlerine değer biçemeyen, sadece kendi kendine yeten bir kültürün, bir bölgenin yok olması anlamına mı geliyor?

SinemaKavram ekibi olarak “Yer bize Çimen Verdi” belgeselinde amacımız; bölgedeki meseleye tarafsız bir şekilde müdahil olmak, özgün, renkli bir kültürel-sosyal yaşamın bugün ve dündeki izlerini arayabilmek. HES ve sonrası süreçte bölgedeki değişimleri aktarabilmek. Konuya ilişkin bakış açılarını, karşı ve yanlı mücadeleleri ile ortaya koyabilmek. Bir nevi sürecin işleyişine tanıklık edebilmek ve bölgeyi bütün çıplaklığı ile anlatabilmek. Tıpkı yörede hala tekrarlanan ve doğal yaşam döngüsünü bilgelikle ifade edebilen şu tekerlemede olduğu gibi;

Köyden çıktım yaylaya
Yaylada kaymak yedim
İndim tekrar köye
Hoca’dan değnek yedim
Değneği ateşe verdim
Ateş bana duman verdi
Dumanı ben göğe verdim
Gök bana yağmur verdi
Yağmuru ben yere verdim
Yer bana çimen verdi
Çimeni ben kuzuya verdim
Kuzu bana boncuk verdi
Boncuğu ben kıza verdim
Kız bana çocuk verdi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum