Yörük ve Türkmenler, Eğirdir Gölü İçin Kolları Sıvadı

Eğirdir gölü'nde suyun çekilmesi ve açığa çıkan sazlıkların yakılarak doğa zarar verilmesi ile alakalı farkındalık yaratmak için Yörük Türkmen Dernek Başkanları açıklamalarda bulundular.

Yayınlanma:
Yörük ve Türkmenler, Eğirdir Gölü İçin Kolları Sıvadı

Eğirdir gölü'nde suyun çekilmesi ve açığa çıkan sazlıkların yakılarak doğa zarar verilmesi ile alakalı farkındalık yaratmak için Senirkent Akkeçili Köyü Yörük Türkmen Dernek Başkanı Şükrü İBİŞOĞLU ve Gelendost Yenice Köyü Yörük Türkmen Dernek Başkanı Emrah AKBAŞ açıklamalarda bulundular.

Dernek başkanları tarafından yapılan açıklamada "Türkiye'de içme suyu kaynağı olarak ayrılan göl koruma konunu kapsamında olmasına, hatta göl koruma kurulu olmasına rağmen son yıllarda ilimizde ve ülkemiz yağışların yetersiz olmasından ayrıca kontrolsüz plansız sulamadan kaynaklı olarak göl sularında belirgin bir şekilde çekilmeler meydana gelmiştir.

Eğirdir Gölü ilimizin içme suyunun büyük bir kısmını karşılamakta ayrıca Senirkent, Gelendost, Eğirdir ve Yalvaç ilçelerimize bağlı köylerimizin bağ ve bahçe sulamaları için kullanılmaktadır. Göl suyunun bilinçsiz kontrolsüz kullanılmaya devam etmesi durumun köylün ciddi maddi kaybına uğrayacağı aşikardır.

Göl sularının çekilmesi bir yana bir de açığa çıkan sazlıkların bilinçsizce ve sadece taze filizlerin çıkması için YAKILMASINDAN dolayı yanan sazlıklar aylarca sönmeden yanmaktadır. Yanan sazlıklar sadece yeni filizlerin çıkması ile otlak olmuyor bu sazlıklar içerisinde bulunan canlı popilasyonunun yok olmasına ve hatta bu canlıların meyve ve sebzelerin tozlanmasında ve hatta döllenmesinde etkisi bilinmesine rağmen sazlıklar bilinçsizce yakılmaktadır. Yanan sazlıklar sadece canlı popilasyonuna zarar vermektedir oluşan gaz ve duman 4 ilçemize bağlı yerleşkelerde ciddi insan sağlığına da sebep olmaktadır.

Dolayısı ile bizlerde yani yerleşkelerde yaşayan vatandaşlarımızın asli görevleri arasındadır. Yanan sazlıklar özellikle gece oluşan enverziyondan dolayı, sabahları evlerimizin penceresini açamıyoruz. Ayrıca dışarı çamaşır kurutmak için asamıyoruz. Daha fazla çevre felaketine yol açılmadan bir an evvel söndürülerek, doğaya ve çevreye verdiği zararın giderilerek sağlıklı yaşanabilir kıyı şeridi oluşturulması gerekmektedir. Kuruyan gölde en büyük zararı yine yöre halkı çekecektir. Gölümüzü tatlı su kaynağımızın korunup gelecek nesillere aktarılması için hep yetkilerden hem vatandaşlarımızdan daha duyarlı bir şekilde davranmalarını talep etmişlerdir." Denildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum