Yurdabak: Küçük Yaşlarda Ekran Bağımlılığına Dikkat!

Psikolojik Danışman ve Psikolog Ezgi Yurdabak küçük yaşlarda ekran bağımlılığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Yurdabak: Küçük Yaşlarda Ekran Bağımlılığına Dikkat!

Psikolojik Danışman ve Psikolog Ezgi Yurdabak küçük yaşlarda ekran bağımlılığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Yurdabak açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Televizyon, tablet, bilgisayar veya akıllı telefonlarda uzun süre geçirilen ekran süresi, çocukların gerçek dünyadan uzaklaşmasına neden olabilir. Sosyal medyada saatler geçirme ve web sitelerinde dolaşma alışkanlıkları zamanla gerçeklikten kopukluk yaşanmasına yol açabilir.

Sanal dünyadaki hızlı gelişmeler, boyutların hızla büyüyüp küçülmesine neden oluyor, bu da çocuklar için daha çekici bir ortam oluşturabiliyor. Teknolojik cihazların sayısının artması ve çok genç yaşlarda ekran kullanımına başlanması, küçük çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirken, biraz daha büyük çocuklarda dikkat eksikliği gibi sorunlara zemin hazırlayabilir. Ekran bağımlılığı, aşırı ekran kullanımı ve cihaz ekranlarından ayrılmakta zorlanma durumunu ifade eder. Ebeveynlerin bu duruma erken müdahale etmemesi durumunda, ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ekran bağımlılığının temel sebepleri, küçük çocukların erken yaşlarda tablet, televizyon, telefon gibi teknolojik cihazlarla tanıştırılmalarına dayanmaktadır. Ebeveynlerin çocuklarına cihaz vermelerindeki sebepler arasında çocuğu oyalama, yemek yedirme veya ağlamasını susturma gibi nedenler bulunabilir. Ekran bağımlılığı, küçük yaşlarda başlayan bir durum olmasına rağmen zamanla genç ve yetişkinlerde de gözlemlenebilen bir durumdur. Bu bağımlılık, genç ve yetişkinlerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olurken, daha küçük yaşlardaki çocuklarda daha ciddi problemlere yol açabilir. Erken yaşlardan itibaren başlayan ekran bağımlılığı, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini olumsuz etkilerken, motor beceri zayıflığı, dil ve konuşma geriliği, davranış bozukluğu, sosyal etkinliklerde zorlanma ve yaratıcı düşünce eksikliği gibi pek çok sorunu beraberinde getirebilmektedir.

Bunun önüne geçmek ebeveynlerin elinde olduğu gibi yine de uzman desteğiyle ekran bağımlılığının önüne geçmek daha sağlıklı sonuç alınmasını sağlayacaktır.”

https://ezgiyurdabak.com

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.