Yurt Dışına Kaçırılan Tarihi Eser Türkiye'ye Getirilecek

Yurt Dışına Kaçırılan Tarihi Eser Türkiye'ye Getirilecek

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Aralık 2019 11:47
Yurt Dışına Kaçırılan Tarihi Eser Türkiye'ye Getirilecek

2004-2019 yılları arasında toplam 4 bin 437 adet kültür varlığının Türkiye’ye iadesinin sağlandığını aktaran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Son dönemde ülkemize geri getirilen bu eserlerden en önemlileri arasında; 2018 yılında İskoçya’dan getirilen ‘Altın Taç’ı, Fransa’dan getirilen ‘Bronz Keçi Figürini’ni, Almanya’dan getirilen ‘Figürlü Mermer Friz Paneli’ni ve Amerika Birleşik Devletleri, Bowling Green Devlet Üniversitesinden getirilen ‘12 adet Mozaik Pano’yu, 2019’da İngiltere’den getirilen ‘Çini Pano’yu ve Bulgaristan’dan getirilen ‘101 Eser’i örnek olarak verebilirim.

Yine bu yıl gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde, İngiltere’de müzayede yoluyla satışı yapılması planlanan, bu topraklara ait çok değerli iki eserin tespitini gerçekleştirmiş ve iade süreçlerini başlatmış bulunmaktayız.

Bunlardan bir tanesi, Şanlıurfa Müzesi koleksiyonunda bulunan eserlerle de benzerliği göze çarpan ve M.Ö. 3 ila 2. bine tarihlendirilen, iki adet boğa tarafından çekilen bir araba modelidir. Diğer eser ise, Isparta Müzesi’nde bulunan ve Roma Dönemi'ne ait 5 parça halinde tespit edilmiş, Sidamara tipi bir lahde ait, iki kayıp parçadan birisidir. Her iki eser de kısa süre içerisinde Londra Büyükelçiliğimize teslim edilecek ve ardından 2020 yılının başında Türkiye’ye getirilecektir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.