Yurtdışı Pazarı İçin Kooperatif Açılımı

Yurtdışı Pazarı İçin Kooperatif Açılımı

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ağustos 2019 12:33
Yurtdışı Pazarı İçin Kooperatif Açılımı

Elmada yurtdışı pazarının yıllara göre yüzde 3 – 8 arasında değiştiğini kaydeden Eğirdir Genç Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, yurtdışı pazarını büyütmek, daha ucuz ve kaliteli ürün elde etmek için kooperatifleşme modeline dikkat çekti.

Eğirdir Genç Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, elmada yurtdışı pazarını genişletmek ve sürdürülebilir ticaret yapmak için kooperatifleşme modeline işaret etti.

İş Kur ve KOSGEB işbirliği ile ilçede 4 ayrı girişimcilik kursu düzenlendiğini anlatan Osman Gök, 85 kursiyerin girişimcilik sertifikası aldığını ve bunlardan 10 tanesinin ise sahaya yansıdığını ve aldıkları desteklerle iş kurduklarını anlattı. İş Kur, KOSGEB, TKDK, ITSO, ITB gibi kurumlarla sürekli paydaş çalışmalar yaptıklarını anlatan Gök, 2010 yılından bu yana 30’un üzerinde organizasyona imza attıklarını dile getirdi.

YURTDIŞI PAZAR PAYI ARTIRILABİLİR
Eğirdir’in tarım, turizm ve ticaret üçgeninde kalkınmaya çalıştığını anlatan Gök, özellikle elma konusunda yapılan çalışmaların ve projelerin önemine işaret etti. Gök, Eğirdir’i Türkiye’nin elma ambarı olarak nitelendirdiği değerlendirmelerinde; “Elma geçen sene altın çağını yaşadı. Bu sene de oldukça olumlu. Ülkemizin dış politikası bizim pazarımızı yakından ilgilendiriyor. Özellikle, Rusya, İran, Irak, Suriye gibi ülkelere ticaret yapıyoruz. Ancak, burada söylememiz gereken bir şey var. Bizim yurtdışı pazarımız yıllara göre yüzde 3 – 8 arasında değişiyor. Bu oranın artırılması ve sürdürülebilir hale getirilmesi için çalışmalar yapmamız lazım. Burada aslında bizim önümüzde bir rol model var. Fransa ve Polonya modelini dikkate almalıyız. Kooperatifleşme ve arazi toplulaştırma gibi çalışmalarla hem üretim maliyetlerini düşürmek, hem daha kaliteli ürün elde etmek hem de Pazar payını artırmak gerçekten mümkün” ifadelerini kullandı.

İSTİKRARLI ÜRETİM – İSTİKRARLI KAZANÇ
Elma konusunda zaman zaman devlet desteklerinin yapıldığını ancak bunun sürekliliğinin olmadığına değinen Gök, “Devletimiz elma üreticisini destekliyor. Ama bu serum etkisi şeklinde. Devlet desteği elbette olsun ama esas önemli olan üreticimizin kooperatifleşerek girdi maliyetlerini düşürmesi, ürün kalitesini artırması ve Pazar payını genişletmesi gerekiyor. Bu anlamda Eğirdir’de örnekler oluşturmamız gerekiyor. Mesela, Boğazova’da tek elde üretim yapalım. Arazi sahiplerimiz hisselerini belirlesin. Daha az maliyetle üretim yapabiliriz. Hem kayıtlı olur, hem verimli olur. Zaman zaman yaşanan Pazar sıkıntısını da istikrarlı bir üretim modeli ile aşmış oluruz” görüşünü savundu.

DÜNYA STANDARTLARINDAYIZ
Isparta’da yaklaşık 1 milyon ton elma üretildiğini kaydeden Eğirdir Genç Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, “Bu rakam küçümsenecek bir rakam değil. Ama marka değerimizi artırmamız gerekiyor. Bakın yılda 20 bin ton gibi bir elma üreten Amasya konuşuluyor elma konusunda. Gerçi son yıllarda Elmada Eğirdir adını ön plana çıkarmayı başardık ama insanlar uzun süre Amasya’dan söz etti. Şimdi bizim tesislerimiz dünya standartlarında. Soğuk hava deposu konusunda 1 numarayız. Üretimde, tasniflemede, depolamada dünya standartlarında çalışıyoruz. Eski klasik ağaçlarımızın hemen hemen yüzde 85’i yenilendi. Bu verimi artıran çağdaş bir yaklaşım. İnşallah kısa süre içerisinde ağaçlarımızın tamamını yenileyeceğiz. Her şeyimiz dünya standartında. Tek eksikliğimiz ise daha modern bir kooperatif ağı kurabilmek” dedi.

TÜKETİCİ NASIL UCUZ ELMA YİYECEK?
Çeşitli marketlerde yüksek fiyata elma satılması konusunda da görüşlerini açıklayan Gök, “Tüketicinin ucuz elma yiyememesinin sebebi aracılar. Elmayı yerinden 1,8 – 2 liraya alıyorsun. Bakıyorsun markette 5-6 lira. Hatta 11 liraya elma var İstanbul’da bazı marketlerde. İnsaf. Üretici kazanmıyor, aracı kazanıyor. Ama devletimizin bu konuda önemli çalışmaları var. Öyle zannediyorum ki, kısa süre içerisinde bu sorunlar çözülecek. Sadece elma için değil, bütün tarım ürünlerinde benzeri sorunlarla karşılaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

EĞİRDİR’DE TURİZMİ 12 AYA YAYABİLİRİZ
Eğirdir’in kalkınmasında önemli rollerden birisinin de turizm olduğuna işaret eden Gök, turizmin 12 aya yayılmasıyla Eğirdir’in gözde bir turizm merkezi haline geleceğini söyledi. Gök, “Eğirdir’de bir göl turizmi söz konusu. Geçtiğimiz yaz Eğirdir’in en canlı yıllarından birisi oldu. Ciddi bir turizm popülasyonumuz var. Ancak, bunu 3-4 ayla sınırlandırmamamız gerekiyor. Bakın, Karadeniz turlarına katılanlar bilir. Ordu’da sadece teleferik bile ciddi anlamda bir turizm potansiyeli oluşturuyor. Şimdi bizim ilçe merkezimizden Akpınar’a teleferik yapsak, yaz kış orada bir popülasyon oluşmaz mı? Bu ilçenin tanınmasına, kalkınmasına ön ayak olabilecek bir hamle olabilir” dedi.

Eğirdir Genç Girişimci İşadamları Derneği olarak Eğirdir Gölü’nde elektirikli tekne ve yat projesi hazırladıklarını anlatan dernek başkanı Gök, “Türkiye’de ilk olabilecek projelerden birisiydi. Kalkınma Bakanlığı’nın desteğini aldık. İhaleye çıktık. Ancak, ihaleyi alan firma projeyi yetiştiremedi. Sorunlar çıktı ve sürüncemede kaldı. İnşallah ilerleyen dönemlerde bu konuda da bir çalışma olacak” diye konuştu.

EĞİRDİR GÖLÜ ÜZERİNDEN KİMSE ŞOV YAPMASIN
Son günlerde kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılan Eğirdir Gölü’nün çekilmesi konusuna da değinen Gök, “Burada küresel ısınmayla ilgili bir sıkıntı var. Bunda hem fikiriz. Ama sorunlara çığırtkanlıkla değil, çözüm odaklı yaklaşmalıyız. Bilimsel çalışmalar yapılıyor. İnşallah iyi bir kış geçiririz ve göl seviyesini artırırız. Gölümüzü korumak için ne gerekiyorsa yapalım. Ama ucuz şovlara, çığırtkanlıklara gerek yok diye düşünüyorum. Mesela bakın, gölün kendisini yenileyebilmesi için, ada yolu dediğimiz yolun, Asma Köprü haline getirilmesi ve gölün doğal silkülasyonuna kavuşturulması gerekiyor şeklinde fikirler var. Bu konularda bilimsel çalışmalar yapılıyor zaten. Ben gereksiz bir kaygı hali yaratıldığını düşünüyorum” dedi.

Eğirdir Genç Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, sözlerini şöyle tamamladı; “Bütün izleyicilerimizi, Eğirdir’e davet ediyorum. Gelsinler Eğirdir’in güzelliklerini görsünler. Gölümüzün kıyısında balıklarını gönül rahatlığıyla yesinler. Çeşitli çığırtkanlıklara kulak asmasınlar”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.