Zihinsel Engelliler İstihdam ve Yaşam Merkezi

Zihinsel Engelliler İstihdam ve Yaşam Merkezi projesi hayata geçiriliyor. Isparta’da yapılması düşünülen ‘Zihinsel Engelliler İstihdam ve Yaşam Merkezi’ projesi Vali Memduh Oğuz’a tanıtıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2011 11:47
Zihinsel Engelliler İstihdam ve Yaşam Merkezi

Zihinsel Engelliler İstihdam ve Yaşam Merkezi projesi hayata geçiriliyor. Isparta’da yapılması düşünülen ‘Zihinsel Engelliler İstihdam ve Yaşam Merkezi’ projesi Vali Memduh Oğuz’a tanıtıldı.

Öğretmenevi Toplantı Salonunda yapılan proje tanıtım toplantısına; İl Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, SDÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Zafer Çağlar, Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği Başkanı Belkıs Çomak, SDÜ İnşaat Kulübü Başkanı Osman Pınar ve gönüllü akademisyenler katıldı.

Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği ve SDÜ İnşaat Kulübünün ortaklaşa yürütmüş oldu projede amaç; üretim atölyesi, uygulama bahçesi, uzman odaları, çok amaçlı toplantı salonu, jimnastik ve kondisyon salonu, terapi amaçlı yüzme havuzu ve yaşam odalarının bulunduğu gibi fonksiyonların bir arada yürütüldüğü yaşam merkezi kurabilmek.    

Proje konusunda görüşlerini açıklayan Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği Başkanı Belkıs Çomak; “Tüm dünyada sosyal devlet anlayışına sahip olan ülkeler, herhangi bir ayırım gözetmeksizin bütün vatandaşlarına istihdam alanları açarak, yetenek ve becerilerine göre işgücü eğitimi ile ilgili faaliyetler sunmaktadır. Ülkemizde engellilerin işe yerleştirilmelerini veya bağımsız çalışmalarını sağlamak amacıyla da mesleki eğitim kursları düzenlemektedir. Ancak, düzenlenen kurslar genelde zihinsel engellilerin dışındaki kategoriler içindir. Açılan kursların çoğu zihinsel beceriyi gerektiren kurslardır. Oysa zihinsel engelliler, daha çok bedensel iş becerileri ile ilgili kurslardan faydalanabilmektedirler. Bu da gösteriyor ki, zihinsel engelliler bu kurslardan mahrum olmaktadır.

Hayata geçirmeye çalıştığımız proje için uygun yer aramalarımız devam etmektedir. Ancak yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde şu anki huzur evi yanında bulunan 5060 metre kare arsanın yapılacak örnek projeli bir İş Eğitim Merkezi’nin, planlanan istihdama dayalı projelere altyapı oluşturmasının yanında, üretime ve uygulamaya dönük olma işlevini yerine getirmesi yönünden de çok uygun bir yer olduğu düşünülmektedir. Biz bu proje içerisinde engelli istihdamına yönelik bir kafe projesi düşünmekteyiz. Kafede çalışacak öğrencilerimizin eğitimleri ile ilgili TUREM, Halk Eğitim Merkezi ve üniversitemizin Otelcilik ve Turizm Meslek Yüksekokulu ile çalışmalarımız sürmektedir. Son söz olarak farklılıklarla yaşamak için farkındalıkları arttırmak gerekir diyoruz” dedi.

'Zihinsel Engelliler İstihdam ve Yaşam Merkezi’ proje tanıtımına ilişkin görüşlerini belirten SDÜ İnşaat Kulübü Başkanı Osman Pınar; “Bu projeyle ilimizde ve ulusal bazda engelliler ve bunun farkındalığının sağlanması hedeflenmiştir. Proje’yle; Engelliler için yapılan tasarımlar onların sosyal hayata bağlanmalarında büyük kolaylıklar sağlayacaktır, engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatta kimseye ihtiyaç duymadan yaşayabilme olanağı sunulacaktır,  üniversite öğrencileri bu konu da neler yapabileceklerini göstermiş olacaklardır, öğrenciler okullarında öğrenmiş oldukları teorik bilgileri pratik hayatta kullanma fırsatı bulacaklardır” dedi.

Vali Oğuz; “Acele edelim ve kazmayı bir an önce vuralım”
Proje tanıtım sonrasında görüşlerini açıklayan Vali Memduh Oğuz; “Çok esaslı, hayırlı ve faziletli bir proje. Onun için acele edelim, kazmayı bir an önce vuralım ve temeli meydana çıkaralım, göreceksiniz hayırsever vatandaşımız hayır yapabilmek amacıyla yarışırcasına buraya koşacaktır. Ana fikir kendi geleceğimize yatırımdır. Kendi çocuklarınızın hayatını garanti etmek istiyorsanız, imkânı olmayan başkalarının çocuklarına sahip çıkın ve hayat da sizin çocuklarınıza sahip çıksın. İmkânı huzuru yerinde olanlar için en önemli formül bu olmalıdır. Bunu bir toplumsal mesaj olarak algılayalım ve bu algı doğrultusunda sosyal hadiselere sahip çıkalım.

Beni; sizin çalışmanıza inanmış, her zaman yardıma hazır biri olarak kabul edin. İhtiyacınız olan tanıtım kaynağını hayırseverlerden karşılayabiliriz, bir sponsor aracılığıyla karşılayabiliriz.  Yer olarak güzel tespit yaptınız, benim de düşüncem huzurevi yanındaki arsaydı, oraya yoğunlaşalım.

Engelli kafe projesini önce Isparta’da hayata geçirelim ve bu proje Türkiye’ye örnek bir proje olsun, bu konuda ilimiz adına model olalım. Proje uygulaması görülünce hayata geçirilmesi daha kolay olur. Bunu en güzel üniversitede yapabiliriz. Farkındalık yaratacak engelli yaşam merkezlerinde Türkiye geneline mesaj verelim.

Vali Oğuz; “En sağlam dayanağımız, inancımız”
Erdemli bir birliktelik içerisinde bu projeyi hayata geçirelim. En sağlam dayanağımız inancımız, bu inanç doğrultusunda gönüllülük esası içerisinde çalışmalar kendiliğinden olacaktır. Çünkü pişman olmayacağımız bir çalışma olacak, istikameti sağlam olacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.