Cezayir’de açlık isyanı

Cezayir’de yiyecek fiyatları bir anda yüzde 20 artınca gençler sokağa döküldü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ocak 2011 16:14
Cezayir’de açlık isyanı

Cezayir’de yiyecek fiyatları bir anda yüzde 20 artınca gençler sokağa döküldü. Her mahallede çatışma var, maçlar iptal, polis makineli tüfeklerle dolaşıyor.

Cezayir’in 34 milyonluk nüfusunun dörtte üçü 30 yaşın altında... Nüfusun yüzde 20’sinin işsiz olduğu ülkede milli gelir 241 milyar dolar. 2010 yılı Demokrasi Endeksi’nde, 167 ülke arasında Cezayir 125’inci sırada yer aldı. Forbes dergisinin Mutluluk Endeksi’nde ise 155 ülke arasında 85’inci oldu.

Kuzey Afrika ülkelerinden Cezayir’de, kimi temel gıda ürünlerinde yüzde 30’lara varan fiyat artışlarını protesto eden gösteriler ülke geneline yayıldı. 1 Ocak’tan itibaren şeker, un, yağ gibi temel gıda malzemelerinde yüzde 20 ila 30 civarında yaşanan artış, perşembe günü başkentin özellikle fakir mahallelerinde gençlerin polisle çatıştığı şiddetli gösterilere neden oldu. Gazetecilerin tanıklıklarına göre şiddetli çatışmaların yaşandığı mahallelerde polis, molotof kokteyli atan göstericilere karşı biber gazı kullandı.

Camiler kuşatıldı

Polis kimi mahallelerde güvenlik gerekçesiyle camileri kuşatırken, başkentteki tüm lig maçları da iptal edildi. Kimi mahallelerde çatışmalar dün de Cuma Namazı çıkışında yeniden şiddetlendi. Fiyat artışlarının Aralık ayında gıda ürünlerinde dünya çapında yaşanan rekor fiyat artışlarından kaynaklandığını açıklayan bakanlık, zamları gelecek hafta tekrar görüşeceklerini bildirdi.

‘Zengin’ mahalleye saldırı

Gençler varlıklı El Biar Mahallesi’nde ellerinde kamalarla birçok dükkana ve restorana saldırdı, bir kuyumcu dükkanını talan ederek önemli miktarda değerli eşya aldı. Bananier ve Belcourt gibi fakir mahallelerde ise, göstericilerin polise taş attığı ve lastik yakarak yolları kapattığı aktarıldı.
El Vatan gazetesi, başkent Cezayir’in birçok mahallesinde esnafın kepenk kapattığını ve şehir merkezinin arabalardan arındırıldığını yazdı. Olaylarda can kaybı yaşanmazken birçok kişinin yaralandığı bildirildi. Polis ise makineli tüfekle devriye gezmeye başladı.

Protestocular zengin mahallelerde mağazaları yağmaladı, gece çöpler ateşe verildi.

K. Afrika’da gençlerin protestoları ‘bulaşıcı’ mı?
Cezayir’deki olaylar Tunus’ta yaklaşık 1 aydır devam eden protesto gösterilerini takiben meydana geldi. Tunus’ta 17 Aralık 2010’da üniversite mezunu olduğu halde iş bulamayan ve manavlık yapan Muhammed Bu’azizi’ye (26) polis izinsiz satış yaptığını söyleyerek engel olmaya kalkışınca, genç kendini yakmış, bunun üzerine “eğitimli işsizler” haftalarca süren protesto gösterilerine başlamıştı. En az 2 kişinin öldüğü olaylar sırasında iki genç daha intihar etmişti.

Olayların Cezayir’e sıçramasının ardından Fransa’da bulunan Sorbonne Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Merkezi Başkanı Burhan Ghalioun, “Bu olanlar bulaşıcı hastalık trendinin bir kanıtı” dedi. Aynı üniversiteden Pierre Vermeren, “Kendini yakmak, Kuzey Afrika’daki gençliğin hissettiği derin acıyı yansıtıyor. Gençler durum üzerinde hiçbir kontrolleri olmadığını hissediyor ve isyan ediyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya