Dubai World Suya Gömülüyor

Dubai açıklarında inşa edilen, yapay adaların oluşturduğu dünya haritası şeklindeki proje mahkemelik oldu. Adalar giderek denize gömülüyor ve gezinti kanalları da kumla doluyor. Üç yüz adadan oluşan projede "Türkiye adası"da bulunuyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ocak 2011 13:58
Dubai World Suya Gömülüyor

Adalara inşaat malzemesi ve personelin taşınmasından sorumlu Penguin Marine şirketinden Richard Wilmot-Smith, 300 yapay adadan oluşan "Dubai World" projesininn gitgide denize battığını söyledi.

Emlak fiyatlarının düşmesi ve yaşanan mali kriz, projenin 2008 yılında yavaşlamasına neden oldu. Projenin ortaklarından, devlete ait Nakheel holding, 2009 yılının sonunda 25 milyar dolara varan borç altına girdi. Dubai World Mahkemesi, projeden ayrılan şirketler ve adanın yeniden yapılandırılması konusundaki şikayetleri dinlemeye başladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre; davacı Penguin Marine şirketi, gezinti kanallarının kumla dolması yüzünden su derinliğinin azaldığını ve bu nedenle deniz taşıtlarının güvenli geçişi için ıslah çalışmasının gerektiğini bildirdi.

Duruşmada konuşan Wilmot-Smith, çalışmaların fiilen durduğunu ve şirketin yıllık bir milyon sterline denk gelen aidatı ödemeye mecbur olmadığını belirtti.

Projenin işletmesinden sorumlu Nakheel'i temsil eden Graham Lovett ise, projenin iptal edilmediğini ancak küresel mali kriz yüzünden yavaşladığını belirtti. Nakheel, geçtiğimiz gün adaların suya battığı iddiasını reddetmişti.

ADALARIN YÜZDE 70'İ SATILDI

Dubai’nin Palmiye Adası projesinin de arkasında bulunan Naakheel, Dubai World adalarının yüzde 70’inin satıldığını, sadece Palm Jumeirah adasındaki villaların tamamlanma aşamasında olduğu belirtildi.

Öte yandan, İrlanda’yı temsil eden adayı 24 milyon sterlin karşılığında satın alan şirketin sahibi John O’Dolan, konsorsiyumunun ekonomik çıkmaza girmesinin ardından intihar etti. İngiltere’yi 43 milyon sterline satın alan Safi Kureşi ise sahte çek düzenlemekten yedi yıl hapis cezası aldı.

Dubai’nin kumsallarından bakıldığına bulanık görülseler de, Dubai World adaları uydudan ve dünyanın en uzun binası unvanına sahip Burj Halife’den görülebiliyor.

Villaların sahipleri arasında, David Beckham ve Michale Owen gibi ünlü futbolcuların aralarında bulunduğu isimler de yer alıyor. Dubai’nin açıklarında bulunan adalara, tekne ve yat kullanılarak ulaşılıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya