Hayalini Kurdukları Çiftliğe Kavuştular

Hayalini Kurdukları Çiftliğe Kavuştular

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Aralık 2019 11:46
Hayalini Kurdukları Çiftliğe Kavuştular

Tarım ve Orman Bakanlığının uygulamış olduğu çeşitli projeler insanların hayatını değiştirmeye devam ediyor. Yunus Şahin ve Mevlüt Daldal isimli iki kafadar, hayalini kurdukları tavuk çiftliğine Genç Çiftçi Projesi ile kavuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen Genç Çiftçi Projesi kapsamında aldıkları 30 bin liralık hibeyle İstanbul ve Ankara'dan gelip Şarkikaraağaç İlçesi Beyköy Köyüne ayrı ayrı iki tane tavuk çiftliği kuran iki arkadaş, hem kendi iş yerinin sahibi oldular hem de hayallerini gerçekleştirdiler.
Uygulanan bu projelerin en önemlilerinden olan Genç Çiftçi Projesinden Isparta'da 2018 yılında Arıcılık 16, Büyükbaş (Sığır) 95, Yem Bitkisi (Çok Yıllık) 3, Kanatlı 7, Küçükbaş (Koyun) 30, Mantarcılık 20, Örtüaltı 10, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 2, Büyükbaş (Manda) 3 üretici olmak üzere toplam 183 kişi yararlanmış ve 5.490.000,00 TL destekleme ödemesi yapıldı.
Isparta'nın doğa güzellikleri içerisinde yer alan Şarkikaraağaç Beyköy Köyüne İstanbul ve Ankara'dan gelip buraya yerleşen, bundan sonra neler yapabiliriz diye kafa kafaya verip düşünen, bu konuda köylerinde yaşayan gençlerle beraber değişik alternatifler üzerinde değerlendirmeler yapan üreticiler Yunus Şahin ve Mevlüt Daldal.
Bu iki genç çiftçi Tarım ve Orman Bakanlığının başlatmış olduğu Genç Çiftçi Projesini duyar ve internetten araştırdılar. Araştırmalarının sonunda Kanatlı (Gezen Tavuk) projesini yapmaya karar veren iki kafadar İlçe Müdürlüğünün yolunu tuttular.
İlçe Müdürlüğünde gerekli görüşmeleri yaptıktan ve bilgileri aldıktan sonra başvuru için gerekli olan belgeleri hazırlayıp Şubat 2018 tarihinde kuruma müracaat edip sonuç beklediler.
Haziran 2018'de sonuçların açıklanması ile iki arkadaş da hedeflerine ulaşmış Genç Çiftçi Destekleme Projesinden Kanatlı (Gezen Tavuk) çiftliği kurmak için 30.000 TL destek almaya hak kazandılar.
Bu aşamalardan sonra hızlı bir şekilde işlere koyulan iki arkadaş ayrı ayrı iki tane çiftlik için kısa sürede inşaat aşamasını bitirip 2018 yılının Ekim ayı gibi tavukları kurdukları çiftliğe getirdiler.

Çiftlik hazır hale gelince 16-18 haftalık olan 500 adet yarka (tavuğun yumurtalamadan önceki son hali) tavuklarını alıp üretime başlayan genç çiftçiler 20. haftada ilk yumurtalarını almaya başladılar.
Yumurtaların doğal olması için özen gösteren üreticiler yem olarak organik gezen tavuk yemi kullanıp, aynı zamanda da arazide sürekli gezdirerek yeşil ot yemesini sağlıyorlar.
Bir tavuğun günde bir defa yumurtladığını dile getiren gençler üretimden oldukça memnun olduklarını, elde ettikleri yumurtaların büyük bölümünün paketleme tesislerine verip o şekilde piyasa sürüldüğünü ve az bir kısmının ise perakende olarak pazarlandığını söylüyorlar.
Sağlıklı bir tavuğun ortalama 20 ile 95 haftalar arasında en verimli dönemi olduğunu anlatan üreticiler 96. haftadan sonra verimden düşmeye başlayan tavukları elden çıkardıklarını ve bunları da Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılan tesislerde kesime vererek değerlendirdiklerini ifade ediyorlar.

İlk yılın muhasebesini yapan üreticiler büyükşehirlerden gelip köyde üretmenin tadını aldıklarını ve bu tür düşüncesi olan herkese tavsiye ettiklerini dile getirdiler.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.