İktidar Isparta'yı Kaderine Terk Etti

İktidar Isparta'yı Kaderine Terk Etti

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Nisan 2021 10:14
İktidar Isparta'yı Kaderine Terk Etti

CHP Genel Merkezi tarafından 31 Mart – 1 Nisan tarihlerinde Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında 20 milletvekilinin Isparta gezileri sonrasında çalışmalarla ilgili kamuoyuna bir rapor hazırlayan İl Başkanı Yalım Halıcı, “Bir kez daha gördük ki İktidar partisi Isparta’yı kaderine terk etmiştir” dedi. Halıcı, raporunda çözüm önerilerine de yer verdi.  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ve Isparta İl Başkanlığı’nın koordinasyonuyla kentte 2 günlük bir ziyaret gerçekleştiren ve aralarında Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın da yer aldığı 21 milletvekilinin Isparta temaslarını değerlendiren bir rapor hazırlandı. İl Başkanı Yalım Halıcı’nın partililere ve kamuoyuna açıkladığı raporda kentte yaşanan sıkıntılar, vatandaşların talepleri ve partinin çözüm önerilerine yer verildi.  CHP İl Başkanı Yalım Halıcı, hazırladığı raporda “Isparta bürokrasisi, Genel Başkanımızın ve Genel Merkezimizin Isparta’ ya bakışını yakından görmüş, sahadaki hemşehrilerimizi ise Ispartamızın sahipsiz olmadığını hissetmişlerdir. Son seçimlerde 4 milletvekilinin 3’ ünü alan ve Merkez İlçe ile birlikte 13 Belediyenin 10’ una sahip olan iktidar partisi maalesef Isparta’yı kaderine terk etmiştir” ifadelerine yer verdi.  

İKTİDAR YOL YAPMAKLA ÖVÜNÜYOR AMA…
Çalışmalar esnasında tespit edilen sorunları anlatan Başkan Halıcı, “Ispartalı hemşehrilerimizi AKP milletvekilleri tarafından her seçimde vaat olarak verilen Isparta – Antalya duble yolunun bitirilmemesinden çok şikayetçidir. İki il arasında entegrasyonu arttıracak bu yolun ticaret ve turizm anlamında çok önemli getirileri olacaktır. Yine Isparta’nın doğu illerine açılan kapısı Isparta – Konya yolu da yıllar içinde hemşehrilerimizi unutturulmuştur. İktidar partisinin yol yapmakla bu kadar övündüğü bir dönemde Isparta resmen üvey evlat muamelesi görmüştür” ifadelerini kullandı.

TEŞVİK ALAMAYAN ISPARTA’DA SANAYİMİZ GÜDÜK KALDI
CHP İl Başkanı Halıcı, Isparta’daki teşvik durumuna da değinerek kentte sanayi yatırımlarının güdük kalmasını eleştirdi. Halıcı, “Isparta son yıllarda sanayileşme anlamında büyük kan kaybetmiştir. AKP döneminde çıkan hiçbir teşvik yasasından istenilen şekilde faydalanamayan Isparta hizmet ve tarım sektörleriyle ayakta kalmaya çalışmaktadır. 2004 yılında parlamentodan çıkan 5084 sayılı yasayla 36 il teşvik kapsamına alınmış ancak ilimiz 10 dolarla bu yasadan faydalanamamıştır. O gün görevde olan AKP milletvekilleri ek bir yasayla bu mağduriyetin giderileceğini belirtmiş ancak 2005 yılı içersinde çıkarılan 5350 sayılı yasadan da 13 il yararlanmasına rağmen Isparta görmezden gelinmiştir. Son olarakta ‘Kalkınmada Öncelikle İller’ teşvik yasasında ikinci bölgede yer alan ilimizin mağduriyeti artmış ve sanayimiz güdük kalmıştır. Antalya, Kayseri, Konya, Mersin, Adana, Denizli gibi büyük ekonomilerle aynı sınıfta değerlendirilen Isparta sanayileşme anlamında bütün umutlarını yitirmiştir. Ispartalı iş insanları bile yatırımlarını komşu illerimiz 3. bölgedeki Burdur ve 4. bölgedeki Afyonkarahisar iline kaydırmıştır” dedi.

GÜL ÜRETİCİSİNİN BELİ BÜKÜK
Kentin Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği konusundaki potansiyeline değinen Başkan Halıcı, “Isparta Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda yıllardan beri süregelen büyük bir potansiyele sahiptir. Özellikle Gül ve Lavanta yetiştiriciliği ile tanınan bir ildir. Bizlerde Cumhuriyet Halk Partisi Isparta İl Başkanlığı olarak her platformda Isparta’nın ‘Tıbbi Aromatik Bitkilerin Başkenti’ olması idealimizi hemşerilerimizle ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ispartamızın bu konuda teşviklerden faydalanması için ilgili yasaların çıkmasını çok önemli görüyoruz. Sadece gül ve lavanta değil, adaçayı, kekik, çörekotu vb bitkilerinde ekim dikim alanlarının arttırılması ve kama değerli ürünlerin Isparta’ da üretilmesi çok önemlidir. Gül ekim-dikim alanlarında planlama yapılmaması ve Sayın Genel Başkanımızın da geçen sene grup konuşmasında belirttiği gibi Bulgaristan’dan gülyağı ithal edilmesi ve kota uygulaması konuları üreticinin belini bükmektedir. Bizler Gülbirlik’ in üreticiye sahip çıkmasını beklerken, iktidar partisinin de Gülbirlik’ e sahip çıkmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Avrupa daki yaklaşık 7,5 milyar avroluk parfüm ve kozmetik sektöründen ilimizin ve ülkemizin daha büyük pay alması atılacak adımlara bağlıdır” görüşünü savundu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİYLE ELMA GÖRÜŞMESİ
Isparta’nın tarımsal ekonomi dinamikleri arasında ciddi bir paya sahip olan elma konusunda yaşanan sorunları da gündeme getiren Halıcı, “Türkiye’de üretilen her 4 elmadan biri Isparta’da yetiştirilmektedir. Geçen sene üretilen elmaların yaklaşık 200 bin tonu soğuk hava depolarında kalmış ve çürümek üzeredir. İktidar partisi milletvekilleri bu konuda herhangi bir adım atmamıştır. Bizler kendi girişimlerimizle bu elmaların bir kısmının Büyükşehir Belediyelerimiz tarafından alınabilmesi için görüşmeler yapıyoruz. Elma üreticisinin sahipsiz bırakıldığı bir dönemde sembolikte olsa bunu gerçekleştirebilirsek, Partimizin yöremizde büyük ses getireceğine inanıyoruz” dedi.

BİTMEYEN YOLLAR, ALINMAYAN TEŞVİKLERTURİZMİN BÜYÜMESİNE KET VURUYOR Raporunda kentin turizm potansiyeline de değinen CHP İl Başkanı Halıcı, “Isparta turizm potansiyelinin de yüksek olduğu bir şehirdir. Eğirdir Gölü, Gölcük krateryası, Davraz Dağı Kayak Merkezi, Lavanta ve Gül Bahçelerine düzenlenen geziler gibi birçok değeri bulunmaktadır. Ancak yeterli tanıtımın yapılmaması, bir türlü bitirilmeyen yollar, alınamayan teşvikler sebebiyle ilimiz potansiyelini kullanamamaktadır” diye konuştu. EĞİRDİR GÖLÜ KURUYORBaşkan Halıcı, turizm başlığı altında Eğirdir Gölü’nün karşı karşıya kaldığı kuruma tehlikesini de gündeme getirerek “Eğirdir gölü ciddi bir kuraklık ve kirlilikle karşı karşıyadır. Bunun en önemli sebebi ise söz verilmesine rağmen göl havzasında basınçlı, kapalı sulama sistemine geçilmemiş olmamasıdır. Vahşi sulamaya halen devam edilmektedir Ayrıca göl çevresinde yapılan baraj ve göletlerin Eğirdir gölünün beslenmesini engellemesidir” dedi.

HİZMET SEKÖTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR
Halıcı, “Süleyman Demirel Üniversitesi ve üniversitenin bölünmesiyle kurulan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ilimizi son 20 yıldır her anlamda ayakta tutmuştur. Yanlış teşvik yasaları ve plansız, desteklenmeyen tarım uygulamaları sebebiyle Isparta’nın ekonomik yükünü üniversitelere bağlı hizmet sektörü sırtlamıştır. Ancak içinden geçtiğimiz ekonomik kriz ve pandemi koşulları sebebiyle Isparta’yı ayakta tutan hizmet sektörü de çökmüştür. Apartların, kafelerin, lokantaların bir kısmı kapanmış, bir kısmı da can çekişmektedir tespitinde bulundu.

DYP-SHP DÖNEMİNDE YAPILANYATIRIMLARLA AYAKTAYIZ
CHP İl Başkanı Yalım Halıcı, “Kısacası Isparta’mız AKP iktidarı döneminde yüzüstü bırakılmıştır. Isparta halen DYP-SHP döneminde yapılan yatırımlarla ayaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi, Süleyman Demirel Havalimanı, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi ilgili dönemin önemli yatırımlarıdır. AKP döneminde övündükleri yatırım ise mevcut hastanelerin kapatılmasıyla açılan ve hangi koşullarda yapıldığı, hizmet verdiği belli olan Şehir Hastanesidir. İlimiz Süleyman Demirel’ den sonra yeni bir vizyon oluşturamamıştır. Altın değerindeki yıllarımız AKP milletvekillerinin hangi kuruma, hangi il müdürünü atayacağının kavgasıyla geçmiştir” dedi.

ISPARTA’NIN 5 ÖNEMLİ POTANSİYELİ
CHP iktidarında Isparta’nın 5 önemli potansiyelinin gün yüzüne çıkarılacağını söyleyen Halıcı, “Güller diyarı Isparta’mızın 5 alanda önemli potansiyeli olduğunu ve iktidarımızda planlamanın bu alanlarda yapılması gerektiğini düşünüyoruz; 1-) Tıbbi aromatik bitkilerin başkenti olacak bir Isparta 2-) Eskişehir gibi önemli bir üniversite kenti olabilecek Isparta (Bu konuda yerel yönetimin önemi büyüktür. Dolayısıyla Isparta’ da Merkez Belediyesinin mutlaka kazanılması için mücadele edeceğiz) 3-) Çevre iller Antalya, Burdur, Konya, Afyonkarahisar hatta Denizli ile sağlanacak entegrasyon sayesinde turizm anlamında Türkiye’ de hatta Dünya’ da tanınan bir bölge yaratmak. 4-) Meyvecilik özellikle elma, kiraz, kayısı gibi ürünlerle tarımda söz sahibi olan bir il olacak Isparta. 5-) Kişiye özel minyatür ve portre halıcılığının desteklenerek, bir zamanlar Halıcılıkla anılan şehrimizde bu değerin tekrar kazandırılmaya çalışılması” ifadelerini kullandı.

ISPARTA ARTIK SESİNİ YÜKSELTİYOR
Yalım Halıcı, raporunda “Bizler Gülcülüğü, meyveciliği ve diğer değerlerimizi de Halıcılık gibi kaybetmek istemiyoruz. Göller Bölgesinin, çöller bölgesine dönmesini istemiyoruz. Ispartamızın bütün değerlerine sahip çıkarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. İtiraz kültürünün fazla gelişmediği Isparta’da bile üreticiler ve esnaflar artık seslerini yükseltmektedirler” dedi.

1-034.jpg

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum