İşte Dünya'nın 2099'daki Hali

NASA, küresel ısınmanın önümüzdeki 87 yıl boyunca Dünya üzerindeki etkisini gösteren fotoğraf yayınladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ekim 2013 14:16
İşte Dünya'nın 2099'daki Hali

NASA, kendi verilenden oluşturduğu iklim ve hava modellerine dayanan bir simülasyon hazırladı. Öne sürülen tahminlerde, Dünya'nın günümüzle 2099 yılları arasında göstereceği değişim ortaya kondu.Videoda, küresel atmosfer sıcaklığının önemli derecede artacağı belirtilirken, sıcaklık artışının sonucu olarak dünyanın birçok bölgesinde deniz seviyeleri de tehlikeli biçimde yükselecek.

DENİZ SEVİYESİ 48 MİLİMETRE OLDU
NASA'nın sayfasında yer verdiği bilgilere göre, 1870 ile 2000 yılları arasında deniz seviyesi her yıl ortalama 1.7 milimetre artış gösterdi. Deniz seviyesindeki artışın geride kalan yıllarda arttığına dikkat çeken Nasa, 1993'ten bu yana uydulardan elde edilen görüntülere göre, yıllık ortalama artışın 3 milimetreye çıktığını belirtti. 1993-2009 yılları arasında deniz seviyesindeki toplam artış ise 48 milimetre oldu.

HER YIL 125 MİLYAR TON BUZUL KAYBOLUYOR
Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tahminleri, 2099 yılında deniz seviyesinin 0.18-0.59 mm arasında artacağını öngörüyor. Deniz seviyesindeki yükselik artışı Dağların zirversindeki ve kutup bölgelerindeki buzulların erimesiyle hızlanacak.Uydu verileri, Batı Antarktik ve Grönland'da her yıl yaklaşık 125 milyar ton buzulun kaybolduğunu, bu miktarın, deniz seviyesini her yıl 0.35 milimetre arttırmaya yeterli olduğunu belirtti.

EKOSİSTEMİ VURACAK
NASA, atmosfer sıcaklığındaki artışın en önemli etkisinin, ekosistem üzerinde olacağını ve bitki ile hayvan türlerinin çok olumsuz etkileneceğini belirtti. Sıcaklık artışı dünyanın birçok noktasında 20'nci yüzyıldan itibaren türlerin gelişim süresinin değişmesine neden olurken, her iki yarım kürede bahar mevsimi daha erken yaşanmaya başladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya