Türkiye ve Yunanistan İlişkileri Nereye Gidiyor?

Prag zirvesi ve Yunanistan'ın saldırgan tutumları sonucunda iki devletin ilişkilerinde bir gerilim oluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu gerilim sonucunda Yunanistan hakkında bir açıklama yaptı "kimsenin toprağında gözümüz yok, komşularımızla gerilim istemiyoruz." diyerek Türkiye'nin saldırgan ve ilişkileri zedeleyecek bir tutumda olmadığını ifade etmiş oldu.

İki ülkenin de tarihine ve belirlediği topraklara baktığımızda Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı bir kininin olduğu net bir şekilde belli, AB'nin de Yunanistan yanında bir tutum izlemesiyle birlikte tüm bunlar bir araya gelince Yunanistan saldırgan bir politika izleme konusunda kararlı.

Prag zirvesinde yaşanan iki ülke arasındaki tartışmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı konuşmadan sonra Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından rahatsız olduğundan dolayı düzenleyicilerden izin alıp tekrar konuşma yapmak istedi.

Bu zirveden sonra anlaşılıyor ki Yunanistan Türkiye'ye karşı kötü bir tutum içinde, ileriki zamanlarda da Yunanistan bunu politikalarına yansıtacaktır, bu politikaların gerilimi daha fazla körüklenmesine sebep olacağını öngörüyorum. Yunan Savunma bakanı Panagiotopoulos Türkiye'ye karşı bir ordu gönderdiğini söyleyerek Yunanistan'ın saldırgan olacağının mesajını verdi, Türkiye böyle bir durumda Egedeki belirli adaların korunması için bir savunma politikası izleyecektir.

Ayrıca Yunanistan'ın Outpost isimli gözetleme kulesini yaptırmasından dolayı Türkiye'nin bu duruma bir cevap vereceğini bekliyorum.

Bu gerilimin iki ülke arasındaki tarihe bakarak ortak bir karar vermeleri ve en kısa zamanda ilişkilerin güçlendirilmesi herkesin yararına olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Mustafa ÇAKIR Arşivi
SON YAZILAR