Tarımda İthalatı Değil, Üretimi Desteklemek Gerekiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili A. Adayı H. Yalım Halıcı, gıda fiyatlarındaki artışın denetimlerle, baskınlarla, cezalarla düşürülemeyeceğine işaret ederek, çözümün tarımda dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması ile mümkün olacağını vurguladı

Yayınlanma:
Tarımda İthalatı Değil, Üretimi Desteklemek Gerekiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili A. Adayı H. Yalım Halıcı, açıklamasında artan hayat pahalılığına dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 64.27’lik enflasyona karşın marketlerdeki etiketlerin yüzde 400 oranlarda arttığını kaydetti.

Tüm ürünlerde yüksek fiyat artışı yaşandığını belirten Halıcı, “Kuru soğan 2022'yi zam şampiyonu olarak karşılamıştı. Ocak 2022'de kilogramı 2.48 TL olan kuru soğan, bugün 13.5 TL'ye satılıyor. Kış sebzelerinden karnabahardaki fiyat artışı yüzde 183'ü aştı. Et ve peynir fiyatları ise ikiye katlandı. Portakal geçen yıla göre yüzde 165, ıspanak yüzde 132 zamlandı.

Patates, pirinç gibi ürünlerde fiyat artışı da yüzde 100'lere ulaştı. Kısaca iğneden ipliğe her ürüne zam geldi. Açıkladığınız makyajlı enflasyon rakamları bile, memur maaşlarına yapılan zammın üstünde. Memura, emekliye, ücretliye verilen ücret artışı, gerçek enflasyon oranlarının çok altında kaldı. Çalışan, üreten kesim; sizin sahte enflasyon oranlarınızda bile evine ekmek götüremez duruma geldi.” dedi.

FİYATLAR ARTTIKÇA İTHALAT DESTEKLENDİ

Fiyat artışlarının baskılar ile düşürülemeyeceğini vurgulayan Halıcı, “Market denetimleri, depo baskınları, cezalarla fiyatları düşüremez. Çözüm üretimde. Eğer üretmezseniz, bu fiyatlar kaçınılmaz bir hale gelir. Maalesef, tarımda dışa bağımlı bir ülke haline geldik. Artan fahiş fiyatlarının önüne geçmek için tarımın, hayvancılığın desteklenmeli gerekiyor.

Fiyatlar arttıkça iktidar üretimi desteklemek yerine, ithalatı destekledi. İthalat arttıkça üretim azaldı. Üretici ektiği toprakları terk etti. Türkiye’nin hızla artan nüfusunu doyurabilmesi ve üretim gücünü dış ticaret kazancına dönüştürebilmesi için, tarım potansiyeli harekete geçirilmelidir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.