Tunus'ta Karmaşa - Sesli

Tunus'ta yaklaşık bir aydır süren gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali ülkeyi terk etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ocak 2011 01:32
Tunus'ta Karmaşa - Sesli

El Cezire televizyonunda yer alan iddia, muhalefetteki İlerici Parti'nin Genel Başkanı Ahmed Necib El Şabbi'ye yakın kaynaklar tarafından AA muhabirine de iletildi.

Edinilen bilgilere göre Başbakan Muhammed El Gannuşi ile muhalefet liderleri arasında yapılan görüşmelerde, ülkede yeni bir sayfa açılabilmesi için atılacak adımlar çerçevesinde, muhalefetin de katılımıyla bir seçim hükümeti kurulmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Zeyneabidin Bin Ali'nin ülke dışına gidişine imkan tanınarak mevcut görevini bırakması da planlanmıştı.

Tunuslu kaynaklar, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Zeynelabidin Bin Ali'nin yurt dışında yargılanmak durumunda kalmamak için Avrupa dışında bir Yerde yaşamayı tercih etmiş olmasının güçlü bir olasılık olduğunu da kaydettiler.

FRANSA, BİN ALİ'Yİ İSTEMİYOR
Fransız üst düzey bir yetkili, ülkesinden ayrılan Tunus Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin Fransa topraklarında istenmediğini bildirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, ülkesinden ayrıldığı bildirilen Tunus Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin Fransa'ya gelmesinin beklendiğine ilişkin iddialar üzerine Reuters'a yaptığı açıklamada, "Fransa, Tunus Cumhurbaşkanı'nın ülkeye gelmesini istemiyor" dedi.

Fransa'nın i-Tele ve LCI TV kanalları da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, ülkesinden ayrılan Bin Ali'nin Fransa topraklarına girişine izin vermediğini ileri sürmüştü.

El Cezire televizyonu ise daha sonra verdiği haberde, Bin Ali'nin Malta üzerinden bir Körfez ülkesine gittiğini ileri sürmüştü.

HAVA SAHASI KAPATILDI
Tunus'ta ordunun, Tunus Kartaca Uluslararası Havalimanının kontrolünü ele aldığı ve hava sahasının kapatıldığı bildirildi.

Bir havalimanı kaynağı, ordu birliklerinin havalimanında olduğunu doğrulayabileceğini, tankların havalimanı bölgesini sardığını kaydetti.

Kaynak, hava sahasının da kapatıldığını belirtti.

CUMHURBAŞKANLIĞINI GEÇİCİ OLARAK ÜSTLENDİ
Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlendiğini açıkladı.

Başbakan, resmi TV kanalından halka hitap ederek, anayasaya saygılı olduğunu ve istikrarı yeniden sağlayacağını bildirdi.

"İktidar benim elimde" diyen Gannuşi, Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin bu görevi "geçici olarak yerine getiremeyeceğini" kaydetti.

El Cezire televizyonu ise Bin Ali'nin ülkeden ayrıldığını, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak meclis başkanının üstlendiğini ileri sürdü.

ABD: "SİVİLLERE YÖNELİK ŞİDDETİ KINIYORUZ"
Tunus'taki gelişmeleri izlediğini, "sivillere yönelik şiddet kullanılmasını kınadığını" açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Mike Hammer, Tunus Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeden ayrıldığı haberlerinin ardından yaptığı açıklamada, ülkede insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

Hammer, "Tunus'ta sivillere yönelik devam eden şiddeti kınıyoruz ve Tunus yetkililerine, Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin dünkü konuşmasında Tunus halkına yönelik olarak, temel insan haklarına saygı ile, büyük ihtiyaç duyulan siyasal reformlar da dahil verdiği önemli taahhütlerin yerine getirilmesi çağrısı yapıyoruz" dedi.

BİN ALİ'NİN AİLE ÜYELERİ GÖZALTINA ALINDI
Tunus'tan ayrıldığı bildirilen Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin bazı aile üyelerinin gözaltına alındığı bildirildi.

Nessma adlı özel TV kanalının haberine göre, Bin Ali'nin damadı olan ve ülkenin önde gelen işadamları arasında bulunan Sakher Materi de gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

Gözaltı iddialarına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

"OLAYLARI DERİN KAYGI VE ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUZ"
Dışişleri Bakanlığı, Tunus'ta meydana gelen olaylardan derin kaygı ve üzüntü duyduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Tunus'ta bir süredir devam eden gösteriler çerçevesinde meydana gelen, çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan olayların derin kaygı ve üzüntüyle karşılandığı" belirtildi.

Açıklamada, "Bölgesinde önemli bir konuma sahip olan dost ve kardeş Tunus'ta mevcut gerginliğin daha da tırmanmaması, ülkede bir an evvel asayiş ve huzurun yeniden tesis edilmesi içten temennimizdir. Tunus'ta mukim vatandaşlarımızın güvenliğinin temin edilebilmesi amacıyla Tunus Büyükelçiliğimiz ve ilgili kurumlarımızla eşgüdüm içinde tahliye dahil gereken tedbirler alınmaktadır" denildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya