Belediye Kiracılarına İyi Haber..

Belediyelerden dükkan kiralayıp zamanında ödeyemeyenler de Meclis'teki torba yasanın kapsamına dahil edildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Aralık 2010 13:27
Belediye Kiracılarına İyi Haber..

Vergi ve sigorta prim borçları başta olmak üzere birikmiş kamu alacaklarına ödeme kolaylığı getiren tasarı, Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda daha da genişletildi. Alt Komisyon'da tasarıya eklenen yeni bir cümleyle, birikmiş borç ödemesinden yararlanacaklar arasına belediyelerin kiracıları da dahil edildi.

Normal kiracıya af yok

Yapılan değişikliğe göre belediyelerden menkul veya gayrimenkul mal kiralayıp kira borçlarını zamanında ödeyemeyenler, birikmiş borçlarını yeniden yapılandırma kapsamında taksitle ödeyebilecekler. Vatandaşların belediyelere olan birikmiş kira borcunun büyük rakamlara ulaştığı belirtildi. Düzenlemeden belediye dışında özel şahıslardan ev ya da işyeri kiralayanlar yararlanamayacak.

Tasarının görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri, "torba tasarı"ya dönüşen düzenlemenin sadeleştirilmesi, bu çerçevede sadece kamu alacaklarını düzenleyen 21 maddenin Meclis'ten geçirilmesi, diğer düzenlemelerin ise yeni döneme bırakılması teklifini getirdiler. Ancak düzenlemenin çabuk çıkması için getirilen bu öneri komisyonda işleme alınmadı. Bunun yerine özelleştirme ve uzmanlarla ilgili maddeler başta olmak üzere tartışmalı maddelerin ayıklanması görüşü benimsendi.

Taksitler uzamıyor

Görüşmeler sırasında taksitlendirmede süre uzatımı da gündeme geldi. Mevcut tasarıda yer alan ve birikmiş alacakları 18 taksit, 36 ay vadeye bölen düzenlemenin yetersiz olduğu görüşü dile getirilerek sürenin uzatılması istendi. İlk görüşmelerde bu öneri de komisyonda kabul görmedi.

Kamu kurumlarındaki uzmanlıkları yeniden düzenleyen maddenin tasarıdan çıkması, Komisyon'un önünde yoğun kulis faaliyetleri sürdüren bürokratlara rahat bir nefes aldırdı. Çeşitli kurumlardan gelen memur ve memur örgütlerinin temsilcileri, uzmanlar arasında maaşları eşitleyen maddede düzeltme yapılması için komisyon üyesi milletvekillerini adeta ablukaya aldılar. Kendi kurumları için maaş artışı isteyen uzman memurlar, söz konusu maddenin tasarıdan çıkarılması üzerine Komisyon'dan ayrıldılar.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.