ISUBÜ’de 7. Kuruluş Yıl Dönümü Coşkusu
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), 7. kuruluş yıl dönümünü “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor, Akademik Personel Ödülleri ve Biniş Giyme Töreni” ile kutladı.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), 7. kuruluş yıl dönümünü “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor, Akademik Personel Ödülleri ve Biniş Giyme Töreni” ile kutladı. Isparta Belediyesi Kültür Merkezi Gül Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, akademik personel ödülleri verilirken, yeni akademik unvan alan personele biniş giydirme töreni de yapıldı.
Törene Isparta Valisi Abdullah Erin, İl Emniyet Müdürü Erdem Bildirici, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal ile çok sayıda akademisyen, idari personel ve öğrenci katıldı. Saat 14.00’te açılış konuşmalarıyla başlayan program, İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu'nun sahnelediği etkileyici gösteri ile devam etti.
Programın son bölümünde akademik personel ödülleri sahiplerini bulurken, unvan alan akademisyenler için geleneksel biniş giydirme töreni gerçekleştirildi.
ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, törende yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
Kıymetli misafirler, değerli mensuplarımız;
Bugün burada, 18 Mayıs 2018 tarihinde kurulan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin 7. kuruluş yıldönümünü hep birlikte kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Henüz genç bir üniversite olmamıza rağmen, kısa sürede elde ettiğimiz başarılar, geleceğe duyduğumuz güvenin ve kararlılıkla yürüdüğümüz yolun en somut göstergesidir.
“Uygulamalı Eğitimde Model Üniversite” mottosuyla çıktığımız bu yolda, eğitim-öğretimde kaliteyi artırmak, bilimsel üretimi teşvik etmek ve toplumla bütünleşmek adına kararlı adımlar attık. Bugün geldiğimiz noktada, bu vizyonun boş bir slogan olmadığını hep birlikte gösterdik. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından “model eğitim veren üniversite olarak” yaptığımız çalışmalar diğer üniversitelere rol model olarak gösterilmiştir. Bu konuda YÖK tarafından bir lansman yapılacaktır.
Üniversitemiz 2026-2030 Stratejik Planını tamamladık. Bu plan çerçevesinde her bir paydaşımızın görüşünü buraya yansıttık. Sizin de hayallerinizi buraya dahil etmenizi istedik. Siz de yer aldınız.
Bu çerçevede “Kalite Odaklı Süreç Yönetimi ve Liderlik”, “Dijital Dönüşüm ve Veriye Dayalı Yönetim”, “Üniversitenin Ulusal ve Uluslararası İtibarı ve Görünürlüğü” ve “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite” başlıklarının her birisi için ayrı ayrı çalıştık ve plana yansıttık.
Bu noktada temel hedefimiz; üniversitemizin rekabet gücünü artırmak, sürdürülebilir bir yönetim sistemi inşa etmek, üniversitemizin ulusal ve uluslararası itibarını güçlendirmek adına atılması gereken somut adımları içeren bir stratejik çerçeve oluşturmaktır.
Üniversitemiz öz geliri çerçevesinde oluşturulduğumuz akademik performans sistemini uygulamaya başladık. Öz gelirimizin artması ile buradaki rakamları da güncelleyeceğimizi belirtmek istiyorum.
Üniversitemiz için hemen özetleyeceğimiz başarılar için öncelikle sizleri tebrik etmek istiyorum.
URAP Türkiye sıralamasında her geçen gün üniversitemiz yükselmeye devam etmektedir. 2022 yılında 118, 2023’de 108, 2024’te 85; 2025 yılında ise 76.sıraya istikrarlı şekilde tırmanmıştır.
Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan 2024 yılı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu”nda; ilk 20 üniversite açıklanmaktadır. Bu çerçevede üniversitemiz Araştırma-Geliştirme ile Proje ve Yayın başlıklarında Türkiye’nin ilk 20 üniversitesi arasına girmeyi başarmıştır.
Buna göre üniversitemiz tüm üniversiteler arasında;
- Endeksli yayın yapan öğretim üyesi sayısında 3.,
- TÜBİTAK destekli projeler sayısında 13.,
- Öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında 18. sırada yer almıştır. Bu başarı akademik camiamızın azmi ve emeğinin birer meyvesidir.
Daha dün YÖK başkanımız tarafından paylaşılan bilgi ile ülkemizde tüm üniversitelerinin öğrencileri ile yapılan ankette 209 soruda öğrencilerin üniversiteye bakışları ve memnuniyetleri ölçülmüştür.
Bu ankette;
Üniversite üst yönetime ulaşılabilirlikten, bölümün mesleki gelişimine önemli katkılar sağlamasına kadar,
Üniversitenin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetlerinden bölümün geleceğine dair umutlu olmaya kadar,
Eğitim ortamlarımızda öğrencilerin bireysel çalışmaları için yeterli ve uygun alanlarından, Üniversitenin toplumdaki imajına kadar,
Üniversitenin öğrenci portalı kullanımından mobil uygulamaları, bilgiye erişim konusunda yeterliliklerine kadar sorular sorulmuştur.
Bu memnuniyet anketine göre Üniversitemiz 208 üniversite içinde 23. sırada devlet üniversiteleri arasında ise 11.sırada yer almıştır.
Tüm bu başarıda emeği geçen akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum.
Uluslararasılaşma hedefimiz doğrultusunda, ikili iş birlikleriyle 32 ülkede 108 anlaşmaya, 18 ülkede 51 iş birliği protokolüne imza attık. 2024 yılı itibariyle yurt dışına kısa süreli akademik hareketlilik sağlayan personel sayımız 65’e, uluslararası proje sayımız ise 35’e ulaşmıştır.
Sadece akademik alanda değil, aynı zamanda öğrencilerimizi iş dünyasına hazırlama konusunda da kararlılıkla ilerliyoruz. İŞKUR ile yürüttüğümüz “Gençlik Programı” ile 685 öğrencimize iş gücü deneyimi kazandırıyoruz.
Toplumsal sorumluluk ve girişimcilik konularında da adımlar attık. Isparta Belediyesi ile iş birliği içinde kurulan ve üniversitemizin yeni yerleşkesine taşınan “Siber Isparta Gençlik Merkezi” ile gençlerimize yazılım, siber güvenlik, robotik gibi alanlarda eğitim veriyoruz. Ayrıca özel gereksinimli bireyler için yürüttüğümüz TÜBİTAK destekli projelerle erişilebilirliği ve sosyal katılımı artırmayı hedefliyoruz.
Daha sayamadığım birçok ikili iş birliğinde çalışmalarımız devam ediyor.
Kıymetli Arkadaşlarım,
Üniversite olarak, başta yapay zekâ olmak üzere bilişim temelli teknolojilerde ülkemizin rekabet gücünü artırmak ve küresel arenada daha güçlü bir konum elde etmek hedefiyle yatırım yapıyoruz. Bu konuda yeni bölümlerimiz ve laboratuvarlarımızı yakında duyuracağız.
Üniversite olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz başlıklardan biri de yeşil dönüşüm sürecidir. Dijitalleşme ve yapay zekâ alanlarında başlattığımız program açma çalışmalarını şimdi yeşil ve sürdürülebilir teknolojiler alanında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Toplumların kalkınmasında yükseköğretimin, bilhassa mesleki eğitimin rolü her geçen gün daha da belirginleşmektedir. Artık geleneksel eğitim modellerinin ötesine geçmesi; uygulamaya, sektörel deneyime ve çağın ihtiyaçlarına göre şekillenen yetkinliklere odaklanması elzemdir. Meslek yüksekokullarımız bu dönüşümün en stratejik yapı taşlarından birini oluşturmaktadır.
Bu süreçte sanayi, ticaret, hizmet ve teknoloji sektörleriyle iş birliğini güçlendirmeye büyük önem atfediyoruz. Üniversite-sektör iş birliğini güçlendirerek uygulamalı eğitim modelleri (7+1 ve 3+1) ile öğrencilerimizin sektöre daha donanımlı bir şekilde hazırlanmasını temin ediyor, iyileştirmeleri sürekli yapıyoruz.
YÖK tarafından yükseköğretimde kaliteyi önceleyen anlayış ile akreditasyon ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu’nu önemsiyoruz. YÖK hedefleri doğrultusunda 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerinin tamamlaması bekleniyor.
Bu çerçevede akreditasyon alanında da önemli adımlar attık. Beş meslek yüksekokulumuzda MEDEK akreditasyonu alarak, eğitim kalitemizi tescilledik. Ayrıca Personel Daire Başkanlığımız “Kalite Yönetim Sistemi Belgesi” almaya hak kazanarak insan odaklı, kalite amaçlı yönetim anlayışımızı taçlandırmıştır. Bu yıl tüm idari birimlerimiz de “Kalite Yönetim Sistemi Belgesi” almayı hedefliyoruz.
Yine Akreditasyon için birçok lisans ve ön lisans programımız yol aldılar, başvurularını gerçekleştirdiler. Orada da güzel sonuçlar almayı bekliyoruz.
Kıymetli Meslektaşlarım,
Bilimsel bilginin toplumla daha etkin bir şekilde buluşması amacıyla Bilim İletişim Ofisi kuruyor, ürettiğimiz bilgiyi sadece akademik dünyada değil, toplumun geniş kesimleriyle paylaşmayı, bilimsel düşünceyi yaygınlaştırarak yenilikçi yöntemler geliştirmeyi ve bilimin herkesin hayatına dokunmasını sağlamayı önemli bir hedef olarak görüyoruz.
Yine YÖK’ün yönlendirmesi ile Bilim Kafe uygulamasıyla bilimi, üniversitemizi tüm vatandaşlarımızla buluşturmayı hedefliyoruz.
Üniversitemizin genel amaçları doğrultusunda “Spor Dostu Kampüs” olmak için gerekli alt yapı çalışmalarına başladık. Bu geçtiğimiz yıl 19 Mayıs’ta Samsun’da, YÖK tarafından duyurulan Spor Dostu Kampüs Projesi için çalışmalarımızda sona geldik.
Kıymetli Misafirlerimiz, Üniversitemizin Mensupları,
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ailesi olarak, her geçen yıl daha da güçlenen bir yapı haline geliyoruz. Bugüne kadar elde ettiğimiz her başarı, daha büyük hedeflere ulaşma yolunda bizlere ilham veriyor. Önümüzdeki yıllarda da üniversitemiz yeni stratejik planına da yansıttığımız üzere, uygulamalı eğitimde öncü bir model üniversite olma vizyonumuzu sürdürerek, Kurumsallaşmış, Uluslararasılaşmış, Kalite Yönetim Sistemini yaygınlaştırmış Isparta’dan tüm Türkiye’ye örnek bir üniversite olmayı sürdüreceğiz.
Sözlerime son verirken Üniversitemizin Kuruluş Yıldönümü kutluyor, Akademik Personel Ödülleri alan akademisyenlerimizi tebrik ediyorum. Akademik unvan alan tüm meslektaşlarıma daha nice başarılarda beraber olmayı temenni ediyorum.
Hep birlikte daha nice başarılara, daha nice yıldönümlerine, diyor herkesi saygı ile selamlıyorum….