ISUBÜ’nün Hazırladığı TÜBİTAK’ın Desteklediği Farkındalık Oluşturan Proje Başladı

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremler sonrasında doğal şartlarda ve doğada hayatta kalma etkinliklerinin toplum için önemi bir kez daha anlaşıldı.

Yayınlanma:
ISUBÜ’nün Hazırladığı TÜBİTAK’ın Desteklediği Farkındalık Oluşturan Proje Başladı

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremler sonrasında doğal şartlarda ve doğada hayatta kalma etkinliklerinin toplum için önemi bir kez daha anlaşıldı. Bu nedenle Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi iş birliğinde hazırlanan “Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikler Kursu” projesi TÜBİTAK tarafından desteklendi.

Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikler Kursu, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 10 ili kapsayan depremlerden doğrudan etkilenen lisans ve lisansüstü öğrencileri, öğretmenler ve kamu personeli ile yardım faaliyetlerine katılan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü teknik personeline araziyi tanıma ve olası doğal afetlerde hayatta kalma tekniklerine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler vermek için yeniden desteklendi.

Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri Kursu” isimli bu bilimsel etkinlik projesi, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) kapsamında, 2237 - A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği ile Kastamonu Üniversitesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından yürütülüyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü ve Osmaneli Belediye Başkanlığı tarafından AYNİ destek sağladığı proje etkinliklerinde, konusunun uzmanı 6 farklı üniversitede görev yapan 10 akademik eğitmen görev alıyor. Projenin Hedef kitlesinde; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin etkilediği 10 ilde afetten doğrudan etkilenen ve yardım faaliyetlerine katılan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü personeli, afet bölgesinde bulunan lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve kamu personeli öncelikli olarak katılım sağlıyor.

Projede katılımcı olarak yer alan 10 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelinden Emine Aktaş, “Ülkece büyük bir afet yaşadık. Asrın felaketi dedik biz. UMKE ekibi deprem bölgesinde insanların hayatlarına dokuna bilmek için gizli karamanlar olarak canla başla çalıştılar. Çanakkale savaşında siperin arka bahçesinde cepheye cephane taşıyanlar var ya ben de UMKE ekibini buna benzetiyorum. Buradaki arkadaşlarımız, hocalarımız, TÜBİTAK, Üniversiteler, kurum ve kuruluşlar bizim daha donanımlı hale gelmemiz için çalışan kısaca herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Projeye eğitmen olarak katılan depremi Kahramanmaraş 12 Şubat ilçesinde bizzat yaşayan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Koca; “Aile ziyareti için gittiğim Kahramanmaraş’ta maalesef yüzyılın felaketi olan depremlere yakalandım. Yaşadığımız bu depremde 13 akrabamı kaybettim. Bunca yıl eğitim vermiş olmama rağmen, depremden sonra eğitimlerin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anlamış oldum. 2016 yılından bu yana gerek katılımcı olarak gerekse eğitimci olarak bu tür eğitimlerde yer aldım. Birçok eğitim aldık ama bu eğitimlerin önemini depremi yaşayınca daha iyi anlamış oldum.

Doğal şartlarda doğayla mücadele yöntemlerinin uygulamalı eğitimlerle verilmesinin önemini bir doğa bilimleri konusunda birçok projede yer almış biri olarak ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlamış oldum. İçinde bulunduğum TÜBİTAK destekli Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikler Kursu projesinde bu bilinçle eğitmenlik görevimi ülkemizin her yerinde başta genç neslimiz olmak üzere 7’den 70’e herkese vermek için daha bilinçli ve gayretli olarak elimden geleni yapmaya karar verdim.” Dedi.

Kahramanmaraş’tan katılan Sütçü İmam Üniversitesi Coğrafya Anabilim dalı doktora öğrencisi Tuğrul Avcı; “12 Şubat ilçesinde Necip Fazıl mahallesinde ikamet ediyorum. Yaşanan asrın felaketiyle mahallemiz yerle bir oldu, şehrimizin neredeyse tamamı yıkıldı. Birçok yakınımızı kaybettik. Komşularımız, yakınlarımız değerli dostlarımızı kaybettik. Tarifi zor acısı büyük bir gündü. Masal gibi anlatmak ya da birkaç kelimeye sığdırmak imkansız. Aklın ve mantığın dışında bir olay yaşadık. Öncelikle beni projeye dahil eden hocalarıma teşekkür ediyorum. Deprem bölgesinde yer alan lisasüstü eğitim alan öğrencilere yer verilmesi bizi biraz mutlu etti. Bu proje ile normale döndüğümü hissettim. Doğada olmak ve doğaya aşık olan insanlarla bir arada olmak güzel şeyler. Kaybettiğimiz gülme yetimi bu projeyle yeniden kazandığımı anladım. Projeye dahil olduğum için mutluyum.” Dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.