Türkiye'nin En Bahtsız Seçmeni

Ne yaparsa yapsın, 'oyunu' kime verdiği bilinecek...

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Mayıs 2011 12:53
Türkiye'nin En Bahtsız Seçmeni

Batmanlı 72 yaşındaki Mehmet Alcun, Türkiye'nin hem en yalnız hem de en şanslı seçmeni. 20 hanelik Yolveren Köyü'nün muhtarı olan Alcun, köyde tek başına yaşıyor. Onun dışında oy kullanacak hiç kimse yok.

Mehmet Alcun için 12 Haziran'da köye jandarma, seçim memurları, sandık görevlileri gelecek.

Türkiye'nin haberine göre; Yolveren Köyünün muhtarı 72 yaşındaki Mehmet Alcun, köyde tek başına yaşıyor. Oy kullanacak hiç kimse yok. O, beklemeden oyunu kullanacak ve anında sayılacak. Ayrıca 12 Haziran'da onun için köye jandarma, seçim memurları, sandık görevlileri ve müşahitler gelecek. Bu sayede bir günlük de olsa yalnızlığı sona ermiş olacak.

20 hanelik köyde bir adam tek başına yaşıyor dersek bu size tuhaf gelebilir. Üstelik bu kişinin aynı zamanda köy muhtarı olduğunu ve resmi makamlar nezdinde böyle kabul gördüğünü belirtirsek şaşkınlığınız daha da artabilir değil mi? Olmaz böyle bir şey demeyin çünkü bu tablonun bire bir örneği Batman'da var.

TEK BAŞINA OY KULLANACAK
Petrol kenti Batman'ın merkezine 19 kilometre uzaklıktaki Yolveren Köyünde (Çınırê) Mehmet Alcun isimli vatandaş tek başına yaşıyor. Üstelik Alcun aynı zamanda köyün muhtarı. Ama dertlerini dinleyeceği hatta konuşacağı bir tek köylüsü bile bulunmuyor. 72 yaşındaki Alcun aynı zamanda köyde oy kullanacak tek kişi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun kayıtlarında ismi var. Aslında Alcun'un dışında YSK kayıtlarında köyde oy kullanabilecek 21 seçmen var. Fakat 20 seçmen şu anda yok. Alcun 12 Haziran seçimlerinde tek başına oyunu kullanacak.

HANGİ PARTİYE OY VERECEK?
Alcun hangi partiye oy vereceği konusunda ise oldukça ketum davranıyor. Israrlı sorularımıza rağmen cevap vermiyor. Hatta "belki de hiç oy kullanmayacağım" diyor. Oysa Alcun'un hangi partiye oy vereceğinden bir parti çok emin. Her semte, her mahalleye ve her köye birden fazla müşahit gönderen bir siyasi partinin Batman İl Başkanlığı Alcun'un oyundan adları kadar eminler. Bunun için de "müşahit göndermiyoruz. Çünkü Alcun'un oyu bizim" diyorlar.

YALNIZLIĞIN ÖYKÜSÜ
Mehmet Alcun'un söz konusu köyde yalnız yaşamasının öyküsü de oldukça ilginç. Bu köy Yezidilerin yaşadığı bir yerleşim birimi olarak biliniyor. 1995 yılında terör nedeniyle köyün tamamı Avrupa'ya göçmüş. Şu anda bu köyün aslı sahipleri Almanya'da yaşıyorlar. Zaten Alcun'da uzun süre Almanya'da yaşadıktan sonra geri dönüş yapmış biri. Onun gibi göçen diğer aileler de zaman zaman köye gelip gidiyorlar. Hâlâ Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından da çıkmış değiller. Bu sebeple köyde bütün evler büyük oranda tahrip olmasına rağmen yaklaşık 15 hane hâlâ ayakta duruyor. iki yeni bina da yapılmış. Mehmet Alcun gibi diğerleri de yazları gelip bir ay da olsa köylerinde kalıyorlar. Ayrıca köyde bir de hiçbir zaman faal olmayan bir okul dahi var. Alcun, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Almanca biliyor. İki kızı ve iki oğlu bulunan yalnız adam, "umarım bir gün herkes evine döner" diye konuşuyor.

OY PUSULASI VE SEÇİM SANDIĞI GELDİ

Köy muhtarı Alcun'un konuşacağı dertleşeceği kimsesi bulunmuyor. Çocukları ise çok uzaklarda yaşıyorlar. Söylediğine göre; yatalak hastası eşiyle birlikte yaşıyor. Ama çok ısrar etmemize rağmen eşini göstermiyor. Fakat bölgedeki herkes Alcun'un bir başına yaşadığını söylüyor. Alcun ise "Eşim yaşıyor ve benimle birlikte. Ancak kayıtlarda ismi olmadığı için resmiyette yaşamıyor sayılır. Yani Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı yok" diyor. İşte bu yalnız adam belki Türkiye'de bir ilkin yaşanmasına sebep olacak. Onun için oy pusulası gitti. YSK'nın yeni şeffaf seçim sandığı da köye ulaştı. "Kimin ne zaman getirip bıraktığını bilmiyorum" dediği seçim sandığında 12 Haziran'da tek başına oy kullanacak.

BİR GÜN DE OLSA YALNIZLIĞI SONA ERECEK
14 milyon insanın yaşadığı İstanbul'daki seçmenler için hangi prosedür takip ediliyorsa, Mehmet Alcun için de bugünlerde aynı işlemler yapılıyor. Sandık ve oy pusulasının teslim edilmesinden sonra şimdi de 12 Haziran'da yapılacak seçimlerde oyunu güvenli bir şekilde kullanması için bir dizi tedbir alınıyor. Alcun için 12 Haziran'da jandarma görevlileri, sandık sorumluları ve müşahitler Yolveren Köyü'ne gidecekler. Bu açıdan bakıldığında ise Alcun oldukça şanslı bile sayılır. Zira seçim günü sıra beklemeden oyunu kullanacak. Onun dışında başka seçmen olmadığı için oy kullandığı sandık ilk önce açılacak ve oyu ilk olarak sayılacak. Ayrıca aynı günde birden fazla çok insan görecek. Yalnız olduğu için gelen insanlar onunla sohbet edecek, hal hatırını soracaklar. Bir gün de olsa yalnızlığına son verilmiş olacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.